Ρήξη τετρακεφάλου τένοντα – Αίτια, Συμπτώματα, θεραπεία
Η ρήξη τετρακεφάλου τένοντα είναι ένας τραυματισμός που συμβαίνει όταν ο τένοντας που συνδέει τον τετρακέφαλο μυ με την επιγονατίδα σχίζεται. Ο τετρακέφαλος μυς είναι ο κύριος εκτείνων μυς του γόνατος και η ρήξη του τένοντα του μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία έκτασης του γόνατος.
Τα συμπτώματα της ρήξης τετρακεφάλου τένοντα περιλαμβάνουν:
- Ξαφνικό, έντονο πόνο στο γόνατο οίδημα και μώλωπες γύρω από το γόνατο
- Αδυναμία βάδισης
- Αίσθημα ότι κάτι σκίστηκε κατά τη διάρκεια του τραυματισμού
- Αδυναμία να τεντώσει ενεργητικά το γόνατο Η ρήξη τετρακεφάλου τένοντα μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία αιτιών, συμπεριλαμβανομένων:
- Μια βίαιη κίνηση του γόνατος, όπως η προσγείωση από ένα άλμα
- Μια άμεση πλήξη στο γόνατο
- Μια μυϊκή αδυναμία ή ανισορροπία
Η διάγνωση της ρήξης τετρακεφάλου τένοντα βασίζεται στην κλινική εξέταση και τις απεικονιστικές εξετάσεις.
Κατά την κλινική εξέταση, ο γιατρός θα εξετάσει το γόνατο για πόνο, οίδημα και αδυναμία ενεργής έκτασης.
- Οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η υπερηχογραφία ή η μαγνητική τομογραφία, μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του βαθμού της ρήξης.
- Οι ρήξεις του τένοντα του τετρακεφάλου απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του.
- Η χειρουργική επέμβαση για τη ρήξη τετρακεφάλου τένοντα γίνεται για να επανατοποθετήσει τον τέντα στη θέση του και να τον σταθεροποιήσει.
- Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με ανοιχτή τεχνική. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει πατερίτσες για αρκετές εβδομάδες. Ο ασθενής θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει ασκήσεις φυσικοθεραπείας για να ενισχύσει τον μυ και να βελτιώσει την κινητικότητα του γόνατος.
- Η ρήξη τετρακεφάλου τένοντα είναι ένας σοβαρός τραυματισμός, αλλά η πρόγνωση είναι συνήθως καλή. Με τη σωστή θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να ανακάμψουν πλήρως και να επιστρέψουν στις προηγούμενες δραστηριότητες τους.
Οι τένοντες είναι ισχυρές ζώνες ιστού που συνδέουν τους μύες με τα οστά. Ο τένοντας του τετρακεφάλου είναι ο πιο σημαντικός τένοντας που εμπλέκεται στην ευθυγράμμιση του γόνατος από μια λυγισμένη θέση.
Μικρές ρήξεις αυτού του τένοντα προκαλούν πόνο ή δυσχεραίνουν το περπάτημα καθώς και την συμμετοχή σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες άσκησης. Μια πλήρης ρήξη του τένοντα του τετρακέφαλου είναι ένας σοβαρός τραυματισμός. Σχεδόν πάντα απαιτεί χειρουργική επέμβαση, ακολουθούμενη από φυσικοθεραπεία για την ανάκτηση της πλήρους κίνησης και λειτουργίας του γόνατος.
Οι ρήξεις τετρακέφαλου τένοντα δεν είναι συχνές. Συμβαίνουν συχνότερα σε άτομα μέσης ηλικίας που κάνουν αθλήματα με τρέξιμο ή άλματα.
Ανατομία
Τα τέσσερα τμήματα του τετρακεφάλου συναντώνται ακριβώς πριν από την επιγονατίδα για να σχηματίσουν τον τένοντα του τετρακέφαλου. Ο τετρακέφαλος τένοντας συνδέει των μυ με την επιγονατίδα. Η επιγονατίδα συνδέεται με το οστό της κνήμης μέσω του τένοντα της επιγονατίδας. Σε συνεργασία, ο τετρακέφαλος μύς, ο τετρακέφαλος τένοντας, η επιγονατίδα και ο επιγονατιδικός τένοντας σχηματίζουν τον εκτατικό μηχανισμό για το τέντωμα του γόνατος και την όρθια στάση.
Κατηγορίες Ρήξεων
Οι ρήξεις του τένοντα του τετρακέφαλου μπορεί να είναι είτε μερικές είτε ολικές.
Μερική ρήξη. Στις μερικέ ρήξεις δεν υπάρχει διακοπή της συνέχειας του τένοντα. Είναι σαν ένα σχοινί που τεντώνεται και μερικές από τις ίνες του να είναι ξεφτισμένες, αλλά το σχοινί εξακολουθεί να είναι ένα άρτιο κομμάτι.
Ολικές ρήξεις. Μια ολική ρήξη χωρίζει τον μαλακό ιστό σε δύο κομμάτια ή ο τένοντας διαχωρίζεται εντελώς από το οστό.
Όταν ο τένοντας του τετρακεφάλου σχιστεί εντελώς, ο μυς δεν είναι πλέον προσκολλημένος στην επιγονατίδα. Χωρίς αυτή την σύνδεση, το γόνατο δεν μπορεί να τεντώσει όταν ο τετρακέφαλος μύς συσπάται. Σε αυτή την περίπτωση οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν σημαντικό πρήξιμο ή να παρατηρήσουν ένα βαθούλωμα ή κενό αν ψηλαφίσουν την περιοχή πάνω από την επιγονατίδα και βέβαι δεν μπορούν να στηριχτούν πάνω στο πόδι.
Συμπτώματα και αιτίες
Τι προκαλεί ρήξη τένοντα τετρακεφάλου;
Οι ρήξεις τετρακέφαλου τένοντα συμβαίνουν συνήθως όταν το γόνατό σας λυγίζει υπό βαρύ φορτίο. Για παράδειγμα, αν στρίψετε το γόνατό σας ή προσγειωθείτε άτσαλα έπειτα από άλμα, η δύναμη ενδέχεται να είναι υπερβολική για τον τένοντά σας.
Μπορείτε επίσης να προκαλέσετε ρήξη του τένοντα του τετρακέφαλου όταν πέφτετε ή όταν προσπαθείτε να αποτρέψετε μια πτώση. Άμεση δύναμη (τραύμα ή κόψιμο) στο μπροστινό μέρος του γόνατος μπορεί επίσης να προκαλέσει ρήξη.
Ποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ρήξης τετρακέφαλου τένοντα;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ρήξη τετρακέφαλου τένοντα συμβαίνει σε άτομα με αδυναμία άρθρωσης ή τένοντα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενες καταστάσεις υγείας, όπως:
- Χρόνια νεφροπάθεια
- Σακχαρώδης διαβήτης.
- Ουρική αρθρίτιδα.
- Λευχαιμία.
- Παχυσαρκία.
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ).
- Δευτεροπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός.
- Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ).
- Χρόνια Τενοντίτιδα.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την αδυναμία των μυών και των τενόντων περιλαμβάνουν:
- Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των κορτικοστεροειδών και των φθοριοκινολονών (ειδικό αντιβιοτικό).
- Χειρουργική επέμβαση στο γόνατο και ακινητοποίηση.
- Προηγούμενος τραυματισμός στο γόνατο.
Πώς είναι να έχετε μια ρήξη τένοντα τετρακέφαλου;
Όταν υποστείτε ρήξη του τένοντα του τετρακέφαλου, μπορεί να αισθανθείτε ένα σκάσιμο ή ένα σχίσιμο στο μπροστινό μέρος του μηρού σας. Εάν η ρήξη είναι πλήρης, δεν μπορείτε να τεντώσετε το γόνατό σας.
Μπορεί να δυσκολεύεστε να περπατήσετε εάν το γόνατό σας λυγίζει ή υποχωρεί. Επίσης, δεν μπορείτε να κάνετε ανάταση του ποδιού σε ευθεία. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Μώλωπες.
- Μυϊκή κράμπα στους τετρακέφαλους.
- Πόνος.
- Μικρό κενό (εσοχή) στην επιγονατίδα σας.
- Οίδημα.
- Ευαισθησία.
Διάγνωση και δοκιμές
Πώς διαγιγνώσκεται η ρήξη τένοντα του τετρακέφαλου;
Ο ορθοπεδικός διαγιγνώσκει την ρήξη τένοντα τετρακέφαλου με φυσική εξέταση. Η εξέταση συνήθως περιλαμβάνει τον έλεγχο για το αν μπορείτε να τεντώσετε ή να ισιώσετε το γόνατό σας.
Ο ειδικός ενδέχεται να συστήσει πρόσθετες εξετάσεις για να προσδιορίσει την ακριβή θέση και τη σοβαρότητα του τραυματισμού σας, όπως:
- Μαγνητική τομογραφία.
- Ακτινογραφία.
Μπορεί μια ρήξη τετρακέφαλου να επουλωθεί μόνη της;
Η μερική ρήξη τετρακέφαλου μπορεί να επουλωθεί μόνη της με την κατάλληλη θεραπεία. Οι ολικές ρήξεις τένοντα συνήθως απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Λαμβάνετε επίσης αποκατάσταση και φυσικοθεραπεία για να ενισχύσετε τον τένοντά σας και να τον βοηθήσετε να λειτουργήσει ξανά σωστά.
Πώς αντιμετωπίζετε μια ρήξη τένοντα τετρακέφαλου;
Η θεραπεία για μια ρήξη τένοντα τετρακέφαλου εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ρήξης, την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Μπορεί να λάβετε μη χειρουργική θεραπεία, χειρουργική επέμβαση ή και τα δύο.
Η μη χειρουργική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
- RICE (ανάπαυση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση) για τη μείωση του πρηξίματος ή του πόνου.
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, για να μειωθεί το πρήξιμο ή ο πόνος.
- Νάρθηκας γόνατος ή ακινητοποίηση για να ξεκουραστεί και να σταθεροποιηθεί ο προσβεβλημένος τένοντας σας.
- Φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση της δύναμης, της ευελιξίας και της λειτουργίας.
Εάν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός σας χρησιμοποιεί ράμματα για να αποκαταστήσει τον τένοντα και να συγκρατήσει την επιγονατίδα σας στη θέση της. Τα άτομα που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση έχουν καλύτερα αποτελέσματα εάν ο χειρουργός κάνει την αποκατάσταση σύντομα μετά τον τραυματισμό.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την πρόληψη της ρήξης τετρακεφάλου τένοντα:
- Ενδυναμώστε τους τετρακέφαλους μυς σας με ασκήσεις.
- Προετοιμαστείτε κατάλληλα για δραστηριότητες υψηλής έντασης.
- Ζέσταμα πριν από την άσκηση.
- Χρησιμοποιήστε σωστή τεχνική κατά την άσκηση.
- Φορέστε προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων υψηλής έντασης.
Επικοινωνήστε με τον Ορθοπεδικό χειρουργό Αναστάσιο Σκαρδούτσο και κλείστε το ραντεβού σας. Η εξατομικευμένη προσέγγιση είναι και το σημείο κλειδί.
Comments are closed