fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

Δυσπλασία ισχίου

Δυσπλασία ισχίου • Διάγνωση σε νεογνική ηλικία • οστεοτομία της κοτύλης • διατροχαντήρια οστεοτομία • Salter / PembertonΔυσπλασία του ισχίου είναι μια ανατομική ιδιαιτερότητα της άρθρωσης του ισχίου στην οποία η κεφαλή τoυ μηριαίου δεν καλύπτεται αρκετά από την κοτύλη. Αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας του ισχίου. Εμφανίζεται στο 4-5% των ανθρώπων και συναντιέται 5 φορές πιο συχνά στις γυναίκες απ ότι στους άντρες.

Αιτίες

Η κύρια αιτία της δυσπλασίας είναι η κληρονομικότητα. Επιπλέον ενοχοποιούνται κυρίως η οποιασδήποτε αιτίας ενδομήτρια πίεση (π.χ. δίδυμη κύηση, αναπτυγμένο έμβρυο), συμπεριλαμβανομένης και της ισχιακής προβολής.

Διάγνωση

Η διάγνωση της δυσπλασίας γίνεται στις μέρες μας στη νεογνική ηλικία. Στην έκτη εβδομάδα της ζωής του νεογνού συνιστάται πλέον ο υπερηχογραφικός έλεγχος των ισχίων και διαπιστώνεται αν υπάρχει καθυστέρηση στην ωρίμανση τους.

Η δυσπλασία μπορεί να αντιμετωπιστεί σε αυτή τη φάση σχετικά εύκολα χωρίς χειρουργική παρέμβαση. Αν δεν γίνει ο υπερηχογραφικός έλεγχος και δε διαγνωστεί έγκαιρα η δυσπλασία, μειώνονται οι δυνατότητες συντηρητικής αντιμετώπισης. Αν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της άρθρωσης του δυσπλαστικού ισχίου κατά κανόνα οι ασθενείς αποκτούν σχετικά νωρίς οστεοαρθρίτιδα.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στιγμή της διάγνωσης και από το μέγεθος της δυσπλασίας. Ήπιες έως μέτριες δυσπλασίες διορθώνονται με τη χρήση κηδεμόνα για ένα χρονικό διάστημα. Στην παιδική ηλικία είναι δυνατή η διόρθωση με οστεοτομία της κοτύλης και του μηριαίου (Salter ή Pemberton και διαρτροχαντήρια οστεοτομία).

Η αντιμετώπιση της δυσπλασίας του ισχίου μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σκελετού εξαρτάται από την ύπαρξη οστεοαρθρίτιδας. Η δυσπλασία μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά με μια απαιτητική οστεοτομία της κοτύλης. Κατά κανόνα όμως οι ενήλικες ασθενείς προσέρχονται στο γιατρό με πόνο στο ισχίο εξαιτίας προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας. Όταν η οστεοαρθρίτιδα είναι προχωρημένη, μοναδική αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της είναι η αρθροπλαστική. Στην αρθροπλαστική του ισχίου αντικαθίσταται η φθαρμένη άρθρωση από εμφυτεύματα. Καθώς η οστεοαρθρίτιδα, όταν υπάρχει δυσπλασία, εμφανίζεται πολύ νωρίτερα από ότι σε όλους τους ασθενείς, είναι αναγκαία η χρήση ιδιαιτέρως αξιόπιστων υλικών και ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών .

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader