fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

Νέκρωση μηριαίας κεφαλής

Νέκρωση μηριαίας κεφαλής • Πόνος στη βουβωνική • σταδιακή νέκρωση της άρθρωσης


Τα ανθρώπινα οστά αποτελούνται από κύτταρα αλλά και από ένα ανόργανο σκελετό αλάτων ασβεστίου. Τα οργανικά μέρη προσδίδουν ελαστικότητα στο οστό και ο ανόργανος σκελετός ακαμψία. Ένα οστό χωρίς κύτταρα είναι σκληρό αλλά εύθραυστο. Η νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου οστού είναι μια σταδιακή νέκρωση των κυττάρων της, πράγμα που καταλήγει στο κάταγμα και την παραμόρφωση της.

Η νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς που παίρνουν ορισμένα φάρμακα, π.χ. κορτιζόνη, ή που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ. Η πλημμελής αιμάτωση στην περιοχή της κεφαλής είναι μια επιπλέον αιτία νέκρωσης της

Συμπτώματα

Κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στο ισχίο, ο οποίος γίνεται αισθητός στη βουβωνική χώρα και ενίοτε επεκτείνεται μέχρι το γόνατο. Σταδιακά η ενόχληση γίνεται εντονότερη και εμφανίζεται δυσχέρεια στη βάδιση του ασθενούς και στην κινητικότητα του ισχίου. Η τυχόν προσπάθεια μεταφοράς βάρους επιβαρύνει την όλη κατάσταση, λόγω της πρόσθετης φόρτισης του ισχίου.

Διάγνωση

Αρχικά λαμβάνεται το ιστορικό του ασθενούς για τη συνεκτίμηση των πληροφοριών με την κλινική εξέταση του εύρους των επιτρεπτών κινήσεων. Η ακτινογραφία δίνει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης της μηριαίας κεφαλής . Στα πρώτα στάδια της νέκρωσης η ακτινογραφία δεν δείχνει παθολογικά ευρήματα οπότε κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας για τη διαπίστωση του εύρους του προβλήματος.

Θεραπεία

Η επιλογή της συντηρητικής θεραπείας έχει συνήθως προσωρινό χαρακτήρα και επικεντρώνεται σε χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής με σκοπό την αναλγητική δράση. Βοηθητικό ρόλο έχουν η φυσικοθεραπεία και η ενδυνάμωση για την υποστήριξη της άρθρωσης.

Εάν η νέκρωση βρίσκεται στα πρώτα στάδια και δεν έχει σπάσει η κεφαλή, είναι δυνατός ο ανάστροφος τρυπανισμός της οστεονέκρωσης και η έγχυση βλαστοκυττάρων με στόχο την αναγέννηση αγγείων και οστικών κυττάρων.

Με την πάροδο του χρόνου οι εκτιμήσεις της κατάστασης μας οδηγούν στη λύση της ολικής αρθροπλαστικής. Επιλέγεται η τεχνική ALMIS και διενεργείται η αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου με τεχνητό πρόθεμα. Καθώς η νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες γύρω στα 50 μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμφυτεύματα με κοντό στυλεό που έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα συμβατικά.

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader