Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική
Η πελματιαία απονεύρωση είναι μία συμπαγής ινώδης δέσμη συνδετικού ιστού, η οποία συνδέει το οστό της πτέρνας με τη βάση των δακτύλων του άκρου ποδός. Ο λειτουργικός της ρόλος είναι η υποστήριξη της ποδικής καμάρας, μέσω της απορρόφησης των φορτίων που δέχεται το πόδι κατά τη βάδιση ή το τρέξιμο. Οι καθημερινές ή έκτακτες καταπονήσεις σε βαθμό υπέρχρησης δημιουργούν φθορές και μικρές ρήξεις ιστών με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής και πόνου. Η επώδυνη αυτή κατάσταση του πέλματος αποτελεί την πελματιαία απονευρωσίτιδα.
Συχνά στις ακτινογραφίες εμφανίζεται μία οστική προεξοχή, προερχόμενη από εναπόθεση ασβεστώσεων στην φλεγμαίνουσα περιοχή και την επακόλουθη δημιουργία οστεόφυτου. Το μόρφωμα αυτό ονομάζεται άκανθα πτέρνας και ενίοτε ταυτίζεται με την πελματιαία απονευρωσίτιδα.
Οι συνήθεις λόγοι εμφάνισης της πελματιαίας απονευρωσίτιδας αφορούν στη κακή διαχείριση της στάσης και της βάδισης.
Η πολύωρη ορθοστασία στην εργασία, τα μη απορροφητικά υποδήματα, όπως επίσης ανατομικοί λόγοι (υπερβολικό βάρος, πλατυποδία) και η ηλικία μπορούν να επιταχύνουν την εμφάνιση της πάθησης.
Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο οξύς πόνος που εμφανίζεται στην πτέρνα το πρωί, μετά την αφύπνιση, με τα πρώτα βήματα. Όταν το πόδι ζεσταθεί, ο πόνος συνήθως υποχωρεί. Σε σοβαρές καταστάσεις παραμένει και περιορίζει τις μετακινήσεις του ασθενή. Η ίδια ενόχληση και συμπτωματολογία μπορεί να εμφανιστεί, όταν ο πάσχων επιχειρήσει να βαδίσει μετά από πολύωρη παραμονή σε καθιστή θέση.
Αφορά στη λήψη ιστορικού του ασθενή και επιτόπια εξέταση κατά τη βάδιση και την ψηλάφηση του πέλματος.
Η ακτινογραφία κρίνεται απαραίτητη για την τυχόν ανεύρεση οστικής προεξοχής (άκανθας) στη βάση της πτέρνας.
Μαγνητική τομογραφία συστήνεται όταν κριθεί αναγκαία η διερεύνηση τυχόν ρήξης της πελματιαίας απονεύρωσης.
Η θεραπεία είναι κατά βάση συντηρητική. Ξεκινά με επαναλαμβανόμενη συστηματική παγοθεραπεία σε συνδυασμό με ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης των μυών. Ενίοτε χορηγείται συμπληρωματικά αντιφλεγμονώδης αγωγή.
Σε σοβαρές περιπτώσεις και σε διαρκή και επώδυνη ενόχληση χορηγούνται ενέσεις κορτιζόνης.
Σε κάθε περίπτωση συνιστάται ανάπαυση, αποφυγή δραστηριοτήτων, οι οποίες ενοχοποιούνται για την πάθηση και αλλαγές στις παραμέτρους βάδισης (χρήση ειδικών υποδημάτων, πάτων σιλικόνης, αποφυγή ανώμαλου εδάφους)
Η πελματιαία απονεύρωση είναι μία συμπαγής ινώδης δέσμη συνδετικού ιστού, η οποία συνδέει το οστό της πτέρνας με τη βάση των δακτύλων του άκρου ποδός. Η πελματιαια απονευρωσιτιδα ειναι μια φλεγμονή της απονέυρωσης . Προκαλεί πόνο στον πάτο του ποδιού, ειδικά κατά την εκτέλεση δραστηριοτήτων που εμπλέκουν την υποστήριξη βάρους, όπως το πεπατημα ή οι αθλητικές δραστηριότητες.
Οι ακριβείς αιτίες της πελματιαίας απονευρωσίτιδας δεν είναι πλήρως γνωστές, αλλά οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της περιλαμβάνουν:
Υπερφόρτωση: Οι δραστηριότητες που ασκούν μεγάλη πίεση στο πέλμα, όπως το πολύωρο περπάτημα ή ο αθλητισμός με υπερβολική καταπόνηση στα πόδια, μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή των απονευρώσεων στο πλάτος του ποδιού.
Ποδική καμάρα: Οι άνθρωποι με υπερβολικά υψηλό ή χαμηλό πέλμα μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν πελματιαία απονευρωσίτιδα. Τα ατυχήματα που προκαλούν τραυματισμούς στην περιοχή του πλάτους του ποδιού μπορεί επίσης να προκαλέσουν την εμφάνιση της ασθένειας.
Άκανθα πτέρνας: H ύπαρξη οστεόφυτου στη βάση της πτέρνας της λεγόμενης άκανθας είναι ένας προδιαθεσικός παράγοντας για την αναπτθξη απονευρωσιτιδας.
Το κύριο σύμπτωμα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι ο πόνος στον πάτο του ποδιού, κυρίως κοντά στη βάση των δακτύλων και τη φτέρνα. Ο πόνος συνήθως είναι πιο έντονος μετά από παρατεταμένη ανάπαυση ή κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που εμπλέκουν το πέλμα. Μπορεί να είναι αιχμηρός ή καυτερός.
Για τη διάγνωση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας και την εκτίμηση της σοβαρότητας της πάθησης, συνιστώνται επισκέψεις σε έναν ορθοπεδικό για μια πλήρη αξιολόγηση.
Μείωση Φόρτισης και προσαρμογή των δραστηριοτήτων: Η αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο είναι σημαντική για την ανάρρωση.
Κρυοθεραπεία: Η εφαρμογή παγοκύστης ή κρύου στην περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και τη μείωση του φλεγμονής.
Φυσικοθεραπεία: Οι ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργίας του ποδιού. Ο ειδικός θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει σχετικά με τις κατάλληλες ασκήσεις.
Υποστηρικτικά πέλματα: Η χρήση προσαρμοσμένων πελμάτων που κατασκευάζονται έπειτα από πελματογράφημα του ασθεή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στην αποφόρτιση των περιοχών πίεσης.
Φάρμακα: Οι αντιφλεγμονώδεις φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), μπορούν να χορηγηθούν για τη μείωση του πόνου και την ανακούφιση της φλεγμονής.
Σε περιπτώσεις όπου οι συντηρητικές μεθόδοι δεν παρέχουν ανακούφιση, ο ειδικός μπορεί να εξετάσει εναλλακτικές επιλογές, όπως οι ενέσεις. Σε περιπτώσεις σοβαρής πελματιαίας απονευρωσίτιδας, ενδέχεται να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της πάθησης.
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα προκαλεί πόνο στο πόδι. Η σωστή διάγνωση και θεραπεία από έναν Ορθοπεδικό χειρουργό θα βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην επιστροφή σε κανονικές δραστηριότητες.
Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.
Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος
Ορθοπεδικός Χειρουργός
Χειρουργός ισχίου/γόνατος – Αθλητιατρική
Powered by SEO MARKETER Copyright 2024 All Rights Reserved by Skardoutsos.gr