Dr Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός:Αρχική/ΠΑΘΗΣΕΙΣ / ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ/ΙΣΧΙΟ

Πόνος στο ισχίο

Όταν πονάει το ισχίο- Γιατί πονάω;


Ο πόνος στο ισχίο είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους πόνους στις αρθρώσεις. Μακράν η πιο συχνή αιτία πόνου στο ισχίο είναι η φθορά της άρθρωσης – η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου.

Ο πόνος στο ισχίο γίνεται συχνά αισθητός στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, δηλαδή στη κλείδωση μεταξύ του μηρού και του υπόλοιπου σώματος. Σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος φτάνει μέχρι τα πόδια και την μέση. Επίσης, μπορεί να ευθύνονται πόνοι της σπονδυλικής στήλης, οι μύες, τα νεύρα ή τα εσωτερικά όργανα για τον πόνο στο ισχίο και όχι το ίδιο το ισχίο.

Πόνος στο ισχίοΜια λανθασμένη κίνηση, μονόπλευροι ερεθισμοί, η ακινησία, ένας τραυματισμός, ένα τράβηγμα μπορεί να είναι το πρώτο στάδιο μιας σοβαρής πάθησης. Γενικότερα ισχύει, πως οι πόνοι στο ισχίο είναι δύσκολο να εκτιμηθούν σωστά από τους ασθενείς χωρίς ιατρική βοήθεια ώστε συνιστάται σε κάθε περίπτωση η γνωμάτευση ενός ειδικού. Εάν πάλι “το αφήσουμε” – σε κάποιες περιπτώσεις – το πρόβλημα μπορεί να εξελιχτεί σε χρόνια πάθηση.


Για παράδειγμα, μια σοβαρότερη πάθηση, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μέινει αδιάγνωστη αφορά τους νεότερους σε ηλικία ασθενείς (40 – 60 ετών). Πρόκειται για την μηροκοτυλιαία πρόσκρουση του ισχίου. Εδώ μπλοκάρουν κάποιες προεξοχές των οστών (ή και κάποια ελεύθερα σωματίδια π.χ. λόγου κάποιου μικροτραυματισμού), την ομαλή λειτουργία της μηχανικής της άρθρωσης. Εάν μείνει αθεράπευτη, με μεγάλη πιθανότητα θα οδηγήσει στην πρόωρη φθορά της άρθρωσης και πιθανόν στην οστεοαρθρίτιδα.

Με την σωστή και έγκαιρη διάγνωση/ θεραπεία στην προαναφερόμενη περίπτωση θα μπορούσε να αποτραπεί η ενδεχόμενη πρόωρη αρθροπάθεια με μεγάλη στατιστική βεβαιότητα.

Πόνος στο γοφό και την βουβωνική χώρα

Οι πόνοι στο ισχίο είναι δύσκολα να προσδιοριστούν απο τον ασθενή

Οι απεικονιστικές εξετάσεις συνταγογραφούνται μέσω ΕΟΠΥ

Εξέταση του ισχίου και διάγνωση


Η διάγνωση περιλαμβάνει ιατρική εξέταση και συνήθως τη χρήση μίας ή περισσότερων διαγνωστικών διαδικασιών, όπως:

  • την λήψη του ιστορικού
  • την αξιολόγηση του εύρους της κίνησης του ασθενούς και τη δοκιμασία πρόσκρουσης με κάμψη του γόνατου του ασθενούς προς το στήθος και περιστροφή του ποδιού του προς τον αντίθετο ώμο
  • υπερηχογράφημα
  • Περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, μαγνητική, αξονική τομογραφία)
  • αιματολογικές εξετάσεις
  • ενδεχομένως αρθροσκόπηση

Για την αντιμετώπιση του πόνου και των προβλημάτων του ισχίου διατίθενται από συντηρητικές, μέχρι βιολογικές και μικροχειρουργικές θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της κατάστασης.


Ο ορθοπεδικός χειρουργός Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος κατέχει πολύτιμη εμπειρία σε όλες της παθήσεις που αφορούν το ισχίο. Χειρουργεί σε τακτική βάση σε μεγάλο κέντρο αποκατάστασης της Γερμανίας, ενώ κατέχει πιστοποίηση ως επιμελητής χειρουργός στις αρθροσκοπικές και αρθροπλαστικές επεμβάσεις στην άρθρωση του ισχίου.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το ισχίο σας, εδώ σας δίνεται η ευκαιρία να μάθετε για την ανατομία του ισχίου (ώστε να κατανοήσετε καλύτερα την λειτουργία του και τις αιτίες του πόνου) και επίσης να μάθετε για τις θεραπευτικές επιλογές που μπορούμε να σας προσφέρουμε στο ιατρείο μας.

Αρθροπλαστική με κοντό στυλεό

08/08/2022|0 Comments

Αρθροπλαστική με κοντό στυλεό Η αρθροπλαστική του ισχίου είναι στις μέρες μας μια από τις πιο διαδεδομένες ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες περίπου 200 με 250 αρθροπλαστικές ισχίου ανά [...]

Η αρθροπλαστική ισχίου με την τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας ALMIS

08/08/2022|0 Comments

Προσπέλαση ALMIS στην αρθροπλαστική ισχίου Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική ασθένεια της άρθρωσης του  ισχίου που προσβάλλει την αρθρική επιφάνεια και τα μαλακά μόρια της. Εξελίσσεται σε στάδια και τα κύρια [...]

Αθλητική δραστηριότητα μετά από εγχείρηση αρθροπλαστικής

08/08/2022|0 Comments

  Αθλητική δραστηριότητα μετά από εγχείρηση αρθροπλαστικής Oστεοαρθρίτιδα σε νέους ανθρώπους Η αρθροπλαστική δεν αφορά μόνο ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται οστεοαρθρίτιδα και σε νέους ανθρώπους. Οι νέοι είναι κατά κανόνα αθλητικά πιο [...]