fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης

Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης • πρόσκρουση τύπου CAM / PINCER • Ισχιαλγία


 

Όταν μιλάμε για το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης αναφερόμαστε στον πόνο που προκαλείται στο ισχίο κατά την παθολογική επαφή και προστριβή τμήματος του αυχένα του μηριαίου οστού στο χείλος της κοτύλης. Αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου.

Οι τύποι της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης διακρίνονται σε :

 • Πρόσκρουση τύπου CAM, στην οποία ένα εξόγκωμα οστού στον μηριαίο αυχένα ευθύνεται για την πρόσκρουση της μηριαίας κεφαλής στο χείλος της κοτύλης
 • Πρόσκρουση τύπου Pincer, στην οποία το υπερτροφικό χείλος της κοτύλης σε κάμψη εμποδίζει την κίνηση του μηριαίου αυχένα
 • Πρόσκρουση μικτού τύπου, στην οποία συνυπάρχουν οι ανωτέρω τύποι πρόσκρουσης και συναντάται στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ισχίου είναι μία σημαντική αιτία ισχιαλγίας σε εφήβους και μεσήλικες, όπως και σε αθλητές, η οποία σταδιακά περιορίζει την κινητικότητα.

Σε μια υγιείς άρθρωση το οστό μπορεί και περιστρέφεται χωρίς εμπόδια μέσα στην κοτύλη. Οι 2 εικόνες στα δεξιά δείχνουν με κόκκινο τις προβληματικές περιοχές (Πρόσκρουση τύπου CAM, Pincer)

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα, μέσω των οποίων εκδηλώνεται το σύνδρομο πρόσκρουσης ισχίου είναι:

 • Πόνος στο ριζομήριο με αντανάκλαση στην έσω επιφάνεια του μηρού και του γόνατος
 • Μηχανικά συμπτώματα μπλοκάρισμα, αίσθημα αστάθειας
 • Πόνος που αναπαράγεται σε κάμψη και έσω στροφή του ισχίου
 • Επιδείνωση πονου μετά από αθλητικές δραστηριότητες ή παρατεταμένη παραμονή σε καθιστική θέση
 • Μείωση του εύρους της κινητικότητας του ισχίου

Όλα τα συμπτώματα είναι πιο έντονα στους δραστήριους ανθρώπους.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση του συνδρόμου απαραίτητη κρίνεται αρχικά η λήψη ιστορικού του ασθενούς και της οικογένειας του, καθώς και πληροφορίες για την καθημερινή του δραστηριότητα.

Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει την αξιολόγηση του εύρους της κίνησης του ασθενούς, του τρόπου βάδισης, της μυϊκής κατάστασης και τη δοκιμασία πρόσκρουσης με κάμψη του γόνατου του ασθενούς προς το στήθος και περιστροφή του ποδιού του προς τον αντίθετο ώμο.

Ακολούθως, οι απεικονιστικές εξετάσεις, ακτινογραφία ισχίου και μαγνητική τομογραφία με χορηγηση σκιαγραφικού υγρού ενδοαρθρικά, αποκαλύπτουν τυχόν οστικές εξογκώσεις, οι οποίες ενδεχομένως ενοχοποιούνται για την πρόσκρουση, καθώς και συνυπάρχουσες αλλοιώσεις στις χόνδρινες περιοχές της άρθρωσης.

 

Θεραπεία

Η Συντηρητική θεραπεία θεωρείται πάντα η πρώτη επιλογή. Με στόχο την ανάκτηση της λειτουργικότητας της άρθρωσης περιλαμβάνει:

 • Αποφυγή κάθε επίπονης δραστηριότητας
 • Διακοπή των αθλητικών δραστηριοτήτων και κατά βάση περιορισμός των ακραίων καταπονήσεων
 • Αντιφλεγμονώδη αγωγή
 • Φυσικοθεραπευτική αγωγή μέσω εκτίμησης των παραγόντων, οι οποίοι προκαλούν το είδος και την ένταση του πόνου και καθορίζουν το εύρος κίνησης του ασθενή
 • Ενδυνάμωση των μυών, που υποστηρίζουν την πάσχουσα άρθρωση

Η Επεμβατική θεραπεία αποτελεί τη λύση επιλογής στις περιπτώσεις επίμονης ενόχλησης ή μη αναστρέψιμης επιδείνωσης. Κατά περίπτωση τύπου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης προκρίνεται η τεχνική της αρθροσκόπησης για την αφαίρεση του εξογκώματος στον αυχένα και την αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας. Οταν η άρθρωση του ισχίου εμφανίζει οστεοαρθρίτιδα η αρθροσκοπική αντιμετώπιση δεν επαρκεί και προκρίνεται η ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader