fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

Blog Details

Εκφυλιστική Αρθρίτιδα

Εκφυλιστική Αρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα, επίσης γνωστή ως εκφυλιστική αρθρίτιδα, αποτελεί μια χρόνια παθολογική κατάσταση που επηρεάζει τους ιστούς γύρω από μια άρθρωση και καταστρέφει τον χόνδρο της άρθρωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αναφέρεται και ως “εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων” ή απλά “αρθρίτιδα φθοράς”. Η εκφυλιστική αρθρίτιδα συνήθως εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης, συνδεόμενη με την συχνή χρήση και περιστασιακά την υπερβολική χρήση συγκεκριμένων αρθρώσεων. Η καταστροφή των ιστών μπορεί επίσης να επιταχύνει την πρόοδο της πάθησης. Ανεξαρτήτως της αιτίας, το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ανώμαλης επιφάνειας με ανάγλυφες περιοχές στον προηγουμένως ομαλό χόνδρο, με αποτέλεσμα την περιορισμένη κίνηση της άρθρωσης και τον ενδεχόμενο εμφάνιση πόνου.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, επηρεάζοντας σχεδόν όλους τους ανθρώπους σε κάποιο σημείο μέχρι την ηλικία των 80 ετών. Στις νεότερες γενιές, οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας λόγω τραυματισμών. Παρ’ όλα αυτά, μετά τα 70, δεν υπάρχουν φυλετικές διαφορές στην εκδήλωση της πάθησης.  Τα χαρακτηριστικά της εκφυλιστικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στην άρθρωση, με τον πόνο να επιδεινώνεται το πρωί και μετά από περίοδο αδράνειας.

Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εκδηλωθούν στα δάχτυλα των χεριών, στα δάχτυλα των ποδιών, στον αυχένα και στη μέση.  Για την αντιμετώπιση της εκφυλιστικής αρθρίτιδας, η συντηρητική θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό φυσικοθεραπείας και ιατρικής παρέμβασης, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως ενεσίων, για την ανακούφιση του πόνου και τη διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων. Σε προχωρημένα στάδια, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτελέσει επιλογή.

Η διάγνωση της εκφυλιστικής αρθρίτιδας συνήθως περιλαμβάνει μια συνδυασμένη προσέγγιση με κλινική εξέταση, λήψη ιατρικού ιστορικού και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες ή μαγνητικές τομογραφίες.  Η θεραπεία της εκφυλιστικής αρθρίτιδας περιλαμβάνει διάφορες προσεγγίσεις, τόσο συντηρητικές όσο και χειρουργικές, ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης.

Εκφυλιστική Αρθρίτιδα Οι συντηρητικές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

Απώλεια βάρους: Η μείωση του σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φόρτου που δέχονται οι αρθρώσεις και να ανακουφίσει τον πόνο.  Ασκήσεις χαμηλής έντασης: Οι ασκήσεις που δεν προκαλούν υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις μπορούν να βελτιώσουν την ευελιξία και την κινητικότητα.

Φαρμακευτική αγωγή: Χρησιμοποιούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή κορτικοστεροειδή για την ανακούφιση του πόνου και την ελάττωση της φλεγμονής.

Φυσικοθεραπεία: Προγράμματα φυσικοθεραπείας μπορούν να βελτιώσουν την κινητικότητα των αρθρώσεων και να μειώσουν τον πόνο.  Σε περιπτώσεις που οι συντηρητικές μέθοδοι δεν είναι αποτελεσματικές, μπορεί να εξεταστεί η χειρουργική επέμβαση.

Η αντικατάσταση αρθρώσεων είναι μια συνηθισμένη χειρουργική προσέγγιση σε προχωρημένες περιπτώσεις εκφυλιστικής αρθρίτιδας, κατά την οποία αντικαθίσταται η κατεστραμμένη άρθρωση με μια τεχνητή.  Η φυσικοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι σημαντική για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης.

Η θεραπεία της εκφυλιστικής αρθρίτιδας στοχεύει στο να βοηθήσει τον ασθενή να διατηρήσει τη δραστηριότητά του στην καθημερινή του ζωή και να μειώσει τα συμπτώματα και τον πόνο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η εκφυλιστική φύση της ασθένειας δεν επιτρέπει πάντοτε την πλήρη θεραπεία, αλλά η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί και να ελεγχθεί.  Η φυσικοθεραπεία αποτελεί κομμάτι της συντηρητικής θεραπείας και η συνεργασία ανάμεσα στον ασθενή και τον ειδικό φυσικοθεραπευτή είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη επιτυχίας.

Η κατάσταση του ασθενη θα αξιολογηθεί και θα δημιουργηθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας που στοχεύει στη βελτίωση της ελαστικότητας και της ισχύος των μυών του ισχίου, προκειμένου να διατηρηθεί η σωστή λειτουργία της άρθρωσης.  Το πρόγραμμα θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές και προσεγγίσεις, όπως:

 •  Θεραπευτική μάλαξη
 • Ηλεκτροθεραπεία Θεραπεία
 • TECAR
 • Κινητοποίηση της άρθρωσης
 • Παγοθεραπεία
 • Θερμά επιθέματα
 • Υδροθεραπεία
 • Ασκήσεις ενδυνάμωσης
 •  Ασκήσεις βελτίωσης ελαστικότητας και ισορροπίας

Επίσης, ο ασθενής εκπαιδεύεται  για το πώς να αποφεύγει δραστηριότητες που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, καθώς και πώς να συμμετέχει σε δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωσή τους.  Οι ασκήσεις και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις βοηθούν στην επαναφορά της κινητικότητας, της δύναμης και της ευελιξίας της πάσχουσας άρθρωσης. Ο Ορθοπεδικός χειρουργός Αναστάσιος Σκαρδούτσος αντιμετωπίζει εξατομικευμένα κάθε ζήτημα ασθενή.

Comments are closed

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader