Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική
Η αρθροπάθεια του ισχίου είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εξελισσόμενη φθορά του αρθρικού χόνδρου στην άρθρωση του ισχίου. Αυτή η εκφυλιστική φθορά της άρθρωσης του ισχίου αναπτύσσεται συνήθως σταδιακά σε μια περίοδο ετών. Στην αρχή της αρθροπάθειας δεν εκδηλώνονται καθόλου ή υπάρχουν μόνο ελαφρά συμπτώματα. Με την αυξανόμενη απώλεια του στρώματος του χόνδρου ο ασθενής βιώνει πόνο και περιορισμό της κίνησης. Σε πολλές περιπτώσεις, η εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου μπορεί να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει μέσω της φυσικοθεραπείας, της σωματικής άσκησης, της προσαρμογής της διατροφής, του τρόπου ζωής γενικότερα και της μείωσης του βάρους.
Στα προχωρημένα στάδια της νόσου, οι ειδικοί στη θεραπεία του ισχίου μπορούν να αποκαταστήσουν την κινητικότητα του ισχίου με χειρουργικά μέτρα, όπως την αρθροσκόπηση του ισχίου, την μεταμόσχευση χόνδρου ή σε πολύ βαριές περιπτώσεις μέχρι και την πλήρη αντικατάσταση του ισχίου, και να βοηθήσουν έτσι τον ασθενή να επανέλθει στην ανώδυνη κινητικότητα και μια καλή ποιότητα ζωής.
Όταν μια άρθρωση του ισχίου αναπτύσσει οστεοαρθρίτιδα, μέροι του χόνδρου που καλύπτουν τα άκρα των οστών σταδιακά τραχύνονται και γίνονται λεπτά με αποτέλεσμα την δυσκαμψία και την εξασθένηση της άρθρωσης, των γύρω μυών, των συνδέσμων και των τενόντων.
Σε μια υγειής αρθρωση η σφαιρική κεφαλή του μηριαίου οστού θηλυκώνει σε μια κοίλη υποδοχής – στην κοτύλη της πυέλου λεκάνης. Οι δυο επιφάνειες της άρθρωσης που εφάπτονται, καλύπτονται από έναν λείο, γυαλιστερό ιστό, το χόνδρο, ο οποίος επιτρέπει στην σφαιρική κεφαλή του μηριαίου οστού, δηλαδή στο πόδι, να περιστρέφεται ελεύθερα και ανώδυνα προς όλες τις κατευθήνσεις.
Η κινητικότητα στην άρθρωση χωρίς τριβή και πόνο εξασφαλίζεται επίσης από μία μικρή ποσότητα αρθρικού υγρού, που δρα σαν λιπαντικό στην κίνηση της άρθρωσης.
Με την αύξηση της ηλικίας, ο υγιής χόνδρος των αρθρώσεων φθείρεται και σε πολλούς ανθρώπους, το λιπαντικό αρθρικό υγρο στην άρθρωση καταστρέφεται σε τέτοιο βαθμό που τελικά το οστό συναντά το οστό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο.
Εκτός από την άρθρωση, πολλοί άλλοι ιστοί – μύες, μαλακοί ιστοί, τένοντες και νεύρα – γύρω από την άρθρωση του ισχίου μπορούν να ευθήνονται για τον πόνο στο ισχίο, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στην λεπτομέρια όστε να γίνει η σωστή διάγνωση. Η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου εμφανίζεται συνήθως σε προχωρημένη ηλικία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να προσβάλει και νεότερα άτομα.
Εκτός από τη φθορά και τις διαδικασίες αποδόμησης που σχετίζονται με την ηλικία, η αρθρίτιδα στην άρθρωση του ισχίου μπορεί να προκληθεί από ατυχήματα ή τραυματισμούς της άρθρωσης, από γενετικές ανωμαλίες ή από τις συνέπειες μεταβολικών ασθενειών. Μια λεγόμενη χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων, κατά την οποία επηρεάζονται πολλές αρθρώσεις, μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο ισχίο. Εδώ, τα αίτια μπορεί να βρίσκονται σε ρευματικές διεργασίες.
Εκτός από τις παραμέτρους της ηλικίας, της κληρονομικότητας και της ενδεχόμενης παθολογίας, η ανατομία του ασθενούς (δυσπλασία ισχίου), παλαιοί τραυματισμοί καθώς και η πιθανή παχυσαρκία ενοχοποιούνται επίσης για την οστεοαρθρίτιδα.
Αρχικά εμφανίζεται δυσκαμψία και περιορισμός του εύρους των κινήσεων. Το κύριο σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι ο πόνος και η μείωση του εύρους της κίνησης της άρθρωσης. Ο πόνος γίνεται εντονότερος κατά τη βάδιση, λόγω της φόρτισης από το σωματικό βάρος του ασθενούς. Η σωματική δραστηριότητα εντείνουν το πρόβλημα.
Ο πόνος εντοπίζεται στη βουβωνική χώρα και συχνά επεκτείνεται μέχρι το γόνατο. Σε προχωρημένες καταστάσεις ο πόνος εκδηλώνεται και μετά από περίοδο ηρεμίας ή ανάπαυσης και δημιουργεί εμφανή προβλήματα στη βάδιση.
Πρωτίστος λαμβάνεται ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και ακολουθεί η κλινική εξέταση. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις δυνατότητες κίνησης και στις αντίστοιχες ενοχλήσεις και περιορισμούς. Η ακτινογραφία δίνει μία σαφή απεικόνιση της κατάστασης της άρθρωσης του ισχίου.
Η συντηρητική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας ισχίου αφορά μόνο στα αρχικά στάδια της πάθησης. Επικεντρώνεται κυρίως σε αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση του πόνου και των ενοχλήσεων. Παράλληλα συνιστάται πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και μυϊκής ενδυνάμωσης. Στο πλαίσιο της προσπάθειας επιβράδυνσης της πορείας της πάθησης και του περιορισμού των συμπτωμάτων επιλέγεται θεραπεία ενδοαρθρικών ενέσεων.
Όταν εμφανίζονται σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στον ασθενή η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την ενδεδειγμένη ιατρική επιλογή. Η ασφαλέστερη χειρουργική αντιμετώπιση είναι η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική ισχίου. Με κατάλληλες τεχνικές, οι οποίες δεν επιβαρύνουν τους λειτουργικούς ιστούς του ασθενή, αφαιρούνται οι αλλοιωμένες χόνδρινες επιφάνειες της κοτύλης και η κεφαλή του μηριαίου οστού και αντικαθίστανται με τεχνητά βιοσυμβατά εμφυτεύματα.
Με τις κατάλληλες οδηγίες ο ασθενής επανέρχεται σταδιακά στη φυσιολογική του καθημερινότητα.
Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.
Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος
Ορθοπεδικός Χειρουργός
Χειρουργός ισχίου/γόνατος – Αθλητιατρική
Powered by SEO MARKETER Copyright 2024 All Rights Reserved by Skardoutsos.gr