fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα


Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μία πάθηση, η οποία εμφανίζεται στον καρπό του χεριού και οφείλεται στην πίεση που δέχεται το μέσο νεύρο του καρπού. Η πίεση αυτή προκύπτει είτε από τοπικό τραυματισμό στην περιοχή του καρπού, είτε εξαιτιας τενοντιτιδας μετα από υπέρχρηση (πχ. πληκτρολόγιο ηλεκτρονικού υπολογιστή). Ενίοτε σχετίζεται με άλλες παθήσεις (πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές θυρεοειδή αδένα) ή με ορμονικές μεταβολές (πχ εμμηνόπαυση) και τότε εμφανίζεται και στα δύο χέρια.

Συμπτώματα

Αφορά σε μεγαλύτερο ποσοστό τις γυναίκες και παρουσιάζεται σαν μούδιασμα, κάψιμο ή πόνος στα δάκτυλα. Κυρίως στον αντίχειρα, στο δείκτη και στον μέσο. Ενίοτε επιφέρει λειτουργική αδυναμία στη σύλληψη αντικειμένων. Σύνηθες είναι το αίσθημα τσιμπήματος βελόνας ή διέλευσης ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής έντασης. Ο πονος εμφανιζεται κυρίως τη νύχτα . Σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί το λόγο αφύπνισης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Διάγνωση

Αρχικά λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και γίνεται συνεκτίμηση των συμπτωμάτων. Ακολουθεί μία σειρά συγκεκριμένων δοκιμασιών κίνησης και αντιδράσεων.

Προληπτικά μπορεί να ζητηθεί ακτινογραφία για τη διερεύνηση πιθανών παθολογικών αιτίων.

Τέλος η πραγματοποίηση ηλεκτρομυογραφήματος αποτελεί την εξειδικευμένη εξέταση ορθής λειτουργίας του μέσου νεύρου.

Θεραπεία

Η προσέγγιση της συντηρητικής θεραπείας αποσκοπεί στην αποσυμπίεση του μέσου νεύρου, μέσω της λήψης παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Συστηματικά απαιτείται η αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των καθημερινών δραστηριοτήτων, κυρίως για την αποφυγή μονίμων καταστάσεων. Συνιστάται βεβαίως φυσικοθεραπεία και η τοποθέτηση νάρθηκα.

Όταν τα αποτελέσματα της συντηρητικής αγωγής δεν κρίνονται ικανοποιητικά, επιλέγεται η λύση της χειρουργικής επέμβασης για την οριστική αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Επιλέγεται η μικροχειρουργική ανοικτή προσέγγιση. Και αφορά στην διατομή του εγκαρσίου συνδέσμου και αποσκοπούν στην ανακούφιση της πίεσης επί του μέσου νεύρου.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση συνιστάται κινησιοθεραπεία, ειδικότερα στα δάκτυλα και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Κατά περίπτωση δίδονται οδηγίες διαχείρισης καθημερινών και εργασιακών συνηθειών.

Τα οστά το καρπού είναι διατεταγμένα στο χώρο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν κάτι σαν σωλήνα ή τούνελ. Σκεπή αυτού του σωλήνα είναι ο εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού.  Μέσα από αυτό το τούνελ περνούν πολλοί τένοντες καθώς και ένα νεύρο το μέσο νεύρο. Με τον όρο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εννοούμε ολα εκείνατα κλινικά συμπτώματα που δημιουργούνται από  την πίεση του μέσου νεύρου μέσα στον καρπιαίο σωλήνα. Επειδή ο χώρος είναι περιορισμένος  οποιοδήποτε πρήξιμο στους τένοντες ή στον καρπό οδηγεί σε πίεση του νεύρου.

Το πρήξιμο του ιστού γύρω από τον τένοντα στα πλαίσια ρευματοπάθειας , σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία ή γονιδιακής προδιάθεσης  μειώνει το χώρο στον καρπιαίο σωλήνα και δημιουργεί πίεση στο μέσο νεύρο. Πρήξιμο των τενόντων έχουμε επίσης σε χρόνιες τενοντίτιδες εξαιτίας επναλαμβανόμενων κινήσεων, πχ με τη χρήση πληκτρολογίου ή ποντικού, ή χρήση δονητικών εργαλείων. Παράλληλα αλλαγές στα οστά του καρπού εξαιτίας οστεοαρθρίτιδας ή καταγμάτων και τραυματισμών μειώνουν επίσης το χώρο στο καρπιαίο σωλήνα.

Οι ασθενείς που πάσχουν περιγράφουν πόνο στα 4 δάχτυλα του χεριού και στον καρπό κυρίως το βράδυ και για να περάσει ο πόνος συχνά τινάζουν το χέρι! Επίσης περιγράφουν μουδιάσματα και αίσθηση καψίματος και δυσκολία στη χρήση του χεριού και των δακτύλων.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση συνήθως γίνεται με βάση το ατομικό αναμνηστικό, την κλινική εξέταση, τις απεικονιστικές μεθόδους και τη νευροφυσιολογική μελέτη. Ο ορθοπεδικός ακούει τα συμπτώματα του ασθενή και με τη βοήθεια της κλινικής εξέτασης διαπιστώνει αν πράγματι πρόκειται για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Κατά κανόνα γίνεται  ακτινογραφία του καρπού ώστε να αναγνωσριστούν αλλαγές στην ανατομία του καρπού. Η επιβεβαίωση του συνδρόμου γίνεται με νευροφυσιολογική μελέτη στην οποία ο νευρολόγος μετράει την ταχύτητα λειτουργίας του μέσου νεύρου. Όταν νεύρο έχει πίεση η ταχύτητα που διαβιβάζει μια πληροφορία είναι μειωμένη.

Ποια είναι η αντιμετώπιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα;

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνει στην αρχή  συντηρητικές μεθόδους, όπως η θεραπεία με αντιφλεγμονώδη, η χρήση νάρθηκα και η προσρμογή των καθημερινών συνηθειών.  Σε περιπτώσεις που οι συντηρητικές μέθοδοι δεν βοηθούν, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

Στη χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται αποσυμπίεση του νεύρου με τομή του εγκάρσιου συνδέσμου του καρπού. Στην ουσία ανοίγεται η σκεπή  του τούνελ και μειώνεται η πίεση στο μέσο νεύρο, Η αποκατάσταση ειναι πολύ γρήγορη. Ο πόνος σταματάει αμέσως και σε ένα χρονικό διάστημα μέχρι 6 μήνες εξαφανίζονται και τα μουδιάσματα ανάλογα με το βλάβη που έχει υποστεί το νεύρο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή για τη διάγνωση και την κατάλληλη αντιμετώπιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, καθώς ο έγκαιρος προσδιορισμός και η αντιμετώπιση μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας του χεριού.

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader