Πώς καταλαβαίνετε ότι έχετε οστεοπόρωση;

  • Πόνος. Σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες υποφέρει από πόνους στην πλάτη πιο συχνά ή συνεχώς.

  • Κατάγματα οστών χωρίς προφανή αιτία

  • Μείωση του σωματικού ύψους

Διεύθυνση Ορθοπεδικού Ιατρείου:
Λεωφόρος Κηφισίας 127 και Δολιανής 74, Μαρούσι 15124

Δέχεται:
Καθημερινά κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Ιατρείου:
Δευτέρα – Παρασκευή
08:00- 14:00 και 17:00 – 22:00

210 – 80 20 207

[email protected]

Πρόληψη και θεραπεία Οστεοπόρωσης

Οστεοπόρωση και οστεοπενία, τι είναι και πώς ακριβώς γνωρίζουμε;

 

Tα οστά είναι ζωντανοί ιστοί που δομούνται και αποδομούνται καθώς ζούμε. Κατά τη νεότερη ηλικία η δημιουργία οστικού ιστού είναι μεγαλύτερη από την καταστροφή οστικού ιστού. Καθώς μεγαλώνουμε η ταχύτητα της καταστροφής του αστικού ιστού ξεπέρνα την ταχύτητα δημιουργίας οστικού ιστού με αποτέλεσμα να μειώνεται η οστική μάζα. Τα οστά θεωρούνται πλέων αδύναμα και εύθραυστα από την συνεχή καταπόνηση. Σαν αποτέλεσμα έχουμε τη δημιουργία καταγμάτων ιδιαίτερα στα οστά που δέχονται μεγαλύτερο βάρος τέτοια οστά είναι οι σπόνδυλοι τα οστά του καρπού και κυρίως τα οστά της άρθρωσης του ισχίου.

Η οστεοπόρωση είναι μία κατάσταση η οποία εκδηλώνεται αργά με την πάροδο του χρόνου και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα στην αρχή της εκδήλωσης της. Το πρώτο σημάδι της οστεοπόρωσης είναι τα κατάγματα κάποιου οστού χωρίς να έχει υποστεί ιδιαίτερη καταπόνηση.

Συμπτώματα

Η απώλεια της οστικής μάζας δεν γίνεται συνήθως αντιληπτή. Τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης σε προχωρημένο στάδιο συνήθως περιλαμβάνουν ενοχλήσεις στη σπονδυλική στήλη, μείωση του σωματικού ύψους ή και κάταγμα από χαμηλής έντασης καταπόνηση.

Διάγνωση

Τα οστά που πάσχουν από οστεοπόρωση μπορούν να εμφανίσουν κατάγματα ακόμη και από καταπονήσεις χαμηλής ενέργειας. Τα κατάγματα αυτά συνήθως αφορούν στη σπονδυλική στήλη, τα ισχία και τους καρπούς. Η διάγνωση της οστεοπόρωσης προϋποθέτει κλινική εξέταση, λήψη ιστορικού του ασθενούς και εξέταση μέτρησης οστικής πυκνότητας

Πρόληψη και Θεραπεία

Είναι εμφανές ότι η καλύτερη θεραπεία για την οστεοπόρωση αποτελεί η ενεργητική πρόληψη.

Με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς συνιστάται η έγκαιρη λήψη βιταμίνης D και ασβεστίου, αρχικά μέσω της διατροφής. Επιπλέον η τακτική σωματική άσκηση, καθώς και η βελτίωση του τρόπου διαβίωσης μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά για την ανασύσταση των οστών. Όταν εκ των αποτελεσμάτων απαιτείται, συνιστάται θεραπευτική φαρμακευτική αγωγή, όπως επίσης και κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.

Ο στόχος είναι η μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καταγματικού κινδύνου. Για την ολοκληρωμένη αποτίμηση του προβλήματος ενδέχεται να ζητηθεί και η ενδοκρινολογική αξιολόγηση για την ασφαλέστερη ρύθμιση του ασθενούς. Εάν επιθυμέιτε να κλείσετε ραντεβού καλέστε μας στο τηλέφωνο 210- 8020207.