fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

Αρθροπλαστική Ισχίου

Αρθροπλαστική ισχίου

Τεχνητή Άρθρωση Ισχίου • Αντικατάσταση ή ανανέωση μιας χαλαρής πρόσθεσης


Η αντικατάσταση του ισχίου είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις επώδυνης αρθροπάθειας του ισχίου (coxarthrosis) και σε περιπτώσεις μετατοπισμένων καταγμάτων του μηριαίου αυχένα με διαταραχή της κυκλοφορίας της μηριαίας κεφαλής (νέκρωση της μηριαίας κεφαλής). Η αρθροπάθεια του ισχίου χαρακτηρίζεται από επώδυνη φθορά του αρθρικού χόνδρου και οστικές αλλαγές, που συχνά συνδέονται με φλεγμονή του αρθρικού υμένα (αρθρίτιδα).

Τι είναι η Αρθροπλαστική ισχίου;

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει το κατεστραμμένο ή αρθρικά ασθενές ισχίο με προσθετική τεχνητή άρθρωση. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την κινητικότητα και τη λειτουργικότητα του ισχίου και να βοηθήσει στην επαναφορά της ανεξαρτησίας του ασθενούς.

Η πλαστική επιφάνεια στήριξης (πολυαιθυλένιο) είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της αρθροπλαστικής που έχει την τάση να φθείρεται με την πάροδο του χρόνου με τα αυξημένα επίπεδα δραστηριότητας. Ωστόσο, οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν επιτρέψει την παραγωγή πιο ανθεκτικών επιφανειών στήριξης που μπορούν να αντέξουν υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας και να φθαρούν με βραδύτερο ρυθμό.

Η αρθροπάθεια του ισχίου οδηγεί σε απώλεια της λειτουργίας της άρθρωσης του ισχίου με αισθητή δυσκαμψία και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή κινητικότητα του ασθενούς στην καθημερινή ζωή και το βηματισμό του. Μια πρόθεση ισχίου αποκαθιστά την κινητικότητα και, σε κάποιο βαθμό, την ικανότητα άθλησης. Εξαλείφει επίσης τον έντονο πόνο στις αρθρώσεις σε σημαντικό βαθμό.

Αν και η εμφύτευση μιας τεχνητής άρθρωσης ισχίου αποτελεί σήμερα μια επέμβαση ρουτίνας, εξακολουθεί να απαιτεί μέγιστη εμπειρία από τον χειρουργό λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών κάθε ασθενούς και της ποικιλίας των διαθέσιμων υλικών, τύπων πρόθεσης και τεχνικών στερέωσης.

Ο στόχος του σχεδιασμού της πρόθεσης είναι μια ανθεκτικήκαλά λειτουργική πρόθεση ισχίου που ανταποκρίνεται στις ειδικές απαιτήσεις του ασθενούς και του δίνει μια “φυσική αίσθηση“. Μιλάμε για το λεγόμενο “ξεχασμένο ισχίο“, το οποίο δίνει στον ασθενή μια τόσο φυσική αίσθηση του σώματος που δεν παρατηρεί καμία διαφορά στην καθημερινή του ζωή σε σχέση με το μη εγχειρισμένο, υγιές ισχίο όστε να ξεχάσει πως έχει κάνει την επέμβαση.

Σήμερα, μια πρόθεση πρέπει να αντέξει τουλάχιστον 20-25 χρόνια προτού η χαλάρωση ή η φθορά καταστήσει αναγκαία τη χειρουργική αλλαγή της.

Τεχνικές Ελάχιστης Επεμβατικότητας (MIS)

Οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS) στην αρθροπλαστική ισχιου αναφέρονται σε μια σειρά από τεχνικές που έχουν ως στόχο τη μείωση της επέμβασης και των επιπλοκών που σχετίζονται με την αρθροπλαστική γονάτου. Η λέξη “ελάχιστη” αναφέρεται στο γεγονός ότι αυτές οι τεχνικές επιτρέπουν στον χειρουργό να επεμβαίνει με μικρότερο αριθμό και μικρότερες τομές στο δέρμα, το λίπος και οι μυες δεν τραυματιζονται . Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο διεγχειρητικο τραυματισμο, ελαχιστοποιηση των ποσοστων μολυνσης, λιγότερο πόνο, ελαχιστοποιηση της αναγκης για αιμομεταγγιση και μικρότερο χρόνο αποκατάστασης. Μια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας με προσθιοπλαγια προσπελαση που χρησιμοποιείται στην αρθροπλαστική ισχιου είναι η αρθροπλαστική ισχιου ALMIS.

Στην ALMIS, ο χειρουργός χρησιμοποιεί μικρότερη τομή στο δέρμα από ό, τι στις παραδοσιακές αρθροπλαστικές , ενώ εξακολουθεί να αφαιρεί το ίδιο ποσό του κατεστραμμένου ιστού. Η τεχνική ALMIS περιλαμβάνει τη χρήση ειδικού εξοπλισμού, όπως ειδικά εργαλεία, ενώσεις και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, για να επιτραπεί η διατήρηση του μυικού ιστού και η ελαχιστοποίηση των επιπλοκών. Στη συνέχεια, οι μετεγχειρητικές παρενέργειες μπορεί να είναι λιγότερες, και ο χρόνος ανάρρωσης είναι πολυ μικρότερος από ό,τι στις παραδοσιακές τεχνικές αρθροπλαστικής ισχίου.

Ωστόσο, παρά τα πλεονεκτήματα των τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας, αυτές οι τεχνικές απαιτούν εξειδικευμένα εκπαιδευμένους χειρουργούς με μεγαλη εμπειρία στην αρθροπλαστική. Επιπλέον, μπορεί να μην είναι κατάλληλες για κάθε ασθενή, καθώς οι προδιαγραφές του ασθενούς μπορεί να περιορίζουν τη δυνατότητα εφαρμογής αυτών των τεχνικών. Συνολικά, οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS) αναπτύχθηκαν για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της αρθροπλαστικής ισχιου.

Ποια είναι τα οφέλη της αρθροπλαστικής ισχίου;

Η αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στους ασθενείς που υποφέρουν από αρθρίτιδα του ισχίου ή άλλες ασθένειες. Ορισμένα από τα κύρια οφέλη περιλαμβάνουν:

Μείωση του πόνου: Η αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου σε μεγάλο βαθμό.

Βελτίωση της κινητικότητας: Με την αρθροπλαστική ισχίου, ο ασθενής μπορεί να ανακτήσει την κινητικότητα του ισχίου του και να μπορεί να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες με μεγαλύτερη ευκολία.

Βελτίωση της λειτουργικότητας: Η αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργικότητα, και να βοηθήσει τον ασθενή να ανακτήσει την ανεξαρτησία του.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής: Με τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας και λειτουργικότητας του ισχίου, ο ασθενής μπορεί να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Επιπλοκές αρθροπλαστικής ισχύου

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική επέμβαση που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα δυνητικά ρίσκα και επιπλοκές που μπορεί να συμβούν.

Ορισμένες επιπλοκές που μπορεί να συμβούν σε ασθενείς, περιλαμβάνουν τη λοίμωξη της περιοχής, αντιδράσεις στη νάρκωση ή στα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, θρόμβωση και απώλεια αίματος.

Για να μειωθούν οι επιπλοκές και να βελτιωθούν τα αποτελέσματα της αρθροπλαστικής ισχίου, οι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού τους πριν και μετά την επέμβαση. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλεγεί ένας έμπειρος και καταρτισμένος χειρουργός που χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας.

Επέμβαση

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση που αναλαμβάνεται για να αντικαταστήσει την αρθροπάθεια του ισχίου με μια τεχνητή αρθροπλαστική πρόθεση.

Οι κύριοι λόγοι για την αρθροπλαστική ισχίου είναι η οστεοαρθρίτιδα, οι τραυματισμοί και οι νεοπλασίες.

Η επέμβαση μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών που υποφέρουν από αυτές τις αρθροπαθείες.  Η επέμβαση της αρθροπλαστικής ισχίου είναι μια σοβαρή επέμβαση και πρέπει να γίνει με τη συνδρομή ειδικών χειρουργών. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση των κατεστραμμένων μέρων του ισχίου και την τοποθέτηση της τεχνητής αρθροπλαστικής πρόθεσης.  Μετά την επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται από τον χειρουργό του για να διασφαλιστεί ότι η αρθροπλαστική πρόθεση λειτουργεί σωστά και δεν υπάρχουν επιπλοκές.

Αρθροπλαστική ισχίου & Μετεγχειρητική Ανάρρωση

Η μετεγχειρητική ανάρρωση μετά από αρθροπλαστική επέμβαση στο ισχίο απαιτεί κάποιο χρονικό διαστημα και ακολουθίες αποκατάστασης περίθαλψης, ώστε ο ασθενής να επιστρέψει στην κανονική του δραστηριότητα. Κατά κανόνα ο ασθενής μπορεί να είναι λειτουργικός μετά από 6 εβδομάδες και να μπορεί επιστρέψει στην εργασία του στο διάστημα μεταξύ 6 εβδομάδων και 3 μηνών μετά την επέμβαση.

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες του χειρουργού του και του φυσικοθεραπευτή του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άσκηση και φυσικοθεραπεία για να βοηθήσει στην επαναφορά της κίνησης του ισχίου και στην ενδυνάμωση των μυών των ποδιών. Ο ασθενής μπορεί επίσης να χρειαστεί να χρησιμοποιεί μια στήριξη στο ισχίο για 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.  Επιπλέον, η φροντίδα των πληγών και η ακολούθηση κάποιων κανόνων όσον αφορά τη διατροφή και την καθημερινότητα είναι επίσης σημαντικές για την επιτυχή ανάρρωση.

Συγκεκριμένα, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή, που να περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Επίσης, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.  Είναι επίσης σημαντικό να έχει ο ασθενής υπομονή και να μην πιέζεται να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες πριν από την κατάλληλη στιγμή.

Η επιστροφή στην κανονική δραστηριότητα θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και μετά από τη συνεννόηση με τον χειρουργό του.  Τέλος, ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθεί την εξέλιξη της ανάρρωσής του και να επικοινωνεί με τον χειρουργό του σε περίπτωση που αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα ή επιπλοκή.  Συνολικά, η μετεγχειρητική ανάρρωση αρθροπλαστικής στο ισχίο απαιτεί προσήλωση και συνέπεια από τον ασθενή, καθώς και συνεργασία με τον χειρουργό και τον φυσικοθεραπευτή του, προκειμένου να επιτευχθεί η αποκατάσταση της κίνησης.

Κόστος Αρθροπλαστικής Ισχύου

Το κόστος ή η τιμή μιας αρθροπλαστικής ισχίου ή γόνατος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος της αρθροπλαστικής που χρησιμοποιείται, οι δαπάνες νοσηλείας και η ανάγκη θεραπείας μετά την επέμβαση.

Τα ερωτήματα που συχνά δημιουργούνται στον ασθενή είναι:

 • Ποια θα είναι η χειρουργική τεχνική
 • Σε ποιο νοσοκομείο ή κλινική θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση, όπως και τον τύπο του δωματίου
 • Την διάρκεια της νοσηλείας όπου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς.
 • Η εκτιμώμενη δαπάνη των πόρων και του εξοπλισμού που απαιτούνται
 • Αναισθησία
 • Ταμεία ή ιδιωτική ασφάλεια

Μετά την εξέταση του ασθενούς, θα διεξαχθεί μια ολοκληρωμένη συζήτηση για την ανάλυση και την αξιολόγηση των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών για τον ασθενή. Η συζήτηση θα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές, όπως το κόστος της χειρουργικής επέμβασης, το τεχνικό κόστος, τα υλικά, τον προεγχειρητικό έλεγχο, τις ημέρες νοσηλείας και τις αμοιβές της ιατρικής ομάδας. Η συζήτηση αυτή θα επιτρέψει στον ασθενή να επιλέξει ένα πακέτο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του, που θα καλύπτει όλα τα έξοδα που σχετίζονται με τη θεραπεία. Επιπλέον, ο ασθενής θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει και να διευκρινίσει τυχόν αμφιβολίες ή απορίες πριν λάβει την απόφασή του.

Είναι ζωτικής σημασίας να τονιστεί ότι το κόστος της θεραπείας δεν πρέπει να αποτρέπει τους ασθενείς από το να αναζητήσουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη. Υπάρχουν πολλαπλές επιλογές για κάθε μεμονωμένη περίπτωση, καθώς o ορθοπεδικός χειρουργός Αναστάσιος Σκαρδούτσος δίνει έμφαση στην εξεύρεση επιλογών που ευθυγραμμίζονται με τις οικονομικές δυνατότητες των ασθενών. Η προσέγγιση αυτή συμβάλλει στο να διασφαλιστεί ότι η οικονομική κατάσταση του ασθενούς δεν αποτελεί εμπόδιο για τη λήψη της απαραίτητης ιατρικής θεραπείας.

Τι είναι η Αρθροπλαστική Ημερήσιας Νοσηλείας

Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στους ασθενείς να αναρρώνουν από τη χειρουργική επέμβαση ταχύτερα και να παίρνουν με ασφάλεια εξιτήριο σε λιγότερο από 24 ώρες, και σε ορισμένες περιπτώσεις, την ίδια ημέρα με την επέμβαση. Η τεχνική αυτή επιτρέπει στους ασθενείς να αποφύγουν την ανάγκη νοσηλείας.

Τι πρέπει να πω στο γιατρό πριν την επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίου

Πριν από μια αρθροπλαστική ισχίου, είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας για την επέμβαση και να τον ενημερώσετε για τυχόν υπάρχουσες ασθένειες ή προβλήματα υγείας που έχετε. Πρέπει να του δώσετε πληροφορίες για την υγεία σας και την ιστορία των προβλημάτων σας, όπως αλλεργίες σε φάρμακα, χρόνιες παθήσεις, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, κλπ.  Επίσης, θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας για τις προσδοκίες σας από την επέμβαση, καθώς και για τους κινδύνους και τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια και μετά την αρθροπλαστική. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προετοιμαστείτε για την επέμβαση και την ανάκτηση.  Συνολικά, είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τον γιατρό σας και να του δώσετε πλήρεις πληροφορίες, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί με ασφάλεια.

Μετά από χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Ερυθρότητα ή οίδημα
 • Ένας συνεχιζόμενος υψηλός πυρετός που επιμένει για περισσότερο από 24 ώρες αναφέρεται ως πυρετός.
 • Τα άτομα που αντιμετωπίζουν έντονο πόνο στο ισχίο που επιμένει ακόμη και με τη χρήση παυσίπονων θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια.
 • Εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε είδος διεύρυνσης, διόγκωσης ή φλεγμονής στο μηρό σας είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της φλεγμονής σε αυτό το νεοαναπτυσσόμενο μέρος του σώματος. Εκτός από αυτό, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να προσέχετε τυχόν άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής μιας Αρθροπλαστικής

Η διάρκεια ζωής μιας αρθροπλαστικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος της αρθροπλαστικής, η ηλικία και η δραστηριότητα του ασθενούς και η ακρίβεια της επέμβασης.

Οι αρθροπλαστικές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια έχουν διάρκεια ζωής  γύρω στα 20 χρονια. Με τη χρηση βελτιωμένων υλικών και τεχνολογιών, τα τελευταία χρόνια, περιμένουμε πως οι αρθροπλαστικές του ισχίου θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και δεν θα είναι αναγκαία μια δεύτερη επέμβαση.

Οι ασθενείς με αρθροπλαστική πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό τους τακτικά, προκειμένου να ελέγχουν την κατάσταση της αρθροπλαστικής τους και να αποφύγουν πιθανές επιπλοκές. Επίσης, η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της αρθροπλαστικής σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο εξειδικευμένος χειρουργός ισχίου Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, ζυγίζει με βάση της πολυετής εμπειρίας του σε μεγάλα αρθροπλαστικά κέντρα της Γερμανίας (όπου χειρουργεί σε τακτική βάση και σήμερα), με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πολλές εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές που προκύπτουν από:

 • τα διάφορα μοντέλα των προθέσεων
 • τις τεχνικές στερέωσης στον εκάστοτε ασθενή και λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένους παράγοντες όπως την
 • την ηλικία
 • τη δραστηριότητα
 • την ποιότητα των οστών και την
 • ανατομία του ασθενή κατά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επέμβασης της πρόθεσης ισχίου.

Για ραντεβού απευθυνθείτε στο 210 – 80 20 207.

Χειρουργικά Περιστατικά

Αρθροπλαστική χωρίς τσιμέντο

Αρθροπλαστική δυο ισχίων

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader