fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

Τενοντίτιδα De Quervain

Τενοντίτιδα De Quervain • Στενωτική τενοντοελυτρίτιδα


H στενωτική τενοντοελυτρίτιδα De Quervain είναι το οδυνηρό αποτέλεσμα διαρκούς χειρωνακτικής καταπόνησης του ασθενούς στο χώρο της οικίας και της εργασίας του. Αφορά στο έλυτρο των τενόντων, που κινούν τον αντίχειρα. Η φλεγμονή, η οποία εμφανίζεται στο ραχιαίο τμήμα του καρπού δημιουργεί πόνο και δυσκαμψία, λόγω του στενωτικού συνδρόμου, ως επακόλουθο της διόγκωσης του ελύτρου.

Ως παραδείγματα αναφέρονται οι οικιακές εργασίες, η διαρκής βρεφική φροντίδα και η υπέρχρηση πληκτρολογίου. Οι συνήθειες αυτές δημιουργούν φλεγμονές και περαιτέρω οιδήματα. Ενίοτε ενοχοποιούνται και οι απότομες ή δυναμικές κινήσεις καταπόνησης.

Συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα είναι ο ενοχλητικός πόνος στη βάση του αντίχειρα. Η ενόχληση συχνά διαχέεται κατά μήκος της νοερής προέκτασης του αντίχειρα προς τον βραχίονα. Επιπλέον εμφανίζεται δυσχέρεια κινήσεων στον αντίχειρα, όσον αφορά την κάμψη ή την έκταση του. Η δε ενόχληση μπορεί να εμφανιστεί και σε φάση ηρεμίας, ιδιαίτερη κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πόνος παρατηρείται και κατά τη στροφή του καρπού, στην προσπάθεια ανοίγματος της πόρτας του σπιτιού με το κλειδί.

Διάγνωση

Μετά τη λήψη ιστορικού του ασθενούς επιχειρείται ψηλάφηση του πάσχοντος σημείου για τον εντοπισμό τυχόν ευαισθησίας στη βάση του αντίχειρα. Ελέγχεται η αντίδραση του ασθενούς κατά την υπερέκταση (απαγωγή) του αντίχειρα. Επιπλέον μέσω υπερηχογραφήματος εντοπίζεται τυχόν οίδημα, προερχόμενο από φλεγμονή των τενόντων.

Θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία , ως πρώτη επιλογή, αφορά στην τοποθέτηση ειδικού νάρθηκα για την διασφάλιση της θέσης ηρεμίας και ανάπαυσης του πάσχοντος αντίχειρα. Επιπλέον συστήνεται λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σε συνδυασμό με παγοθεραπεία. Η χορήγηση κορτιζόνης έχει συνήθως πρόσκαιρη ανακουφιστική δράση. Η ανάπαυση και διακοπή ορισμένων δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με φυσικοθεραπεία μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε ήπια περιστατικά.

Σε περιστατικά βαριάς μορφής είναι αναγκαία η χειρουργική επέμβαση. Διενεργείται μία μικρή τομή, μέσω της οποίας πραγματοποιείται διάνοιξη του ελύτρου και απελευθερώνεται η κίνηση του τένοντα.

Ακολουθεί η τακτική παρακολούθηση της σταδιακής αποκατάστασης της ανώδυνης κίνησης του πάσχοντος αντίχειρα.

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader