fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

Τενοντίτιδα / Εκτινασσόμενος δάκτυλος

Τενοντίτιδα Εκτινασσόμενος δάκτυλος • trigger finger • στενωτική τενοντοελυτρίτιδα


Εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger), είναι μία ενοχλητική πάθηση, γνωστή και ως στενωτική τενοντοελυτρίτιδα, η οποία προκαλείται όταν ο καμπτήρας τένοντας ενός οποιουδήποτε δακτύλου του χεριού δυσκολεύεται να κινηθεί, λόγω φλεγμονής και επακόλουθου οιδήματος του ινώδους ιστού (έλυτρο), ο οποίος τον περιβάλλει. Η εμφανιζόμενη δυσκινησία του δακτύλου εκδηλώνεται ως εμπλοκή (κλείδωμα) ή εκτίναξη του δακτύλου, μετά από αναπήδηση, όταν ο ασθενής προσπαθεί να τεντώσει το πάσχον δάκτυλο από τη θέση της κάμψης. Σε σοβαρές περιπτώσεις το δάκτυλο μπορεί να παραμένει σε φάση μόνιμης κάμψης.

Για την εμφάνιση του συνδρόμου στατιστικά ενοχοποιούνται υποκείμενα νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η ουρική ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Δεν αποκλείεται και η επίδραση των καθημερινών δραστηριοτήτων, ιδίως οι επαναλαμβανόμενες σε συνεχή χρονική βάση (πχ υπέρχρηση πληκτρολογίου, συστηματική μελέτη πιάνου), καθώς και λοιπές χειρωνακτικές εργασίες (ράψιμο κλπ)

Συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα αφορούν σε:

 • Ευαισθησία στη βάση του δακτύλου
 • Κλείδωμα του πάσχοντος δακτύλου στη θέση κάμψης, το οποίο εκτινάσσεται, όταν ο ασθενής προσπαθήσει να το εκτείνει
 • Πόνο κατά την κίνηση του δακτύλου
 • Οίδημα στη βάση της παλάμης

Τα φαινόμενα εμφανίζονται εντονότερα μετά το πρωινό ξύπνημα. Κάποιες φορές χρειάζεται η βοήθεια του άλλου χεριού, για να ανοίξει το δάκτυλο.

Διάγνωση

Πραγματοποιείται κλινική εξέταση και λαμβάνεται το ιστορικό του ασθενούς. Ακολουθεί η ψηλάφηση στην βάση του πάσχοντος δακτύλου επί της παλάμης. Γίνεται έλεγχος στην κίνηση του πάσχοντος δακτύλου κατά την κάμψη και την έκταση για το αναμενόμενο κλείδωμα και την πιθανή εκτίναξη. Αξιολογούνται τα σημεία πόνου και οιδήματος.

Θεραπεία

Κατά τη συντηρητική αντιμετώπιση, κυρίως σε ήπια περιστατικά, συστήνεται ανάπαυση του πάσχοντος χεριού και αποχή από έντονες χειρωνακτικές δραστηριότητες. Επιπρόσθετα χορηγείται αντιφλεγμονώδης θεραπευτική αγωγή ή κορτιζόνη. Κατά περίσταση κρίνονται απαραίτητες οι φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις για την κινητοποίηση του δακτύλου, καθώς και η τοποθέτηση νάρθηκα ακινησίας.

Όταν η κατάσταση του ασθενούς το επιβάλλει, προκρίνεται η χειρουργική αντιμετώπιση, κατά την οποία διενεργείται μία μικρή τομή στην παλάμη στη βάση του πάσχοντος δακτύλου για τη διάνοιξη του ινώδους ελύτρου και απελευθέρωση του τένοντα.

Η αποθεραπεία διαρκεί 2-3 εβδομάδες

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader