fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

Γάγγλιο

Γάγγλιο


Το γάγγλιο είναι μία κυστική διόγκωση, η οποία συνήθως εμφανίζεται στην άρθρωση του καρπού. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε άλλες αρθρώσεις. Αποτελεί εκφύλιση του συνδετικού ιστού ή των αρθρικών θυλάκων και περιέχει παχύρρευστο αρθρικό υγρό. Κατά κανόνα είναι μαλακό κατά την ψηλάφηση και μετατοπίζεται.

Συμπτώματα

Το γάγγλιο γίνεται αμέσως αντιληπτό, ως εξόγκωμα στην επιφάνεια όπου συναντάται και δημιουργεί αρχικά ενόχληση αισθητικού χαρακτήρα και ανησυχία πιθανής κακοήθειας, η οποία δεν ισχύει. Το μέγεθος του δεν είναι σταθερό και εξαρτάται από τη θέση του και την κινητικότητα των υποκείμενων αρθρώσεων. Αναλόγως της περιοχής, στην οποία ευρίσκεται το γάγγλιο μπορεί να προξενεί επώδυνη ενόχληση ή να είναι και εντελώς ασυμπτωματικό.

Διάγνωση

Εκτός από την οπτική διαπίστωση και την ψηλάφηση του γαγγλίου, λαμβάνεται ιστορικό του ασθενούς. Μία ακτινογραφία είναι χρήσιμη για τον αποκλεισμό πιθανής παθολογίας των οστών ή των χόνδρων. Η θέση, η υφή και η έκταση του γαγγλίου ελέγχεται μέσω υπερηχογραφήματος ή μαγνητικής τομογραφίας

Θεραπεία

Στις περιπτώσεις όπου δεν παρουσιάζονται συμπτώματα, ακολουθείται συντηρητική θεραπεία, η οποία συνίσταται κυρίως στη μείωση ορισμένων δραστηριοτήτων και καταπονήσεων. Παράλληλα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο υποχώρησης του γαγγλίου, χωρίς κάποια παρέμβαση.

Όταν όμως υπάρχει επώδυνη ενόχληση και δυσχέρεια κινητικότητας επιλέγεται η χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρείται η κύστη του γαγγλίου καθώς και τμήματα του αρθρικού θυλάκου, αν κριθεί απαραίτητο. Ακολουθεί πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για τη διασφάλιση της κινητικότητας των εμπλεκομένων αρθρώσεων.

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader