Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται  για την αντικατάσταση ενός φθαρμένου ισχίου με ένα τεχνητό εμφύτευμα. Σκοπός της επέμβασης είναι ο ασθενής να παραμένει λειτουργικός χωρίς.

Για να επιτυχημένη  μια αρθροπλαστική ισχίου, υπάρχουν διάφορες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.

  1. Σωστή ένδειξη

Ο χρόνος που θα επιλεγεί να γίνει η αρθροπλαστική είναι πάρα πολύ σημαντικός. Συμφωνα με τις οδηγίες ο αθενής θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6 μήνες πόνο στο ισχίο που περιορίζει την απόσταση που μπορεί να περπατήσει και μείωση του εύρους της κίνησης της άρθρωσης. Η ακτινολογικός έλεγχος πρέπει να παρουσιάζει μείωση του μεσάρθριου διαστήματος.

      2. Σωστή προετοιμασία

Πριν την επέμβαση ο ασθενής πρέπει να προετοιμαστεί σωστά. Η φαρμκευτική θεραπεία θα πρέπει αν είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί σε σωστό χρόνο πριν το χειρουργείο. Ορισμένα αντιδιαβητικά όπως πχ. η μετφορμίνη ή αντιπηκτικά φάρμακα θα πρεπει να διακοπούν σε σωστό χρονικό διάστημα πριν την επέμβαση αρθροπλαστικής.  Συγχρόνως μπορεί να είναι απαραίτητη η έναρξη  φαρμακευτικής αγωγής ώστε ο ασθενής να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση προεγχειρητικά.

Παράλληλα  σημαντική θεωρείται η βελτιώση της φυσικής κατάστασης  ώστε η αποκατάσταση να είναι πιο αποτελεσματική και γρήγορη. Με ισομετρικές ασκήσεις και κινησιοθεραπεία χτιζεται ενα δυνατό μυικό σύστημα  που μπορεί να ανταπεξέρθει στς απαιτήσεις  της φυσιοθεραπειας μετεγχειρητικά

     3. Προεγχειρητικός σχεδιασμός και επιλογή σωστού εμφυτεύματος

Εξίσου σημαντικός είναι ο προεγχειρητικός σχεδιασμός. Ανάλογα με την ηλικία, την ανατομία  και την κατάσταση των οστικών δομών πρέπει να επιλέγεται το σωστό εμφύτευμα. Σε νεότερους ασθενείς επιλέγονται εμφυτεύματα στα οποία δεν απαιτείται η χρήση ιατρικού τσιμέντου. Στους νεότερους θεωρειται σκόπιμη η χρήση αρθροπλαστικών με κοντό στυλεό ώστε να εξοικονομείται οστό σε περίπτωση που θα είναι απαραίτητη η αναθεώρηση στο μέλλον. Στους μεγαλύτερους σε ηλικία, στους οποίους είναι μειωμένη η οστική πυκνότητα, είναι  απαραίτητη η χρήση τσιμέντου.

Ο σωστός προεγχειρητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει και την προσομοίωση της εγχείρησης  σε ηλεκτρονικό  υπολογιστή. Ο Ορθοπεδικός χειρουργός με τη βοήθεια κατάλληλου προγράμματος βάζει στην ακτινογραφία το εμφύτευμα. Έτσι πριν μπει στο χειρουργείο μπορεί να επιλέξει το σωστό εμφύτευμα, που ταιριάζει στην ανατομία, αποκαθιστά την εμβιομηχανική ισορροπία και εξασφαλίζει το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα.  Δοκιμάζοντας στο πρόγραμμα διαφορετικά υλικά μπορεί να επιλεγεί αυτό που ταιριάζει απόλυτα στον ασθενή.

      4. Χρήση σωστών τεχνικών , εξειδίκευση και εμπειρία του χειρουργού

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια σχετικά ασφαλής επέμβαση με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται από καλά εκπαιδευμένους και έμπειρους χειρουργούς. Ο προεγχειρητικός σχεδιασμός είναι ο χάρτης για τη σωστή τοποθέτηση των υλικών.  Η χρήση τεχνικών ελάχιστης επεμβτικότητας, όπως η τεχνική ALMIS,  που προκαλούν πολύ μικρό χειρουργικό τραύμα, δεν τραυματίζουν μύες, ελαχιστοποιούν τις επιπλοκές . Η τομή είναι πολύ μικρή. Η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη και δεν απαιτείται μετάγγιση. Δεν τοποθετούνται παροχετεύσεις. Οι ασθενείς κινητοποιούνται μετά το χειρουργείο και η νοσηλεία στο νοσκομείο συντομεύει.

Ο έμπειρος και εξειδικευμένος χειρουργός έχει μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών κα γνωρίζοντας τις καταλληλες τεχνικές επιτυγχάνει καλό αποτέλεσμα.

  1. Σωστή αποκατάσταση

Επίσης σημαντική για την επιτυχία της αρθροπλαστικής είναι αποκατάσταση με την εφαρμογή φυσικοθεραπείας. Ακολουθώντας πρωτόκολλα ταχεία αποκατάστασης fast track, o ασθενής γίνεται γρήγορα λειτουργικός, κινητοποιείται με ασφάλεια και επανέρχεται γρήγορα στην καθημερινότητά του.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας για όλες τις προϋποθέσεις και τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία της αρθροπλαστικής ισχίου στη περίπτωσή σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε μια πλήρη κατανόηση της διαδικασίας και των προσδοκιών για την αποκατάσταση του ισχίου σας.