fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

Blog Details

Εξάρθρημα Επιγονατίδας

Εξάρθρημα Επιγονατίδας

Τι είναι το εξάρθρημα επιγονατίδας;

Το εξάρθρημα επιγονατίδας είναι η εξάρθρωση της επιγονατίδας από την αύλακά της στην περιοχή της άρθρωσης του γόνατος. Η άρθρωση του γόνατος είναι μια συνάντηση τριών οστών: του μηριαίου οστού, του οστού της κνήμης και της επιγονατίδας που βρίσκεται στην μέση. Κανονικά, όταν λυγίζετε και τεντώνετε το πόδι σας, η επιγονατίδα ολισθαίνει πάνω-κάτω μέσα σε μια κάθετη αύλακα μεταξύ του κάτω άκρου του μηριαίου οστού και του άνω άκρου του οστού της κνήμης. Ένα δίκτυο τενόντων και συνδέσμων ασφαλίζει την επιγονατίδα μέσα στην αύλακα, κάμπτοντας καθώς κινείται.

Όταν η επιγονατίδα εξαρθρώνεται, αναγκάζεται να βγει έξω από την αύλακα και με συνέπεια να μην μπορεί πλέον να κινείται προς τα πάνω και προς τα κάτω. Η συγκεκριμένη κατάσταση μπλοκάρει το γόνατο τραβώντας τους συνδέσμους εκτός θέσης, συχνά σχίζοντάς τους. Το εξάρθρημα της επιγονατίδας είναι συνήθως ένας οξύς τραυματισμός που προκαλείται από πρόσκρουση ή από απότομη στροφή και συστροφή. Όπως κάθε εξάρθρημα, είναι επώδυνο και εξουθενωτικό μέχρι να διορθωθεί. Όμως η εξαρθρωμένη επιγονατίδα μερικές φορές διορθώνεται μόνη της.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι εξάρθρωσης επιγονατίδας;

Τις περισσότερες φορές, το εξάρθρημα επιγονατίδας είναι ένας οξύς τραυματισμός που προκαλείται από πίεση και δύναμη. Είναι ένας σχετικά συχνός τραυματισμός, καθώς η επιγονατίδα χρειάζεται λιγότερη δύναμη για να εξαρθρωθεί από ό,τι κάποιες άλλες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Είναι επίσης σχετικά εύκολο να επανέλθει.

Συμπτώματα και αιτίες

Τι προκαλεί την εξάρθρωση της επιγονατίδας;

Το οξύ εξάρθρημα της επιγονατίδας προκαλείται από δύναμη, είτε από άμεση πρόσκρουση είτε από ένα κακό βήμα που χρησιμοποιεί το βάρος του σώματός σας εναντίον σας. Μια βαριά πτώση ή μια σύγκρουση μπορεί να βγάλει την επιγονατίδα από τη θέση της. Ωστόσο, δεν χρειάζεται πάντοτε να προϋπάρχει ένα έντονο λάθος ώστε να έχω εξάρθρωση επιγονατίδας. Το συγκεκριμένο εξάρθρημα μπορεί να προκληθεί από κάτι τόσο απλό όσο μια ξαφνική στροφή που στρίβει το γόνατο ενώ το κάτω μέρος του ποδιού εξακολουθεί να είναι σταθερά τοποθετημένο. Οι αθλητές και οι χορευτές, οι οποίοι είναι επιρρεπείς σε γρήγορες περιστροφές, είναι συνήθη θύματα αυτού του φαινομένου.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αστάθεια της επιγονατίδας, πράγμα που σημαίνει ότι οι τένοντες και οι σύνδεσμοι που συγκρατούν την επιγονατίδα στην θέση της είναι ήδη χαλαροί και ασταθείς. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε προηγούμενο τραυματισμό ή σε άλλη προϋπάρχουσα ανατομική κατάσταση. Μια ασταθής επιγονατίδα εξαρθρώνεται πιο εύκολα.

Τα άτομα με συγγενές εξάρθρημα επιγονατίδας γεννιούνται με την πάθηση αυτή. Συχνά, αλλά όχι πάντα, η πάθηση αυτή σχετίζεται και με άλλες αναπτυξιακές ανωμαλίες.

Ποιον επηρεάζει το εξάρθρημα επιγονατίδας;

Οποιοσδήποτε μπορεί να εξαρθρώσει την επιγονατίδα του λόγω τραυματισμού. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, μεταξύ των οποίων:

 • Αθλητές, ιδίως σε αθλήματα με μεγάλη πρόσκρουση.
 • Χορευτές, οι οποίοι είναι επιρρεπείς σε γρήγορες περιστροφές.
 • Έφηβοι, των οποίων οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι είναι πιο χαλαροί από τη συνεχή ανάπτυξη.
 • Γυναίκες, των οποίων οι φαρδύτεροι γοφοί και οι χαλαρότεροι σύνδεσμοι ασκούν μεγαλύτερη πλευρική πίεση στο γόνατο.
 • Μεγάλοι σε ηλικία και ψηλοί άνδρες, των οποίων οι αρθρώσεις δέχονται μεγαλύτερη πίεση.
 • Άτομα με αστάθεια της επιγονατίδας, ειδικά αν έχουν ήδη εξαρθρώσει την επιγονατίδα τους.

Πόσο επώδυνη είναι η εξάρθρωση επιγονατίδας;

Τα εξαρθρήματα είναι συχνά πολύ επώδυνα, αλλά υπάρχει ένα εύρος. Εξαρτάται από το πόσο έξω από την άρθρωση έχει βγει το οστό και πόσο έχουν τραυματιστεί οι γύρω μύες και σύνδεσμοι, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Πάντα θα είναι επώδυνο να κινείτε την εξαρθρωμένη άρθρωση ή να την επιβαρύνετε με βάρος. Δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το άκρο κανονικά μέχρι να διορθωθεί η άρθρωση.

Εάν η εξαρθρωμένη επιγονατίδα σας διορθωθεί μόνη της, ο πόνος και η κινητικότητά σας μπορεί να βελτιωθούν. Αλλά θα πρέπει και πάλι να επισκεφθείτε κάποιον ορθοπεδικό. Ο ειδικός θα ελέγξει για δευτερογενείς τραυματισμούς στους συνδέσμους και θα σας καθοδηγήσει στη μακρόχρονη διαδικασία αποκατάστασης.

Μπορείτε να περπατήσετε με εξαρθρωμένη επιγονατίδα;

Όχι. Πιθανότατα το γόνατο θα είναι κλειδωμένο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ισιώσει ή να λυγίσει. Η άρθρωση θα είναι ασταθής και θα λυγίζει όταν προσπαθείτε να την επιβαρύνετε με βάρος. Η ίδια η κίνηση θα είναι επώδυνη.

Comments are closed

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader