Όταν πονάει το ισχίο- Γιατί πονάω;


Ο πόνος στο ισχίο είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους πόνους στις αρθρώσεις. Μακράν η πιο συχνή αιτία πόνου στο ισχίο είναι η φθορά της άρθρωσης – η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου.

Ο πόνος στο ισχίο γίνεται συχνά αισθητός στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, δηλαδή στη κλείδωση μεταξύ του μηρού και του υπόλοιπου σώματος. Σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος φτάνει μέχρι τα πόδια και την μέση. Επίσης, μπορεί να ευθύνονται πόνοι της σπονδυλικής στήλης, οι μύες, τα νεύρα ή τα εσωτερικά όργανα για τον πόνο στο ισχίο και όχι το ίδιο το ισχίο.

Πόνος στο ισχίοΜια λανθασμένη κίνηση, μονόπλευροι ερεθισμοί, η ακινησία, ένας τραυματισμός, ένα τράβηγμα μπορεί να είναι το πρώτο στάδιο μιας σοβαρής πάθησης. Γενικότερα ισχύει, πως οι πόνοι στο ισχίο είναι δύσκολο να εκτιμηθούν σωστά από τους ασθενείς χωρίς ιατρική βοήθεια ώστε συνιστάται σε κάθε περίπτωση η γνωμάτευση ενός ειδικού. Εάν πάλι “το αφήσουμε” – σε κάποιες περιπτώσεις – το πρόβλημα μπορεί να εξελιχτεί σε χρόνια πάθηση.


Για παράδειγμα, μια σοβαρότερη πάθηση, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μέινει αδιάγνωστη αφορά τους νεότερους σε ηλικία ασθενείς (40 – 60 ετών). Πρόκειται για την μηροκοτυλιαία πρόσκρουση του ισχίου. Εδώ μπλοκάρουν κάποιες προεξοχές των οστών (ή και κάποια ελεύθερα σωματίδια π.χ. λόγου κάποιου μικροτραυματισμού), την ομαλή λειτουργία της μηχανικής της άρθρωσης. Εάν μείνει αθεράπευτη, με μεγάλη πιθανότητα θα οδηγήσει στην πρόωρη φθορά της άρθρωσης και πιθανόν στην οστεοαρθρίτιδα.

Με την σωστή και έγκαιρη διάγνωση/ θεραπεία στην προαναφερόμενη περίπτωση θα μπορούσε να αποτραπεί η ενδεχόμενη πρόωρη αρθροπάθεια με μεγάλη στατιστική βεβαιότητα.

Ανατομία Ισχίου

Το ισχίο και η ανατομία του είναι σημαντικά για την κίνηση και την κινητικότητα. Το ισχίο είναι μια σφαιρική άρθρωση που συνδέει τη λεκάνη με το μηριαίο οστό, το οποίο φροντίζει για τη στήριξη του σωματικού μας βάρους, επιτρέποντάς μας να περπατάμε.

Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από την κοτύλη και την κεφαλή του μηριαίου οστού. Οι αρθρικές επιφάνειες καλύπτονται από χόνδρο. Η άρθρωση περιβάλεται από έναν αρθρικό υμένα που δημιουργεί μια κλειστή κοιλότητα μέσα στην οποία υπάρχει αρθρικό υγρό που τρέφει τις επιφάνειες.

Οι τραυματισμοί ή τα κατάγματα του ισχίου μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως ατυχήματα, πτώσεις ή υψηλή ενέργεια τραύματα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πόνο στον ισχίο, δυσκολία στην κίνηση, περιορισμένη κινητικότητα, πρήξιμο ή αδυναμία να στηριχθείτε στο πόδι.  Αν υποψιάζεστε ότι έχετε υποστεί τραυματισμό ή κάταγμα του ισχίου, η πρώτη και σημαντικότερη συμβουλή είναι να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Σε περίπτωση που θέλετε να σηκώσετε βάρη, είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια μεταφορική στην Αθήνα από το να επιβαρύνετε το σώμα σας.

Ένας ιατρός ή ειδικός χειρουργός θα μπορέσει να κάνει μια ακριβή διάγνωση και να προτείνει την κατάλληλη αγωγή με εξατομικευμένη προσέγγιση.

Ο πόνος στο ισχίο μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Μεταξύ των πιο σημαντικών περιλαμβάνονται:

  1. Τενοντίτιδα

Οι τένοντες γύρω από το ισχίο που συνδέουν τους μυς με τις αρθρώσεις μπορεί να φλεγμονήσουν. Κύρια αιτία τους είναι η έντονη σωματική δραστηριότητα και ο αθλητισμός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί αθλητές -ιδιαίτερα οι δρομείς- υποφέρουν από τενοντίτιδα και τα συμπτώματά της, όπως ο πόνος στο ισχίο.

  1. Αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα του ισχίου

Όταν ο πόνος στο ισχίο γίνεται χρόνιος, μπορεί να οφείλεται σε εκφυλιστικές παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα.

  1. Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Αυτή είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή σε πολλές από τις αρθρώσεις μας, συμπεριλαμβανομένου του ισχίου”.

  1. Μετατραυματική αρθρίτιδα

Προκαλείται εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού ή κατάγματος στο ισχίο. Ο έντονος πόνος στο ισχίο και η δυσκαμψία αποτελούν βασικά της συμπτώματα. Εξαιρετικά επιρρεπείς σε αυτή είναι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει κάταγμα ισχίου.

  1. Κήλη και βουβωνοκήλη

Ο πόνος στο ισχίο ενδέχεται να προκληθεί από κήλη ή και βουβωνοκήλη. Ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτό τον τραυματισμό είναι οι έγκυοι, εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δέχεται το κοιλιακό τους τοίχωμα.

  1. Οστεοπόρωση

Επίσης επιρρεπείς είναι και οι άνθρωποι που πάσχουν από οστεοπόρωση, οι οποίοι, λόγω των αδύναμων οστών τους, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατάγματα ακόμα και κατά τις απλές καθημερινές τους δραστηριότητες.

Θλάση Δικεφάλου Μηριαίου Μυός

Μια θλάση του δικεφάλου του μηριαίου μυός μπορεί να προκαλέσει πόνο στον γλουτό ή στο πίσω μέρος του μηρού. Είναι μια συνήθης μυϊκή βλάβη που συμβαίνει όταν ο μυς τραυματίζεται.

Για την αντιμετώπιση της θλάσης του δικεφάλου του μηριαίου μυός, ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε περιλαμβάνουν:

Ανάπαυση: Δώστε στο μυ αρκετό χρόνο να ξεκουραστεί και να αναρρώσει. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν τον πόνο.

Εφαρμογή πάγου: Εφαρμόστε πάγο στην περιοχή του πόνου για 15-20 λεπτά κάθε 2-3 ώρες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του πρήξιμου.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Λαμβάνετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη, για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Ωστόσο, συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν από τη χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου.