Η δυσπλασία του ισχίου, είναι μια δομική ανωμαλία στην άρθρωση του ισχίου.

Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από δύο οστά, το μηριαίο οστό και την κοτύλη. Η κεφαλή του μηριαίου οστού είναι μια στρογγυλή επιφάνεια που εφαρμόζει μέσα στην κοτύλη, η οποία είναι μια ρηχή κοιλότητα.  Στη δυσπλασία, η κεφαλή του μηριαίου οστού δεν καλύπτεται πλήρως από την κοτύλη.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

Γενετικοί παράγοντες

Προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως ολιγοϋδράμνιο ή ισχιακή προβολή

Προβλήματα κατά τη γέννηση, όπως πρόωρος τοκετός ή δυστοκία Η δυσπλασία του ισχίου μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή στα νεογέννητα και στα βρέφη. Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό από τα αγόρια να αναπτύξουν δυσπλασία του ισχίου.

Οι αιτίες που οδηγούν στο δυσπλαστικό ισχίο δεν είναι πλήρως κατανοητές. Ωστόσο, πιστεύεται ότι οφείλονται σε συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.  Οι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της δυσπλασίας του ισχίου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν συγγενείς με δυσπλασία του ισχίου έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση και οι έγκυες γυναίκες με ιστορικό δυσπλασίας του ισχίου έχουν αυξημένο κίνδυνο να κάνουν παιδί με δυσπλασία του ισχίου.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο δυσπλασίας του ισχίου περιλαμβάνουν:  Προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως ολιγοϋδράμνιο ή ισχιακή προβολή. Το ολιγοϋδράμνιο είναι η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει ανεπαρκής ποσότητα αμνιακού υγρού γύρω από το έμβρυο.

Η ισχιακή προβολή είναι μια θέση του εμβρύου κατά την οποία τα πόδια του είναι στραμμένα προς τα πίσω και τα γόνατα είναι λυγισμένα προς το στήθος.

Προβλήματα κατά τη γέννηση, όπως πρόωρος τοκετός ή δυστοκία.

Ο πρόωρος τοκετός είναι ο τοκετός που συμβαίνει πριν από την 37η εβδομάδα κύησης.

Η δυστοκία είναι η δυσκολία στοκετού. Η δυσπλασία του ισχίου είναι πιο συχνή στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι ορμονικές διαφορές μεταξύ των φύλων ή η μεγαλύτερη πιθανότητα των κοριτσιών να γεννηθούν με ισχιακή προβολή.  Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της δυσπλασίας του ισχίου είναι σημαντική για την πρόληψη της ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας αργότερα στη ζωή.

Οστεοαρθρίτιδα του δυσπλαστικού ισχίου: Συμπτώματα και Θεραπεία

Η δυσπλασία του ισχίου αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση οστεοαρθριτιδας. Οι ασθενείς με δυσπλασία αποκτούν πολυ νωρίτερα οστεοαρθρίτιδα.

Συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του δυσπλαστικού ισχίου:

Πόνος: Ο πόνος στην περιοχή του ισχίου και τη βουβωνική χώρα είναι το βασικό σύμπτωμα που εμφανίζεται συνήθως. Ο πόνος μπορεί να είναι αρκετά έντονος και να επηρεάζει την καθημερινή δραστηριότητα του ατόμου.  Ασυμμετρία: Οι ασθενείς συχνά παρατηρούν ότι τα κάτω άκρα τους είναι ασύμμετρα, καθώς το δυσπλαστικό άκρο φαίνεται μεγαλύτερο σε μήκος από το άλλο.  Χωλότητα: Ο πόνος αυξάνεται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και άλλες καθημερινές κινήσεις, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάγκη για χρήση βοηθητικών μέσων όπως μπαστούνια.  Εξάρθρωση: Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται ότι η άρθρωση “κλειδώνει” ή ότι εξαρθρώνεται σε ορισμένες κινήσεις, προκαλώντας ακόμη περισσότερο πόνο και δυσκολία στην κίνηση.

Προτεινόμενη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του δυσπλαστικού ισχίου:

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι η προτεινόμενη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα που οφείλεται σε δυσπλασία του ισχίου.

Πρόκειται για μια επέμβαση που αποσκοπεί στην αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με μια τεχνητή ισχίου, προσφέροντας έτσι ανακούφιση από τον πόνο και την επαναφορά της κινητικότητας.

Οι κύριοι λόγοι για την αρθροπλαστική ισχίου περιλαμβάνουν:  Ανακούφιση από τον πόνο: Η επέμβαση αυτή αφαιρεί τον φθαρμένο ισχίο και αντικαθιστά τον χαμένο ιστό με το υλικό της αρθροπλαστικής, βοηθώντας στην ανακούφιση από τον πόνο.

Επαναφορά κινητικότητας: Η αρθροπλαστική επιτρέπει στους ασθενείς να αποκτήσουν πάλι φυσιολογική κινητικότητα στο ισχίο και να επιστρέψουν σε καθημερινές δραστηριότητες.

Σύντομη αποθεραπεία: Η διάρκεια της επέμβασης είναι συνήθως σύντομη, και οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους μετά από λίγες ημέρες. Η αποθεραπεία συνήθως προβλέπει περίοδο αποκατάστασης της κινητικότητας.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ορθοπεδικό χειρουργό για την αξιολόγηση της κατάστασής σας και την καλύτερη δυνατή θεραπεία. Η αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και αποκατάσταση σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του δυσπλαστικού ισχίου, βοηθώντας τους να απολαύσουν έναν πιο ενεργό και χωρίς πόνο τρόπο ζωής.