fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

Οστεοτομίες Κνήμης

Οστεοτομίες Κνήμης • Αλλαγή του άξονα του κάτω άκρου λόγου ραιβότητας ή βλαισότητας


H οστεοτομία κνήμης είναι η χειρουργική τεχνική με την οποία είναι δυνατή η αλλαγή του άξονα του κάτω άκρου. Ο χειρούργος πραγματοποιεί μια τομή στην μέσα μεριά της κνήμης κοντά στο γόνατο. Σύμφωνα με τον προεγχειρητικό σχεδιασμό είτε ανοίγει την τομή για συγκεκριμένο διάστημα (open wedge), είτε αφαιρεί μια φέτα συγκεκριμένου πάχους και κλείνει την οστεοτομία (closed wedge). Στη συνέχεια πραγματοποιείται οστεοσύνθεση με τη βοήθεια κλειδούμενης πλάκας και σταθεροποιείται το οστό της κνήμης.

Με την τεχνική αυτή μπορεί ο χειρουργός να διορθώσει ανατομικές ιδιαιτερότητες και να ευθυγραμμίσει το κάτω άκρο. Έτσι μπορεί να διορθωθούν „τα στραβά πόδια“ του ποδοσφαιριστή ή του ιππέα και να γίνουν ίσια. Δεν πρόκειται για μια αισθητική επέμβαση αλλά για μια χειρουργική τεχνική που μειώνει τον πόνο καθώς η βλαισσότητα ή η ραιβότητα προκαλούν πόνο στην άρθρωση του γόνατος και οδηγούν σε οστεοαρθρίτιδα ενός διαμερίσματος.

Παράλληλα σε μονοδιαμερισματική οστεοαρθρίτιδα, – πχ σε οστεοαρθρίτιδα του μέσα διαμερίσματος – όταν θέλουμε να αποφύγουμε, τουλάχιστον προσωρινά, τη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική, μπορούμε να εφαρμόσουμε την οστεοτομία της κνήμης. Ο πόνος προκαλείται όταν ο άξονας της φόρτισης περνάει από το τμήμα της άρθρωσης που έχει οστεοαρθρίτιδα.

Αλλάζοντας τον άξονα του σκέλους μπορούμε να μεταφέρουμε τη φόρτιση στο τμήμα της άρθρωσης που δεν έχει οστεοαρθρίτιδα και δεν πονάει. Έτσι μειώνεται ο πόνος και ενδεχομένως να μη χρειαστεί ποτέ αρθροπλαστική.

Προεγχειρητικά πραγματοποιείται μια ανάλυση του άξονα του κάτω σκέλους με χρήση μιας ακτινογραφίας όλου του ποδιού. Κατά τη μέτρηση διαπιστώνεται που βρίσκεται η απόκλιση και σχεδιάζεται η διόρθωση. Ο χειρουργός σχεδιάζει που ακριβώς θα γίνει η τομή και πόσο θα ανοίξει ή θα κλείσει την οστεοτομία ώστε να επιτευχθεί η ακριβής μετατόπιση του άξονα που απαιτείται. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορεί να ελέγχει με το ακτινοσκοπικό τη διόρθωση και το αποτέλεσμα.

Η εξέλιξη στη βιομηχανία των ορθοπεδικών υλικών έκανε την επέμβαση πιο ασφαλή και η διόρθωση επιτυγχάνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια. Στην εποχή μας υπάρχει η δυνατότητα να σχεδιαστούν και να παραχθούν εξατομικευμένα εργαλεία για την εφαρμογή της οστεοτομίας (psi), εργαλεία δηλαδή που είναι προσαρμοσμένα αποκλειστικά στον ασθενή και εξασφαλίζουν μεγάλη ακρίβεια. Επίσης με τη χρήση συστήματος πλοήγησης μπορεί ο χειρούργος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου να παίρνει τις αλλαγές στις μέτρησης του άξονα του ποδιού σε real time και να επιτυγχάνει άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα.

Η καλή φυσική κατάσταση, η σωστή διατροφή, ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η ενδυνάμωση των μυών συμβάλλουν στην ολοκλήρωση μίας επιτυχούς προσπάθειας.

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader