fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

Blog Details

Ρήξη τένοντα ώμου

Ρήξη τένοντα ώμου, Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία

Γύρω απο την κεφαλή του βραχιόνιου οστού βρίσκεται το στροφιαίο πέταλο. Το στροφιαίο πέταλο αποτελείται από τους 3 τένοντες  των μυών του ώμου  και  συμβάλλουν στην κινητικότητα του. Όταν μιλάμε για ρήξη τένοντα στον ώμο αναφερόμαστε σε ρήξη που συμβαίνει σε ένα ή περισσότερους τένοντες του ώμου. Οι πιο συνηθισμένες είναι στον τενοντα του υπερακάνθιου μυ.

Ρήξη τένοντα ώμου – Αίτια

Οι ρήξεις των τενόντων μπορεί να είναι τραυματικές ή εκφυλιστικές. Στις τραυματικές δημιουργείται μια ρήξη εξαιτίας μιας βίαιης κίνησης του βραχίονα ή εξαιτίας πτώσης στο τεντωμένο χέρι.

Χρόνιες τενοντίτιδες, φλεγμονές δηλαδή του τένοντα, οδηγούν στον εκφυλισμό του. Λεπταίνει, χάνει την ελαστικότητά τού  και διαρρηγνύεται σε τραύματα χαμηλής ενέργειας!   Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών και η συχνή ανυψωση βάρους δε ορισμένα επαγγέλματα δημιουργούν χρόνιες τενοντίτιδες που οδηγούν σε εκφυλισμό των τενόντων. Μετά τα 65 ένας στους δύο ανθρώπους πάσχει από εκφυλιστική ρήξη στο στροφιαίο     πέταλο.

Συμπτώματα 

Τα συμπτώματα της ρήξης τένοντα ώμου μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πόνο στον ώμο, ο οποίος μπορεί να είναι έντονος και να επιδεινώνεται με την κίνηση. Δυσκαμψία στον ώμο.

Αδυναμία ανύψωσης του βραχίονα.

Θεραπεία 

Η θεραπεία της ρήξης τένοντα ώμου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε μερική ρήξη, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:  Φυσικοθεραπεία για την ενίσχυση των μυών του ώμου και τη βελτίωση της κίνησης. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Έγχυση  αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων από αιμοπετάλια (PRP) στην άρθρωση.

Σε ολικές ρήξεις, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της συνέχειας του τένοντα.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα 

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

 Χειρουργική επέμβαση 

Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη σε ολικές τραυματικές ρήξεις. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός επανατοποθετεί τον τένοντα στην αρχική του θέση και τον σταθεροποιεί με ράμματα και άγκυρες.

Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από το μέγεθος της ρήξης, από την ηλικία  καθώς και από τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας και της αθλητικής δραστηριότητας. Στις περιπτώσεις των τραυματικών ρήξεων του στροφικού πετάλου, συνήθως απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη συρραφή του τένοντα. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις προτείνεται η συντηρητική θεραπεία.

Η συντηρητική θεραπεία συνήθως εξετάζεται αρχικά όταν:

 • Η ρήξη είναι μερική και εκφυλιστική.
 • Η χειρουργική θεραπεία συνιστάται όταν:
 • Η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει.
 • Υπάρχει οξύς τραυματισμός.
 • Η ρήξη είναι ολική.

Η εργασία του ασθενούς απαιτεί χρήση του ώμου.

Η συντηρητική θεραπεία της ρήξης τένοντα του ώμου περιλαμβάνει:

 • Ανάπαυση.
 • Τροποποίηση των δραστηριοτήτων.
 • Εφαρμογή παγοθεραπείας.
 • Χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
 • Φυσικοθεραπεία.

Ενδυνάμωση του ώμου με ασκήσεις που στοχεύουν στην ανακούφιση του πόνου και την αύξηση της κινητικότητας.

Πρόληψη

Η πρόληψη της ρήξης τένοντα ώμου μπορεί να περιλαμβάνει:  Ενδυνάμωση των μυών του ώμου. Αποφυγή βίαιων κινήσεων του βραχίονα. Χρήση σωστής τεχνικής κατά την ανύψωση βάρους.

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στον ώμο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να διαγνώσετε την αιτία του πόνου και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

Comments are closed

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader