Η οστεοαρθρίτιδα ώμου είναι μια χρόνια πάθηση του ώμου η που παρουσιάζει φθορά του αρθρικού χόνδρου στον ώμο. Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένα μαλακό, ελαστικό στρώμα που καλύπτει τις επιφάνειες των οστών που έρχονται σε επαφή σε μια άρθρωση. Όταν ο αρθρικός χόνδρος φθείρεται, οι επιφάνειες των οστών τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και περιορισμό της κίνησης.

Η οστεοαρθρίτιδα ώμου είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας στον ώμο. Συχνά επηρεάζει άτομα άνω των 60 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερες ηλικίες.

Τα ακριβή αίτια της οστεοαρθρίτιδας ώμου δεν είναι πλήρως γνωστά. Ωστόσο, πιστεύεται ότι οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων:

Ηλικία: Η οστεοαρθρίτιδα είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 60 ετών.

Φύλο: Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα από τους άνδρες.

Συνήθειες: Οι άνθρωποι που κάνουν εργασία που απαιτεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ώμου, όπως οι αθλητές και οι εργάτες, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα.

Τραυματισμός: Ένας τραυματισμός στον ώμο, όπως μια ρήξη τένοντα ή μια εξάρθρωση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας.

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας ώμου μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πόνο στον ώμο, ειδικά κατά τις κινήσεις

Δυσκαμψία στον ώμο

Περιορισμός της κίνησης στον ώμο

Πόνος την νύχτα

Πόνος που επιδεινώνεται με τη κίνηση του ώμου

Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας ώμου βασίζεται στην κλινική εξέταση και στις απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η ακτινογραφία ή η μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας ώμου μπορεί να περιλαμβάνει:

Φαρμακευτική αγωγή: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Τα κορτικοστεροειδή μπορούν επίσης να χορηγηθούν με ένεση στην άρθρωση για να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή.

Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κίνησης και της δύναμης του ώμου.

Χειρουργική επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για την ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργίας του ώμου. Οι πιο συνηθισμένες χειρουργικές επεμβάσεις για την οστεοαρθρίτιδα ώμου είναι η αρθροσκόπηση και η αρθροπλαστική.

Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική θεραπεία στην οστεοαρθρίτιδα ώμου;

Η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη στην οστεοαρθρίτιδα ώμου όταν οι άλλες θεραπευτικές επιλογές έχουν αποτύχει να ανακουφίσουν τον πόνο και να βελτιώσουν τη λειτουργία του ώμου. Τα κριτήρια για την επιλογή της χειρουργικής θεραπείας περιλαμβάνουν:

Το στάδιο της νόσου: Η χειρουργική θεραπεία είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχής στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν ο αρθρικός χόνδρος δεν έχει υποστεί πλήρη καταστροφή.

Τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων: Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη όταν τα συμπτώματα της νόσου είναι σοβαρά και περιορίζουν σημαντικά την καθημερινή δραστηριότητα του ασθενούς.

Τον τρόπο ζωής του ασθενούς: Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη για ασθενείς που συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απαιτούν σημαντική χρήση του ώμου, όπως αθλήματα ή εργασία.

Οι πιο συνηθισμένες χειρουργικές επεμβάσεις για την οστεοαρθρίτιδα ώμου είναι η αρθροσκόπηση και η αρθροπλαστική.

Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρεθεί ο κατεστραμμένος αρθρικός χόνδρος και να δημιουργηθεί ένα νέο άνοιγμα μεταξύ των επιφανειών των οστών. Η αρθροσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κίνησης του ώμου, αλλά δεν είναι πάντα αποτελεσματική σε ασθενείς με σοβαρή οστεοαρθρίτιδα.

Η αρθροπλαστική είναι μια πιο επεμβατική χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την αντικατάσταση της άρθρωσης με μια τεχνητή άρθρωση. Η αρθροπλαστική είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα ώμου και μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση της λειτουργίας του ώμου.

Η απόφαση για το αν είναι απαραίτητη η χειρουργική θεραπεία στην οστεοαρθρίτιδα ώμου πρέπει να ληφθεί από έναν ορθοπεδικό χειρουργό, ο οποίος θα αξιολογήσει τα συμπτώματα του ασθενούς, το στάδιο της νόσου και τον τρόπο ζωής του.

Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρεθεί ο κατεστραμμένος αρθρικός χόνδρος και να δημιουργηθεί ένα νέο άνοιγμα μεταξύ των επιφανειών των οστών. Η αρθροπλαστική είναι μια πιο επεμβατική χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την αντικατάσταση της άρθρωσης με μια τεχνητή άρθρωση.

Η πρόγνωση της οστεοαρθρίτιδας ώμου ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σε γενικές γραμμές, η οστεοαρθρίτιδα ώμου είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική δυσκαμψία και περιορισμό της κίνησης. Ωστόσο, με τη σωστή θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματα και να διατηρήσουν την κινητικότητα του ώμου τους.