fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

Blog Details

Τροχαντηρίτιδα

Τροχαντηρίτιδα

Το σύνδρομο πόνου του μείζονα τροχαντήρα είναι μια κοινή αιτία πλευρικού πόνου στο ισχίο, που παρατηρείται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών (κυρίως λόγω κατασκευής της λεκάνης τους). Eίναι η αιτία του πόνου στο ισχίο του 10-20% των ασθενών που προσέρχονται με πόνο στο ισχίο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, με συχνότητα εμφάνισης 1,8 ασθενείς ανά 1000 ανά έτος.

Η τροχαντηρήτιδα είναι ένας τύπος φλεγμονής που επηρεάζει τα ισχία σας. Όταν περπατάμε, μας δίνουν δύναμη και σταθερότητα. Όταν πηδάμε, μπορούν να αντέξουν την πρόσκρουση. Η άρθρωση του ισχίου είναι μία από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Πρόκειται για μια φλεγμονή του τροχαντήρα, του άνω και έξω τμήματος του μηριαίου οστού. Στην πραγματικότητα, είναι μια φλεγμονή του θύλακου που βρίσκεται πάνω στον τροχαντήρα και κάτω από την λαγονοκνημιαία ταινία.

Πρόκειται για μια συχνή πάθηση, η οποία είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη.

Τι προκαλεί τροχαντηρική θυλακίτιδα;

Θα συναντήσετε τους θύλακες σε πολλές από τις κύριες αρθρώσεις του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του αγκώνα, του ώμου και του γόνατος. Οι μικροί θύλακες είναι γεμάτοι με ένα παχύρρευστο υγρό και έχουν ως σκοπό να λιπαίνουν τις αρθρώσεις προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τα μέρη του σώματος από την τριβή.

Ο  θύλακας του τροχαντήρα, όπως και άλλοι θύλακες, μπορεί να φλεγμαίνει εάν το ισχίο χρησιμοποιείται υπερβολικά ή τραυματίζεται. Η τροχαντηρίτιδα εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες και μεσήλικες ή ηλικιωμένους, αν και άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να εμφανίσουν την πάθηση.

Οι δραστήριοι ενήλικες που περπατούν, τρέχουν ή κάνουν τακτικά ποδήλατο είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν τροχαντηρική θυλακίτιδα. Η πλευρά του ποδιού περιλαμβάνει ένα μακρύ κομμάτι συνδετικού ιστού που ονομάζεται λαγονοκνημιαία ταινία , η οποία εκτείνεται από το ισχίο έως το γόνατο. Εάν η λαγονοκνημιαία ταινία είναι σφιχτή από την έντονη άσκηση, αυτό σημαίνει ότι τρίβεται πάνω στον τροχαντηριακό θύλακα προκαλώντας ερεθισμό.

Άλλες αιτίες της τροχαντηρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Ρήξεις μυών
 • Τραυματισμοί του ισχίου
 • Επιπλοκές από χειρουργική επέμβαση ισχίου
 • Κακή στάση του σώματος
 • Προσθετικά εμφυτεύματα στα ισχία
 • Διαταραχές του θυρεοειδούς
 • Οστικές εκβλαστήσεις (μικρές οστικές αναπτύξεις στις άκρες των οστών σας) στο ισχίο ή στο μηρό
 • Ανισοσκελίες

Συμπτώματα τροχαντηρίτιδας

Θα παρατηρήσετε για πρώτη φορά την συγκεκριμένη πάθηση όταν αισθανθείτε πόνο στο εξωτερικό μέρος του ισχίου σας.

Στην αρχή, ο πόνος μπορεί να είναι οξύς, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα μετατραπεί σε προοδευτικά αυξανόμενο πόνο. Η κίνηση του ισχίου σας, ιδιαίτερα όταν κατεβαίνετε τις σκάλες, μπορεί να επιδεινώσει τον βαθμό του πόνου.

Αν δεν αντιμετωπιστεί η πάθηση, ο πόνος θα αρχίσει να επεκτείνεται στο πάνω μέρος του ποδιού σας. Πιθανόν να τον αισθάνεστε όταν ξαπλώνετε στο πάσχον ισχίο σας ή όταν σηκώνεστε από μια καρέκλα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί η άρθρωση γίνεται δύσκαμπτη και ο ίδιος ο θύλακας ευαίσθητος στην αφή. Ο πόνος θα χειροτερεύει κατά την διάρκεια της νύχτας, αφού έχετε ξαπλώσει στο ίδιο σημείο για αρκετή ώρα. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε πόνο στον γλουτό σας.

Σε ακραίες περιπτώσεις, το ισχίο σας μπορεί να κοκκινήσει, ακόμη και να πρηστεί.

Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα θυλακίτιδας για περισσότερες από 2 εβδομάδες χωρίς βελτίωση, επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Διάγνωση

Είναι σημαντικό να διαγνωστεί με ακρίβεια νωρίς, καθώς η καθυστέρηση και η κακή διαχείριση ενδέχεται να δυσκολέψουν την αντιμετώπιση, λόγω της εξέλιξης των ανθεκτικών συμπτωμάτων της πάθησης. Η πάθηση πολλές φορές συγχέεται με κοινές αιτίες πόνου στο ισχίο, συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου και  του πόνου που αναφέρεται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Η «ικανότητα να φορέσει κανείς παπούτσια και κάλτσες» είναι μια χρήσιμη ερώτηση για τη διαφοροποίηση του από την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου- οι ασθενείς με τροχαντηρίτιδα δεν θα έχουν δυσκολία με αυτή την εργασία.

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και στην κλινική εξέταση. Ακτινογραφίες, σπινθηρογράφημα ή μαγνητική τομογραφία για να αποκλείσει τραυματισμούς ή άλλες παθολογίες που μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα.

Θεραπεία της τροχαντηρίτιδας

Οι θεραπείες είναι γενικά μη χειρουργικές (συντηρητικές) και είναι εύκολο να γίνουν στο σπίτι. Μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πάγο. Εφαρμόστε παγοκύστες στο ισχίο σας κάθε 4 ώρες για 20-30 λεπτά κάθε φορά. Το κρύο μουδιάζει την περιοχή, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον πόνο, το πρήξιμο και τη φλεγμονή.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Τα μη στερεοειδη αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη και η δικλοφενακη μπορούν να μειώσουν τον πόνο και το πρήξιμο.

Έγχυση τοπικών κορτικοστεροειδών  Με ένεσεις κορτιζονούχων σκευασμάτων στο θύλακα του τροχαντήρα επιτθγχάνεται η αντιμετώπιση της φλεγμονής

Θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο. Η θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο είναι αρκετά αποτελεσματική και οδηγεί στη μείωση της φλεγμονής.

Ο Ορθοπεδικός χειρουργός Αναστάσιος Σκαρδούτσος θα αξιολογήσει την πάθηση και θα σας προτείνει θεραπεία εξατομικευμένα.

Comments are closed

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader