Με τον όρο fast track εννοούμε όλες εκείνες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην αρθροπλαστική  ισχίου  αλλά και γόνατοςώστε ο ασθενής να κινητοποιηθεί γρήγορα με στόχο τη μείωση των επιπλοκών.

Πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής fast track για τον ασθενή

Μειωμένη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική fast track συνήθως εχουν πολύ σύντομη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να επιστρέψουν πιο γρήγορα στο σπίτι τους και στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος: Τα πρωτόκολλα fast track επικεντρώνονται στον αποτελεσματικό έλεγχο του πόνου μετά το χειρουργείο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση αναισθησίας, παυσίπονων και άλλων θεραπευτικών μεθόδων.

Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών: Τα πρωτόκολλα fast track έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η λοίμωξη, η θρόμβωση και η αναπνευστική ανεπάρκεια. Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής fast track για την αρθροπλαστική γόνατος είναι τα εξής:  Άμεση κινητοποίηση: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική μπορούν να αρχίσουν να περπατούν λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της ατροφίας των μυών και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης. Η αρθροπλαστική fast track είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική τεχνική που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου.

Η αρθροπλαστική fast track είναι μια τεχνική που βασίζεται σε μια σειρά πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρουργείο. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν την ανάρρωση του ασθενούς και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Πριν το χειρουργείο

Πριν το χειρουργείο, ο ασθενής ακολουθεί ένα πρόγραμμα προετοιμασίας που περιλαμβάνει τα εξής:  Εκπαίδευση στην αντιμετώπιση του πόνου: Ο ασθενής μαθαίνει πώς να ελέγχει τον πόνο του με τη χρήση παυσίπονων, φυσικοθεραπείας και άλλων τεχνικών.

Φυσικοθεραπεία: Ο ασθενής ξεκινά ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας πριν από το χειρουργείο, ώστε να προετοιμάσει τον οργανισμό του για την κινητοποίηση μετά το χειρουργείο.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου  Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, εφαρμόζονται τεχνικές που μειώνουν τον τραυματισμό των ιστών και την απώλεια αίματος.

Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

Χρήση ειδικών εργαλείων και τεχνικών για την πραγματοποίηση μικρότερης τομής

Χρήση τοπικής αναισθησίας ή αναισθησίας με βραχέα σωληνάκια

Χρήση συσκευών για τη μείωση της απώλειας αίματος

Μετά το χειρουργείο

Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που περιλαμβάνει τα εξής:

Ενεργητική κινητοποίηση: Ο ασθενής ξεκινά να περπατάει λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Φυσικοθεραπεία: Ο ασθενής λαμβάνει εντατική φυσικοθεραπεία για να βελτιώσει την κινητικότητα και τη δύναμη του γόνατος.

Πρόληψη επιπλοκών: Ο ασθενής λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη επιπλοκών όπως η λοίμωξη, η θρόμβωση και η αναπνευστική ανεπάρκεια. Η αρθροπλαστική fast track είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική τεχνική που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου.

Τα πλεονεκτήματα αυτά περιλαμβάνουν:  Μειωμένη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να επιστρέψουν πιο γρήγορα στο σπίτι τους και στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος: Τα πρωτόκολλα fast track επικεντρώνονται στον αποτελεσματικό έλεγχο του πόνου μετά το χειρουργείο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση αναισθησίας, παυσίπονων και άλλων θεραπευτικών μεθόδων.

Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών: Τα πρωτόκολλα fast track έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η λοίμωξη, η θρόμβωση και η αναπνευστική ανεπάρκεια.

Άμεση κινητοποίηση: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική fast track μπορούν να αρχίσουν να περπατούν με τη βοήθεια βακτηρίας ή ακόμα και χωρίς αυτή λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της ατροφίας των μυών και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης.