Κατάγματα Ποδοκνημικής
Με τον όρο κατάγματα ποδοκνημικής εννοούμε τα κατάγματα του αστραγάλου τα οποία μπορεί να είναι μεμονωμένα κατάγματα του έξω μέρος του αστραγάλου, δηλαδή της περόνης ή συνδυασμένα με επιπλέον κάταγμα του εσωτερικού μέρους του αστραγάλου δηλαδή της κνήμης και με ρήξεις συνδέσμων.
Τα κατάγματα της ποδοκνημικής συμβαίνουν σε όλες τις ηλικίες και μπορεί να είναι κάκωση από τραύμα χαμηλής ενέργειας πχ. από στραμπούληγμα ή διάστρεμμα ή από τραύμα υψηλής ενέργειας πχ. από πτώση από μεγάλο ύψος.
Σε ένα κάταγμα στον αστράγαλο, οι ασθενείς αισθάνονται αμέσως έντονο πόνο και έχουν αρκετά γρήγορα έντονο πρήξιμο. Δεν μπορούν να πατήσουν το σπασμένο πόδι και δεν μπορουν να περπατήσουν. Ο ορθοπεδικός με την κλινική εξέταση και με τη βοήθεια ακτινολογικού ελέγχου, ακτινογραφίας ή και αξονικής τομογραφίας, μπορεί να εκτιμήσει την έκταση της ζημιάς και να κάνει τη διάγνωση.
Συγκεκριμένοι τύποι κατάγματων, χωρίς παρεκτόπιση μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με ακινητοποιήση της ποδοκνημικής σε γύψο ή μπότα για 6 εβδομάδες. Η πορεία του κατάγματος παρακολουθείται με ακτινογραφίες. Μετά τη βεβαιωμένη πώρωση του κατάγματος αφαιρείται ο γύψος και ο ασθενής κινητοποιείται με πλήρη φόρτιση του ποδιού. Συχνά απαιτείται φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση της κινητικότητας της αρθρωσης
Παρεκτοπισμένα κατάγματα ή συνδυασμένα με ρήξεις συνδέσμων απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Κατά τη χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται ανοιχτή ανάταξη των σπασμένων οστών και σταθεροποιήση με πλάκα και βίδες. Μετά το χειρουργείο είναι απαραίτητη η φυσιοθεραπειία ώστε να διατηρηθεί η κινητικότητα και η λειτουργικότητα. 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση ύστερα από ακτινολογικό έλεγχο μπορεί να φορτιστεί πλήρως το πόδι. Τα εμφυτεύματα μπορούν να απομακρυνθούν 12 μήνες μετά.
Comments are closed