Ο πόνος στον ώμο μετά το εμβόλιο είναι μια συχνή ενόχληση, που συνήθως εξαφανίζεται εντός μίας ή δύο ημερών. Αυτή η αίσθηση πόνου επικεντρώνεται στους μυς που βρίσκονται στον εξωτερικό ώμο και οφείλεται στον τοπικό ερεθισμό αυτών των μυών.  Αυτός ο πόνος στον ώμο μετά το εμβόλιο αναφέρεται ως σύνδρομο SIRVA (Shoulder Injury Related to Vaccine Administration) στη διεθνή βιβλιογραφία.

Ο πόνος στον ώμο μετά το εμβόλιο οφείλεται στο γεγονός ότι τα εμβόλια εισέρχονται ενδομυϊκά στον δελτοειδή μυ. Ωστόσο, όταν η διάμετρος της βελόνας είναι υπερβολικά μεγάλη ή όταν το σημείο εισόδου είναι ακατάλληλο (όπως φαίνεται στην εικόνα) και βρίσκεται σε υψηλότερο σημείο, μπορεί να προκληθεί τραυματισμός του οστού, της άρθρωσης ή των τένοντων του ώμου.

Σπάνια, μπορεί να προκληθεί βλάβη στο μασχαλιαίο νεύρο.  Αν η εφαρμογή του εμβολίου γίνει εντός της αρθρώσεως (πολύ σπάνιο!), μπορεί να προκληθεί έντονη ανοσολογική αντίδραση και επιπλέον φλεγμονή στους τένοντες και τις συνδέσεις του ώμου.

Τα συνήθεις συμπτώματα περιλαμβάνουν μυϊκό ερεθισμό, πόνο στην εξωτερική πλευρά του ώμου, αίσθημα αδυναμίας στο άνω άκρο, και σπάνια μούδιασμα στην εξωτερική πλευρά του ώμου. Η ερυθρότητα και το πρήξιμο είναι επίσης συνηθισμένα αλλά υποχωρούν σε διάστημα 2-3 ημερών.

Υπάρχει συσχέτιση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού με τον πόνο στον ώμο;

Όχι, δεν υπάρχει συσχέτιση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού με τον πόνο στον ώμο. Οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν είναι υπεύθυνο για την πρόκληση των συμπτωμάτων πόνου στον ώμο. Τα συμπτώματα που αναφέρονται συνήθως οφείλονται στη διαδικασία εφαρμογής του εμβολίου και όχι στο εμβόλιο ίδιο.

Εντούτοις, λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού σε σύντομο χρονικό διάστημα, η συχνότητα του πόνου στον ώμο μετά τον εμβολιασμό ενδέχεται να φαίνεται υψηλή, αλλά δεν συσχετίζεται με κάποιο πρόβλημα του εμβολίου.

Είναι μια συνήθης αντίδραση στην ενδομυϊκή εφαρμογή του εμβολίου.  Ο πόνος στον ώμο μετά από εμβόλιο μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα ακόλουθα μέτρα:

Ανάπαυση του άνω άκρου με περιορισμό της χρήσης του.

Χρήση φακέλου ανάρτησης για την ανάπαυση του άνω άκρου.

Εφαρμογή παγοθεραπείας για περίπου 15 λεπτά κάθε 2-3 ώρες.

Χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων, όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Σε περιπτώσεις που ο πόνος είναι σοβαρός, μπορεί να χρειαστεί η τοπική έγχυση κορτιζόνης στον ώμο. Φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και την αποκατάσταση της κινητικότητας. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την αξιολόγηση και την κατάλληλη διαχείριση του πόνου στον ώμο μετά από εμβόλιο.

Ποια είναι τα σύμπτωματα της βλάβης SIRVA;

Τα κλασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Έντονος, μακροχρόνιος πόνος στον ώμο, ο οποίος εμφανίζεται εντός 48 ωρών μετά τον εμβολιασμό.
  • Περιορισμένη κινητικότητα του ώμου.
  • Αίσθημα αδυναμίας στον άνω άκρο.
  • Απουσία προηγούμενου ιστορικού πόνου ή τραυματισμού στον ώμο.

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στον ώμο μετά τον εμβολιασμό;

Η αντιμετώπιση του πόνου στον ώμο μετά τον εμβολιασμό περιλαμβάνει θεραπείες που στοχεύουν στον έλεγχο της φλεγμονής, όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί φυσικοθεραπεία. Οι ασθενείς που υποφέρουν από βλάβη SIRVA σπανίως χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Η συντηρητική αντιμετώπιση έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τον πόνο στον ώμο μετά τον εμβολιασμό;

Υπάρχουν ορισμένα μέτρα προφύλαξης που μπορούν να ληφθούν για να αποτραπεί ο χρόνιος πόνος και η βλάβη SIRVA κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού:

Εκπαίδευση του προσωπικού που διενεργεί τον εμβολιασμό σχετικά με την ανατομία του ώμου και το σωστό σημείο χορήγησης του εμβολίου. Χρησιμοποίηση βελόνας με κατάλληλο μήκος. Μία υπερβολικά μεγάλη βελόνα μπορεί να οδηγήσει στην εισροή του εμβολίου σε λανθασμένη περιοχή του ώμου.

Φοράτε εύκολα αφαιρούμενα ρούχα ή μία μπλούζα που μπορεί να τραβηχτεί προς τα επάνω πάνω από τον ώμο, ώστε να αποκαλύψετε μόνο την κορυφή του ώμου σας.

Η τοποθέτηση της βελόνας πολύ ψηλά μπορεί να οδηγήσει στην ακούσια τοποθέτηση του εμβολίου σε λάθος περιοχή του ώμου. Εάν αντιμετωπίσετε πόνο που διαρκεί για πολλές ημέρες μετά τον εμβολιασμό, ενημερώστε τον γιατρό σας.