fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος • εκφυλιστική νόσος της άρθρωσης


Οστεοαρθρίτιδα γόνατος – Τι είναι

Η Οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι η εκφυλιστική ασθένεια της άρθρωσης του γόνατος που εξελίσσεται σε στάδια, ενώ επηρεάζονται και οι αρθρικές επιφάνειες αλλά και τα μαλάκα μόρια της άρθρωσης: Στις αρθρικές επιφάνειες καταστρέφεται σταδιακά ο χόνδρος, πρώτα λεπταίνει και σιγά σιγά εξαφανίζεται. Παράλληλα δημιουργείται μια φλεγμονή στα μαλακά μόρια και ο αρθρικός θύλακος και ο αρθρικός υμένας σκληραίνουν και μαζεύουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οστικά μορφώματα, τα οστεόφυτα, που περιορίζουν το εύρος της κίνησης της άρθρωσης.

Αίτια

Τα αίτια της οστεοαρθρίτιδας σε μεγάλο βαθμό δεν είναι γνωστά. Στην πρωτοπαθή ή ιδιοπαθή οστεοαρθρίτιδα δεν υπάρχει διασαφηνισμένη σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Έναν σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής και το βάροςΣτη δευτεροπαθή οστεοαρθρίτιδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο παλιό τραυματισμό, δηλαδή μετατραυματική, σε ανατομικές ιδιαιτερότητες π.χ. αλλαγές στον άξονα του κάτω άκρου ή ακόμα σε συστημικές ασθένειες όπως ρευματοπάθειες.

Συμπτώματα

Τα σημαντικότερα συμπτώματα είναι ο πόνος και ο περιορισμός του εύρους της κίνησης. Επιπλέον η άρθρωση πρήζεται είναι ζεστή και κατά την κίνηση τρίζει. Η ασθένεια εξελίσσεται σε στάδια. Στην αρχή ο πόνος δεν είναι πολύ έντονος εμφανίζεται μόνο σε μεγάλη καταπόνηση και το εύρος της κίνησης δεν είναι πολύ περιορισμένο. Στην πορεία της ασθενείας ο πόνος γίνεται εντονότερος με μικρή καταπόνηση και το εύρος της κίνησης μειώνεται σημαντικά.

Διάγνωση

Πρωτίστως λαμβάνεται ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και ακολουθεί η κλινική εξέταση. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις δυνατότητες κίνησης και στις αντίστοιχες ενοχλήσεις και περιορισμούς. Η ακτινογραφία δίνει μία σαφή απεικόνιση της κατάστασης της άρθρωσης του γόνατος.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας εξαρτάται από το στάδιο που βρίσκεται. Στα πρώτα στάδια ενδείκνυται η συντηρητική αντιμετώπιση με τη χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, σωματική άσκηση και φυσιοθεραπεία καθώς ενδοαρθρικές εγχύσεις. Σκοπός της θεραπείας είναι η μείωση του πόνου και η διατήρηση της κινητικότητας.

Όταν το στάδιο είναι προχωρημένο και ο πόνος δεν υποχωρεί έρχεται η ώρα της χειρουργικής αντιμετώπισης. Η ενδεδειγμένη επέμβαση είναι η αρθροπλαστική γόνατος.

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader