fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

ΙΣΧΙΟ

Όταν πονάει το ισχίο- Γιατί πονάω;


Ο πόνος στο ισχίο ή αλλιώς ο πόνος στον γοφό είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους πόνους στις αρθρώσεις. Μακράν η πιο συχνή αιτία πόνου στο ισχίο είναι η φθορά της άρθρωσης – η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου.

Ο πόνος στο ισχίο γίνεται συχνά αισθητός στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, δηλαδή στη κλείδωση μεταξύ του μηρού και του υπόλοιπου σώματος. Σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος φτάνει μέχρι τα πόδια και την μέση. Επίσης, μπορεί να ευθύνονται πόνοι της σπονδυλικής στήλης, οι μύες, τα νεύρα ή τα εσωτερικά όργανα για τον πόνο στο ισχίο και όχι το ίδιο το ισχίο.

Πόνος στο ισχίοΜια λανθασμένη κίνηση, μονόπλευροι ερεθισμοί, η ακινησία, ένας τραυματισμός, ένα τράβηγμα μπορεί να είναι το πρώτο στάδιο μιας σοβαρής πάθησης. Γενικότερα ισχύει, πως οι πόνοι στο ισχίο είναι δύσκολο να εκτιμηθούν σωστά από τους ασθενείς χωρίς ιατρική βοήθεια ώστε συνιστάται σε κάθε περίπτωση η γνωμάτευση ενός ειδικού. Εάν πάλι “το αφήσουμε” – σε κάποιες περιπτώσεις – το πρόβλημα μπορεί να εξελιχτεί σε χρόνια πάθηση.


Για παράδειγμα, μια σοβαρότερη πάθηση, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μέινει αδιάγνωστη αφορά τους νεότερους σε ηλικία ασθενείς (40 – 60 ετών). Πρόκειται για την μηροκοτυλιαία πρόσκρουση του ισχίου. Εδώ μπλοκάρουν κάποιες προεξοχές των οστών (ή και κάποια ελεύθερα σωματίδια π.χ. λόγου κάποιου μικροτραυματισμού), την ομαλή λειτουργία της μηχανικής της άρθρωσης. Εάν μείνει αθεράπευτη, με μεγάλη πιθανότητα θα οδηγήσει στην πρόωρη φθορά της άρθρωσης και πιθανόν στην οστεοαρθρίτιδα.

Με την σωστή και έγκαιρη διάγνωση/ θεραπεία στην προαναφερόμενη περίπτωση θα μπορούσε να αποτραπεί η ενδεχόμενη πρόωρη αρθροπάθεια με μεγάλη στατιστική βεβαιότητα.

Το ισχίο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση στον ανθρώπινο σκελετό και συνδέει τη λεκάνη με τον μηρό. Αποτελείται από δύο βασικά μέρη: την κεφαλή του μηριαίου οστού (η οποία είναι στερεά ενσωματωμένη στο μηριαίο) και την κοιλιακή λακκούβα (η οποία είναι ένας κοίλος χώρος στον πλευρικό μέρος της λεκάνης).  Η άρθρωση του ισχίου είναι ένας σφαιρικός αρθρικός σύνδεσμος, ο οποίος επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση του μηριαίου οστού προς πολλές κατευθύνσεις.

Αυτή η άρθρωση είναι εξαιρετικά σταθερή και αντέχει στο βάρος του σώματος, καθώς επίσης και στις δυνάμεις που παράγονται κατά την κίνηση και την εκτέλεση δραστηριοτήτων όπως η περπάτηση, η τρέξιμο, η άλμα, και οι περιστροφικές κινήσεις.  Οι διάφορες δομές που περιβάλλουν το ισχίο, όπως οι μύες, τα τένοντας και οι μαλακοί ιστοί, συμβάλλουν επίσης στην σταθερότητα και τη λειτουργία της άρθρωσης.

Παθήσεις του ισχίου

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι μια κοινή πάθηση που αφορά τη φθορά και τη φλεγμονή της αρθρικής χόνδρου στην άρθρωση του ισχίου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, αυχενικότητα και περιορισμένη κινητικότητα του ισχίου.  Οι κύριες αιτίες της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου περιλαμβάνουν τη φυσιολογική φθορά της χόνδρου με την πάροδο του χρόνου (ηλικίας), τραυματισμούς, υπερβολική χρήση, γενετικούς παράγοντες και παράγοντες υγείας όπως η παχυσαρκία.

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο ισχίο, στους γοφούς, στους μηρούς ή στη μέση, αυχενικότητα και περιορισμένη κινητικότητα του ισχίου, δυσκολία στο περπάτημα και τον αυξημένο πόνο κατά τη δραστηριότητα.  Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου γίνεται με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς, την κλινική εξέταση, ακτινογραφίες και άλλες εικόνες, όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI).

Αρθρικός Χόνδρος

Ο αρθρικός χόνδρος είναι μια εξαιρετικά εξειδικευμένη ιστολογική δομή που καλύπτει τις επιφάνειες των αρθρώσεων στο σώμα μας. Έχει μερικές κύριες ιδιότητες που το καθιστούν κατάλληλο για την λειτουργία των αρθρώσεων:

Λεία επιφάνεια: Ο αρθρικό χόνδρος έχει λεία και ομαλή επιφάνεια που επιτρέπει την εύκολη και απαλή κίνηση των αρθρώσεων. Αυτό επιτρέπει την μείωση της τριβής κατά την κίνηση και προστατεύει τα οστά από τη φθορά.

Αμοιβαία απορρόφηση των πιέσεων: Ο αρθρικός χόνδρος διαθέτει μια εξαιρετική ικανότητα να απορροφά τις πιέσεις που δημιουργούνται κατά την κίνηση και τις δραστηριότητες. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της αρθρικής κεφαλής και προλαμβάνει την υπερβολική φθορά των οστών.

Ανθεκτικότητα και ελαστικότητα: Παρά την ομαλή του επιφάνεια, ο αρθρικός χόνδρος είναι επίσης ανθεκτικός. Αντέχει στην καθημερινή χρήση και τις καθημερινές πιέσεις.

Τι είναι η Κάψα

Η κάψα περιβάλλει την άρθρωση και αποτελείται κυρίς από συνδετικό ιστό, περικλείει και στηρίζει την άρθρωση. Η κάψα προσφέρει σταθερότητα στην άρθρωση, περιορίζει την υπερκίνηση και προστατεύει τις δομές μέσα στην άρθρωση.  Η κάψα μπορεί να αποτελείται από διάφορα στρώματα, όπως η εξωτερική κάψα, η μέση κάψα και η εσωτερική κάψα, καθένα από τα οποία έχει διαφορετική σύνθεση και λειτουργία. Οι ιστοί αυτοί συνεργάζονται για να παρέχουν ανθεκτικότητα, ελαστικότητα και κίνηση στην άρθρωση.

Κατάγματα Ισχίου

Το κάταγμα του ισχίου είναι μια σοβαρή κατάσταση που συμβαίνει όταν σπάει το μηριαίο οστό κατω από την κεφαλή του ισχίου. Τα κατάγματα ισχίου συνήθως συμβαίνουν σε ηλικιωμένους ανθρώπους, καθώς η οστική πυκνότητα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και οι οστοί γίνονται ευάλωτοι σε καταγματικές καταπονήσεις.

Αυτά τα κατάγματα συνήθως απαιτούν χειρουργική επέμβαση κατά κανόνα αρθροπλαστική ισχίου. Στη συνέχεια, οι ασθενείς χρειάζονται αποκατάσταση, φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση κινητικότητας για να αναρρώσουν πλήρως.  Τα κατάγματα ισχίου είναι σοβαρές καταστάσεις και συνήθως απαιτούν άμεση ιατρική προσοχή.

Αθλητικές Κακώσεις στο Ισχίο

Οι αθλητικές κακώσεις στο ισχίο είναι συχνές σε αθλητές και μπορούν να προκληθούν από διάφορες αιτίες. Ορισμένες από τις συνηθέστερες αθλητικές κακώσεις στο ισχίο περιλαμβάνουν τις εξής:

Διάταση των μυών του ισχίου: Η έλλειψη επάρκειας ανάπτυξης, η υπερβολική χρήση ή οι απρόσμενες κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν διάταση στους μύες του ισχίου.

Διάστρεμμα: Ένας διάστρεμμα μπορεί να συμβεί όταν οι μύες ή οι τένοντες του ισχίου υποστούν υπέρταση ή υπερβολική πίεση. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια εκτελέσεων που απαιτούν γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης ή απότομες επιταχύνσεις.

Ισχιαλγία: Η ισχιαλγία αναφέρεται σε πόνο στην περιοχή του ισχίου και μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως φλεγμονή, τραυματισμός ή υπερβολική χρήση των μυών του ισχίου.

Διάταση των περιστρεφόντων μυών του ισχίου: Οι περιστρεφόντοι μύες του ισχίου βοηθούν στη σταθεροποίηση και κίνηση του ισχίου. Μια διάταση αυτών των μυών μπορεί να προκληθεί από απότομες κινήσεις, υπερβολική πίεση ή ανισορροπία μεταξύ των μυών.

Τένοντας ισχίου: Οι τένοντες του ισχίου συνδέουν τους μύες με τα οστά και μπορούν να υποστούν τραυματισμό ή φλεγμονή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και περιορισμό στην κίνηση του ισχίου.

Για την διάγνωση και την αντιμετώπιση μιας αθλητικής κακώσεως στο ισχίο, συνιστάται να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή από έναν ειδικό ορθοπαιδικό χειρουργό.

Τράβηγμα ή Ενόχληση στο Ισχίο

Ο πόνος στο ισχίο μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικός. Εάν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε στην αντιμετώπισή του:

 Ανάπαυση: Δώστε στο ισχίο σας αρκετό χρόνο για να ηρεμήσει. Αποφύγετε την υπερβολική φυσική δραστηριότητα που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Παγοθεραπεία: Εφαρμόστε παγοκύστη στο πόνο για 15-20 λεπτά κάθε φορά, ανά τακτά διαστήματα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να λάβετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως το ιβουπροφαίνη (Ibuprofen) για να ανακουφίσετε από τον πόνο και τη φλεγμονή.

Φυσικοθεραπεία: Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει με ασκήσεις και τεχνικές που ενδυναμώνουν τους μύες γύρω από το ισχίο και βοηθούν στην ανάκαμψη.  Εκτέλεση ασκήσεων ευελιξίας: Ασκήσεις ευελιξίας, όπως το τράβηγμα των ποδιών και η κύλιση των γοφών, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευελιξίας του ισχίου.

Σωστή στάση: Φροντίστε να διατηρείτε σωστή στάση κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία του ισχίου.

Επίσκεψη σε ειδικό: Εάν ο πόνος στο ισχίο συνεχίζεται ή επιδεινώνεται, συνιστάται να επισκεφθείτε έναν ιατρό ή έναν ειδικό φυσιοθεραπευτή για περαιτέρω αξιολόγηση και συμβουλές.  Πάντα είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συμβουλές ενός επαγγελματία υγείας και να μην παραμελείτε τον πόνο που αντιμετωπίζετε.

Αποφυγή επαναλαμβανόμενων κινήσεων: Εάν ο πόνος στο ισχίο σχετίζεται με συγκεκριμένες κινήσεις ή δραστηριότητες, προσπαθήστε να αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις που μπορεί να επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Σωστή διατροφή: Μία υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής και του ενοχλητικού πόνου στο ισχίο. Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά.

Αποφυγή εξάρτησης από φαρμακευτικά προϊόντα: Είναι σημαντικό να μην εξαρτάστε μόνο από φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου στο ισχίο.

Προσπαθήστε να βελτιώσετε την κατάστασή σας με φυσικές μεθόδους και συμβουλές.  Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή εάν ο πόνος στο ισχίο σας δεν εξαλείφεται ή επιδεινώνεται με τον καιρό. Ο ειδικός μπορεί να προσαρμόσει το σχέδιο αντιμετώπισης ανάλογα με την αιτία και τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Οι πιθανές αιτίες του πόνου στο ισχίο ποικίλουν. Για παράδειγμα:

 

 • Τραύματισμός ή κάταγμα
 • Φλεγμονή του αρθρικού θύλακα της άρθρωσης που συνοδεύεται από οίδημα (π.χ. ρινίτιδα του ισχίου)
 • Φθορά της άρθρωσης λόγο ηλικίας (οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση)
 • Ανατομική ιδιαιτερότητα της άρθρωσης του ισχίου (π.χ. δυσπλασία ισχίου)
 • Ρευματικές παθήσεις
 • Μεταβολικά νοσήματα και μεταβολικές διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος (π.χ. ουρική αρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης)
 • Ένταση λόγω κακής ευθυγράμμισης ή κακής στάσης του σώματος
 • Υπερφόρτωση του ισχίου λόγω προπόνησης ή μονόπλευρης εργασίας
 • Νευραλγία λόγο πίεσης σε νεύρα (π.χ. κάποιο νεύρο στη σπονδυλική στήλη ή τοπικά στην άρθρωση του ισχίου)
 • Βακτηριακές λοιμώξεις
 • Επώδυνη απώλεια οστού στο ισχίο: Νέκρωση της μηριαίας κεφαλής
 • Μπλοκάρισμα της άρθρωσης του ισχίου: Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης
 • Περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια (ΠΑΑ)

Εξέταση του ισχίου και διάγνωση


Η διάγνωση περιλαμβάνει ιατρική εξέταση και συνήθως τη χρήση μίας ή περισσότερων διαγνωστικών διαδικασιών, όπως:
 • την λήψη του ιστορικού
 • την αξιολόγηση του εύρους της κίνησης του ασθενούς και τη δοκιμασία πρόσκρουσης με κάμψη του γόνατου του ασθενούς προς το στήθος και περιστροφή του ποδιού του προς τον αντίθετο ώμο
 • υπερηχογράφημα
 • Περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, μαγνητική, αξονική τομογραφία)
 • αιματολογικές εξετάσεις
 • ενδεχομένως αρθροσκόπηση

Για την αντιμετώπιση του πόνου και των προβλημάτων του ισχίου διατίθενται από συντηρητικές, μέχρι βιολογικές και μικροχειρουργικές θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της κατάστασης.


Ο ορθοπεδικός χειρουργός Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος κατέχει πολύτιμη εμπειρία σε όλες της παθήσεις που αφορούν το ισχίο. Χειρουργεί σε τακτική βάση σε μεγάλο κέντρο αποκατάστασης της Γερμανίας, ενώ κατέχει πιστοποίηση ως επιμελητής χειρουργός στις αρθροσκοπικές και αρθροπλαστικές επεμβάσεις στην άρθρωση του ισχίου.
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το ισχίο σας, εδώ σας δίνεται η ευκαιρία να μάθετε για την ανατομία του ισχίου (ώστε να κατανοήσετε καλύτερα την λειτουργία του και τις αιτίες του πόνου) και επίσης να μάθετε για τις θεραπευτικές επιλογές που μπορούμε να σας προσφέρουμε στο ιατρείο μας.
Πόνος στο γοφό και την βουβωνική χώρα

Οι πόνοι στο ισχίο είναι δύσκολα να προσδιοριστούν απο τον ασθενή

Οι απεικονιστικές εξετάσεις συνταγογραφούνται μέσω ΕΟΠΥ

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader