Οστεοαρθρίτιδα ισχίου και περπάτημα. Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι μια εκφυλιστική ασθένεια του ισχίου που στην πορεία της εξέλιξής της προκαλεί την καταστροφή του χόνδρου των αρθρικών επιφανειών. Αφού ο χόνδρος καταστρέφεται υπάρχει επαφή των οστών . Σε καθε κίνηση της άρθρωσης τρίβεται οστό με οστόοο και προκαλεί πόνο και φλεγμονή.

Οι ασθενείς περιγράφουν πόνο όταν οταν περπατούν ο οποίος γίνεται πιο έντονος όσο συνεχίζουν το περπάτημα, τόσο που πρέπει να σταματήσουν και να καθήσουν. Ωστόσο, η συνέχιση του περπατήματος είναι ωφέλιμη για την υγεία. Η σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα, μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των μυών γύρω από το ισχίο κα στη ενίσχυση της  καρδιαγγειακής λειτουργίας. Επιπλέον, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του πόνου μέσω της απελευθέρωσης ενδορφίνων.

Εδώ υπάρχουν μερικές συμβουλές για το περπάτημα με οστεοαρθρίτιδα του ισχίου:  Επιλέξτε το κατάλληλο υπόδημα:

Φροντίστε να φοράτε άνετα παπούτσια με καλή απορρόφηση των κραδασμών για να μειώσετε την πίεση στις αρθρώσεις.

Ξεκινήστε σιγά-σιγά: Ξεκινήστε με μικρά βήματα και αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια και την ένταση της βόλτας σας.

Για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου και την βελτίωση της ικανότητας περπατήματος, μπορεί να σας συνιστηθούν οι εξής πρακτικές:

Φυσικοθεραπεία: Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να εκτελέσετε ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευελιξίας που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας του ισχίου.

Φαρμακευτική αγωγή: Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (όπως η ιβουπροφαίνη), αναλγητικά και κρέμες που περιέχουν αντιφλεγμονώδη συστατικά.

Απώλεια βάρους: Εάν υπάρχει υπερβολικό βάρος, η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον φόρτο που ασκείται στο ισχίο και να βελτιώσει την κινητικότητα.  Χρήση βοηθημάτων κίνησης:

Εφαρμογή κρύου και ζεστού: Η εφαρμογή παγοκύστεων ή ζεστής κομπρέσας στην περιοχή του ισχίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.  Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου και τον περιορισμό του πόνου κατά τη διάρκεια του περπατήματος.

Ο γιατρός θα μπορεί να προσαρμόσει το σχέδιο θεραπείας σύμφωνα με τις ανάγκες σας και τη σοβαρότητα της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν ο πόνος και ο περιορισμός της κινητικότητας είναι σοβαροί και δεν ανταποκρίνονται στις συνηθισμένες θεραπευτικές επιλογές, η χειρουργική επέμβαση, όπως η αντικατάσταση του ισχίου, μπορεί να ληφθεί υπόψη.

Επιπλέον, συνιστάται να εφαρμόζετε καθημερινές πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του ισχίου και στη μείωση του πόνου, όπως:

Αποφυγή υπερβολικής καταπόνησης: Προσέξτε να μην κάνετε υπερβολική και επανειλημμένη φόρτιση του ισχίου, και αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν τον πόνο.

Εκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης: Επιδιώξτε να ενισχύσετε τους γύρους μυών γύρω από το ισχίο με συστηματικές ασκήσεις που σας συνιστά ο φυσιοθεραπευτής.

Υγιεινή διατροφή: Μια ισορροπημένη διατροφή με πλούσια φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του ισχίου και στη μείωση της φλεγμονής.

Αποφυγή καπνίσματος και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ: Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να επιδεινώσουν την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου.

Χρήση βοηθητικών μέσων: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση βοηθητικών μέσων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στην αποφυγή περαιτέρω ζημιάς του ισχίου.  Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας και τον φυσιοθεραπευτή σας για τις καλύτερες επιλογές θεραπείας για την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου σας και να ακολουθήσετε τις συστάσεις τους για τη βέλτιστη αποκατάσταση της υγείας του ισχίου σας.

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός στο Μαρούσι, Αττικής · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική.

◼ Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική. Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και εξειδίκευση εξ’ ολοκλήρου στην Γερμανία. Πιστοποιημένος επιμελητής. Εξωτερικός συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Αμαρουσίου.

Ορθοπεδικό Ιατρείο στο Μαρούσι, Αττικής, Λεωφόρος Κηφισίας 127 και Δολιανής 74, Μαρούσι 15124. Τηλέφωνο επικοινωνίας: ☎ 210-8020207

◼ Απόλυτη εξειδίκευση στην αρθροσκοπική & αρθροπλαστική χειρουργική ισχίου / γόνατου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ◼ Σπουδές στην Γερμανία με υποτροφία Το 1997 ξεκίνησα τις σπουδές μου στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία. Το πανεπιστήμιο της Λειψίας ιδρύθηκε το 1409, ειναι το 6ο παλαιότερο στο γερμανόφωνο χώρο και διαθέτει μεγάλη παράδοση και ιστορία. Το 2000 πήρα υποτροφία επιδόσεων για αλλοδαπούς φοιτητές από το ίδρυμα Friedrich Ebert την οποία και διατήρησα ως την αποφοίτηση μου το 2003.

◼ Ειδικότητα Το 2003 ξεκίνησα τη χειρουργική μου εκπαίδευση στη χειρουργική κλινική του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Το 2004 ολοκλήρωσα τη διδακτορική διατριβή στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Εξειδίκευση στην ορθοπεδική και την τραυματιολογία Από το 2005 ως ειδικευόμενος ορθοπεδικός εκπαιδεύτηκα στην ορθοπεδική και την τραυματιολογία στο νοσοκομείο Bürgerhospital της Φρανκφούρτης και στο κέντρο ατυχημάτων του Klinikum Darmstadt καθώς και στην χειρουργική άκρας χείρας στην Klinik für Handchirurgie στο Bad Neustadt a.d. Saale.

◼ Μαθητής του Prof. Pfeil σε κέντρο αρθροπλαστικής Απo το 2008 εργάστηκα αρχικά ως ειδικευόμενος και απο το 2012 ως ειδικός ορθοπεδικός και τραυματιολόγος στο Josefs Hospital στο Wiesbaden με διευθυντή τον Prof Pfeil, γνωστό για τη σχεδίαση του μοσχεύματος αρθροπλαστικής ισχίου Optimys. Η ορθοπεδική κλινική του Josefs Hospital έχει μεγάλο κέντρο αρθροπλαστικής με περισσότερες από 2500 αρθροπλαστικές επεμβάσεις ισχίου και γόνατος το χρόνο και κέντρο εκπαίδευσης τεχνικών ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής – ALMIS.

◼ Πιστοποίηση ως κύριος Χειρουργός & Επιμελητής (Oberarzt) Surgeon team LorschΤο 2014 ολοκλήρωσα την εξειδίκευση μου στην ορθοπεδική χειρουργική –Zusatzbezeichnung spezielle orthopädische Chirurgie- και την αθλητιατρική – Zusatzbezeichnung Sportmedizin- και συνέχισα την ιατρική μου πορεία ως επιμελητής – Oberarzt – της κλινικής Ορθοπεδικής, τραυματολογίας και αθλητιατρικής στο νοσοκομείο Elisabethenstift στο Darmstadt. Εκει πιστοποιήθηκα από την Endocert ως κύριος χειρουργός του κέντρου αρθροπλαστικής της κλινικής. Το 2016 εγινα συντονιστής του κέντρου αρθροπλαστικής του Elisabethenstift Darmstadt.

◼ Σήμερα Από το 2019 χειρουργώ ως επιμελητής – Oberarzt – της ορθοπεδικής κλινικής και τραυματολογίας στη Schön Klinik Lorsch και διατηρώ την πιστοποίηση μου από την Endocert ως κύριος χειρουργός του κέντρου αρθροπλαστικής.

Απο το Δεκέμβριο 2020 προσφέρω τις ιατρικές μου υπηρεσίες στο ιατρείο μου στο Μαρούσι και συνεργάζομαι με ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας όπου χειρουργώ τους ασθενείς μου. Συνχρόνως εξακολουθώ να χειρουργώ στη Γερμανία διατηρώντας τη θέση επιμελητή στη Schön Klinik στο Lorsch της Γερμανίας. - - - - -

Dr. Anastasios Skardoutsos, Oberarzt an der Schön Klinik in Lorsch, Deutschland; Privatpraxis in Athen, Griechenland: ☎ 210–8020207

◼ Qualifikation: Facharzt für Orthopädie, Chirurgie und Unfallchirurgie, Sportmedizin ◼ Unterhält Privatpraxis in Marousi, Athen (Leof. Kifisias 127 & Dolianis 74 , Marousi 15124) ◼ Zertifizierter Chirurg (endocert) ◼ Ext. Kooperationspartner des Iatrikon Kentron Athinon / Amarousion ◼ Neben allgemeinen orthopädischen Leistungen, Expertise in Hüft- und Kniegelenkersatz

- - - - - - - - - - -

◼ Behandlungsschwerpunkt HÜFTE: # Hüftarthroskopie: Diagnose und Therapie von Hüftschmerzen durch Gelenkspiegelung # Endoprothetik und Arthrodesen (Gelenkversteifungen) # Minimalinvasive Operation der Hüftprothese: gewebeschonend und muskelerhaltend, Künstliches Hüftgelenk, Hüft-TEP, Prothesenwechsel # Hüftnekrose operieren # Hüftimpingement # Hüftprothese bei Osteoporose

◼ Behandlungsschwerpunkt KNIE: # Kniearthroskopie # Knieprothese (Knie-TEP) # Meniskusschaden # Knorpeltransplantation bei Knorpelschaden im Knie # Kreuzbandoperation, Kreuzbandplastik im Knie # Achskorrektur des Kniegelenks bei O- oder X-Beinen