Όταν πονάει το ισχίο- Γιατί πονάω;


Ο πόνος στο ισχίο είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους πόνους στις αρθρώσεις. Μακράν η πιο συχνή αιτία πόνου στο ισχίο είναι η φθορά της άρθρωσης – η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου.

Ο πόνος στο ισχίο γίνεται συχνά αισθητός στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, δηλαδή στη κλείδωση μεταξύ του μηρού και του υπόλοιπου σώματος. Σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος φτάνει μέχρι τα πόδια και την μέση. Επίσης, μπορεί να ευθύνονται πόνοι της σπονδυλικής στήλης, οι μύες, τα νεύρα ή τα εσωτερικά όργανα για τον πόνο στο ισχίο και όχι το ίδιο το ισχίο.

Πόνος στο ισχίοΜια λανθασμένη κίνηση, μονόπλευροι ερεθισμοί, η ακινησία, ένας τραυματισμός, ένα τράβηγμα μπορεί να είναι το πρώτο στάδιο μιας σοβαρής πάθησης. Γενικότερα ισχύει, πως οι πόνοι στο ισχίο είναι δύσκολο να εκτιμηθούν σωστά από τους ασθενείς χωρίς ιατρική βοήθεια ώστε συνιστάται σε κάθε περίπτωση η γνωμάτευση ενός ειδικού. Εάν πάλι “το αφήσουμε” – σε κάποιες περιπτώσεις – το πρόβλημα μπορεί να εξελιχτεί σε χρόνια πάθηση.


Για παράδειγμα, μια σοβαρότερη πάθηση, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μέινει αδιάγνωστη αφορά τους νεότερους σε ηλικία ασθενείς (40 – 60 ετών). Πρόκειται για την μηροκοτυλιαία πρόσκρουση του ισχίου. Εδώ μπλοκάρουν κάποιες προεξοχές των οστών (ή και κάποια ελεύθερα σωματίδια π.χ. λόγου κάποιου μικροτραυματισμού), την ομαλή λειτουργία της μηχανικής της άρθρωσης. Εάν μείνει αθεράπευτη, με μεγάλη πιθανότητα θα οδηγήσει στην πρόωρη φθορά της άρθρωσης και πιθανόν στην οστεοαρθρίτιδα.

Με την σωστή και έγκαιρη διάγνωση/ θεραπεία στην προαναφερόμενη περίπτωση θα μπορούσε να αποτραπεί η ενδεχόμενη πρόωρη αρθροπάθεια με μεγάλη στατιστική βεβαιότητα.

Ανατομία Ισχίου

Το ισχίο και η ανατομία του είναι σημαντικά για την κίνηση και την κινητικότητα. Το ισχίο είναι μια σφαιρική άρθρωση που συνδέει τη λεκάνη με το μηριαίο οστό, το οποίο φροντίζει για τη στήριξη του σωματικού μας βάρους, επιτρέποντάς μας να περπατάμε.

Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από την κοτύλη και την κεφαλή του μηριαίου οστού. Οι αρθρικές επιφάνειες καλύπτονται από χόνδρο. Η άρθρωση περιβάλεται από έναν αρθρικό υμένα που δημιουργεί μια κλειστή κοιλότητα μέσα στην οποία υπάρχει αρθρικό υγρό που τρέφει τις επιφάνειες.

Οι τραυματισμοί ή τα κατάγματα του ισχίου μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως ατυχήματα, πτώσεις ή υψηλή ενέργεια τραύματα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πόνο στον ισχίο, δυσκολία στην κίνηση, περιορισμένη κινητικότητα, πρήξιμο ή αδυναμία να στηριχθείτε στο πόδι.  Αν υποψιάζεστε ότι έχετε υποστεί τραυματισμό ή κάταγμα του ισχίου, η πρώτη και σημαντικότερη συμβουλή είναι να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Σε περίπτωση που θέλετε να σηκώσετε βάρη, είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια μεταφορική στην Αθήνα από το να επιβαρύνετε το σώμα σας.

Ένας ιατρός ή ειδικός χειρουργός θα μπορέσει να κάνει μια ακριβή διάγνωση και να προτείνει την κατάλληλη αγωγή με εξατομικευμένη προσέγγιση.

Ο πόνος στο ισχίο μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Μεταξύ των πιο σημαντικών περιλαμβάνονται:

  1. Τενοντίτιδα

Οι τένοντες γύρω από το ισχίο που συνδέουν τους μυς με τις αρθρώσεις μπορεί να φλεγμονήσουν. Κύρια αιτία τους είναι η έντονη σωματική δραστηριότητα και ο αθλητισμός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί αθλητές -ιδιαίτερα οι δρομείς- υποφέρουν από τενοντίτιδα και τα συμπτώματά της, όπως ο πόνος στο ισχίο.

  1. Αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα του ισχίου

Όταν ο πόνος στο ισχίο γίνεται χρόνιος, μπορεί να οφείλεται σε εκφυλιστικές παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα.

  1. Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Αυτή είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή σε πολλές από τις αρθρώσεις μας, συμπεριλαμβανομένου του ισχίου”.

  1. Μετατραυματική αρθρίτιδα

Προκαλείται εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού ή κατάγματος στο ισχίο. Ο έντονος πόνος στο ισχίο και η δυσκαμψία αποτελούν βασικά της συμπτώματα. Εξαιρετικά επιρρεπείς σε αυτή είναι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει κάταγμα ισχίου.

  1. Κήλη και βουβωνοκήλη

Ο πόνος στο ισχίο ενδέχεται να προκληθεί από κήλη ή και βουβωνοκήλη. Ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτό τον τραυματισμό είναι οι έγκυοι, εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δέχεται το κοιλιακό τους τοίχωμα.

  1. Οστεοπόρωση

Επίσης επιρρεπείς είναι και οι άνθρωποι που πάσχουν από οστεοπόρωση, οι οποίοι, λόγω των αδύναμων οστών τους, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατάγματα ακόμα και κατά τις απλές καθημερινές τους δραστηριότητες.

Θλάση Δικεφάλου Μηριαίου Μυός

Μια θλάση του δικεφάλου του μηριαίου μυός μπορεί να προκαλέσει πόνο στον γλουτό ή στο πίσω μέρος του μηρού. Είναι μια συνήθης μυϊκή βλάβη που συμβαίνει όταν ο μυς τραυματίζεται.

Για την αντιμετώπιση της θλάσης του δικεφάλου του μηριαίου μυός, ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε περιλαμβάνουν:

Ανάπαυση: Δώστε στο μυ αρκετό χρόνο να ξεκουραστεί και να αναρρώσει. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν τον πόνο.

Εφαρμογή πάγου: Εφαρμόστε πάγο στην περιοχή του πόνου για 15-20 λεπτά κάθε 2-3 ώρες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του πρήξιμου.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Λαμβάνετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη, για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Ωστόσο, συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν από τη χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου.

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός στο Μαρούσι, Αττικής · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική.

◼ Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική. Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και εξειδίκευση εξ’ ολοκλήρου στην Γερμανία. Πιστοποιημένος επιμελητής. Εξωτερικός συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Αμαρουσίου.

Ορθοπεδικό Ιατρείο στο Μαρούσι, Αττικής, Λεωφόρος Κηφισίας 127 και Δολιανής 74, Μαρούσι 15124. Τηλέφωνο επικοινωνίας: ☎ 210-8020207

◼ Απόλυτη εξειδίκευση στην αρθροσκοπική & αρθροπλαστική χειρουργική ισχίου / γόνατου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ◼ Σπουδές στην Γερμανία με υποτροφία Το 1997 ξεκίνησα τις σπουδές μου στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία. Το πανεπιστήμιο της Λειψίας ιδρύθηκε το 1409, ειναι το 6ο παλαιότερο στο γερμανόφωνο χώρο και διαθέτει μεγάλη παράδοση και ιστορία. Το 2000 πήρα υποτροφία επιδόσεων για αλλοδαπούς φοιτητές από το ίδρυμα Friedrich Ebert την οποία και διατήρησα ως την αποφοίτηση μου το 2003.

◼ Ειδικότητα Το 2003 ξεκίνησα τη χειρουργική μου εκπαίδευση στη χειρουργική κλινική του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Το 2004 ολοκλήρωσα τη διδακτορική διατριβή στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Εξειδίκευση στην ορθοπεδική και την τραυματιολογία Από το 2005 ως ειδικευόμενος ορθοπεδικός εκπαιδεύτηκα στην ορθοπεδική και την τραυματιολογία στο νοσοκομείο Bürgerhospital της Φρανκφούρτης και στο κέντρο ατυχημάτων του Klinikum Darmstadt καθώς και στην χειρουργική άκρας χείρας στην Klinik für Handchirurgie στο Bad Neustadt a.d. Saale.

◼ Μαθητής του Prof. Pfeil σε κέντρο αρθροπλαστικής Απo το 2008 εργάστηκα αρχικά ως ειδικευόμενος και απο το 2012 ως ειδικός ορθοπεδικός και τραυματιολόγος στο Josefs Hospital στο Wiesbaden με διευθυντή τον Prof Pfeil, γνωστό για τη σχεδίαση του μοσχεύματος αρθροπλαστικής ισχίου Optimys. Η ορθοπεδική κλινική του Josefs Hospital έχει μεγάλο κέντρο αρθροπλαστικής με περισσότερες από 2500 αρθροπλαστικές επεμβάσεις ισχίου και γόνατος το χρόνο και κέντρο εκπαίδευσης τεχνικών ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής – ALMIS.

◼ Πιστοποίηση ως κύριος Χειρουργός & Επιμελητής (Oberarzt) Surgeon team LorschΤο 2014 ολοκλήρωσα την εξειδίκευση μου στην ορθοπεδική χειρουργική –Zusatzbezeichnung spezielle orthopädische Chirurgie- και την αθλητιατρική – Zusatzbezeichnung Sportmedizin- και συνέχισα την ιατρική μου πορεία ως επιμελητής – Oberarzt – της κλινικής Ορθοπεδικής, τραυματολογίας και αθλητιατρικής στο νοσοκομείο Elisabethenstift στο Darmstadt. Εκει πιστοποιήθηκα από την Endocert ως κύριος χειρουργός του κέντρου αρθροπλαστικής της κλινικής. Το 2016 εγινα συντονιστής του κέντρου αρθροπλαστικής του Elisabethenstift Darmstadt.

◼ Σήμερα Από το 2019 χειρουργώ ως επιμελητής – Oberarzt – της ορθοπεδικής κλινικής και τραυματολογίας στη Schön Klinik Lorsch και διατηρώ την πιστοποίηση μου από την Endocert ως κύριος χειρουργός του κέντρου αρθροπλαστικής.

Απο το Δεκέμβριο 2020 προσφέρω τις ιατρικές μου υπηρεσίες στο ιατρείο μου στο Μαρούσι και συνεργάζομαι με ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας όπου χειρουργώ τους ασθενείς μου. Συνχρόνως εξακολουθώ να χειρουργώ στη Γερμανία διατηρώντας τη θέση επιμελητή στη Schön Klinik στο Lorsch της Γερμανίας. - - - - -

Dr. Anastasios Skardoutsos, Oberarzt an der Schön Klinik in Lorsch, Deutschland; Privatpraxis in Athen, Griechenland: ☎ 210–8020207

◼ Qualifikation: Facharzt für Orthopädie, Chirurgie und Unfallchirurgie, Sportmedizin ◼ Unterhält Privatpraxis in Marousi, Athen (Leof. Kifisias 127 & Dolianis 74 , Marousi 15124) ◼ Zertifizierter Chirurg (endocert) ◼ Ext. Kooperationspartner des Iatrikon Kentron Athinon / Amarousion ◼ Neben allgemeinen orthopädischen Leistungen, Expertise in Hüft- und Kniegelenkersatz

- - - - - - - - - - -

◼ Behandlungsschwerpunkt HÜFTE: # Hüftarthroskopie: Diagnose und Therapie von Hüftschmerzen durch Gelenkspiegelung # Endoprothetik und Arthrodesen (Gelenkversteifungen) # Minimalinvasive Operation der Hüftprothese: gewebeschonend und muskelerhaltend, Künstliches Hüftgelenk, Hüft-TEP, Prothesenwechsel # Hüftnekrose operieren # Hüftimpingement # Hüftprothese bei Osteoporose

◼ Behandlungsschwerpunkt KNIE: # Kniearthroskopie # Knieprothese (Knie-TEP) # Meniskusschaden # Knorpeltransplantation bei Knorpelschaden im Knie # Kreuzbandoperation, Kreuzbandplastik im Knie # Achskorrektur des Kniegelenks bei O- oder X-Beinen