fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

Blog Details

Αρθροπλαστική Ισχίου - Ποιες είναι οι προυποθέσεις για την επιτυχία της

Αρθροπλαστική Ισχίου – Ποιες είναι οι προυποθέσεις για την επιτυχία της

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται  για την αντικατάσταση ενός φθαρμένου ισχίου με ένα τεχνητό εμφύτευμα. Σκοπός της επέμβασης είναι ο ασθενής να παραμένει λειτουργικός χωρίς.

Για να επιτυχημένη  μια αρθροπλαστική ισχίου, υπάρχουν διάφορες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.

 1. Σωστή ένδειξη

Ο χρόνος που θα επιλεγεί να γίνει η αρθροπλαστική είναι πάρα πολύ σημαντικός. Συμφωνα με τις οδηγίες ο αθενής θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6 μήνες πόνο στο ισχίο που περιορίζει την απόσταση που μπορεί να περπατήσει και μείωση του εύρους της κίνησης της άρθρωσης. Η ακτινολογικός έλεγχος πρέπει να παρουσιάζει μείωση του μεσάρθριου διαστήματος.

      2. Σωστή προετοιμασία

Πριν την επέμβαση ο ασθενής πρέπει να προετοιμαστεί σωστά. Η φαρμκευτική θεραπεία θα πρέπει αν είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί σε σωστό χρόνο πριν το χειρουργείο. Ορισμένα αντιδιαβητικά όπως πχ. η μετφορμίνη ή αντιπηκτικά φάρμακα θα πρεπει να διακοπούν σε σωστό χρονικό διάστημα πριν την επέμβαση αρθροπλαστικής.  Συγχρόνως μπορεί να είναι απαραίτητη η έναρξη  φαρμακευτικής αγωγής ώστε ο ασθενής να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση προεγχειρητικά.

Παράλληλα  σημαντική θεωρείται η βελτιώση της φυσικής κατάστασης  ώστε η αποκατάσταση να είναι πιο αποτελεσματική και γρήγορη. Με ισομετρικές ασκήσεις και κινησιοθεραπεία χτιζεται ενα δυνατό μυικό σύστημα  που μπορεί να ανταπεξέρθει στς απαιτήσεις  της φυσιοθεραπειας μετεγχειρητικά

     3. Προεγχειρητικός σχεδιασμός και επιλογή σωστού εμφυτεύματος

Εξίσου σημαντικός είναι ο προεγχειρητικός σχεδιασμός. Ανάλογα με την ηλικία, την ανατομία  και την κατάσταση των οστικών δομών πρέπει να επιλέγεται το σωστό εμφύτευμα. Σε νεότερους ασθενείς επιλέγονται εμφυτεύματα στα οποία δεν απαιτείται η χρήση ιατρικού τσιμέντου. Στους νεότερους θεωρειται σκόπιμη η χρήση αρθροπλαστικών με κοντό στυλεό ώστε να εξοικονομείται οστό σε περίπτωση που θα είναι απαραίτητη η αναθεώρηση στο μέλλον. Στους μεγαλύτερους σε ηλικία, στους οποίους είναι μειωμένη η οστική πυκνότητα, είναι  απαραίτητη η χρήση τσιμέντου.

Ο σωστός προεγχειρητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει και την προσομοίωση της εγχείρησης  σε ηλεκτρονικό  υπολογιστή. Ο Ορθοπεδικός χειρουργός με τη βοήθεια κατάλληλου προγράμματος βάζει στην ακτινογραφία το εμφύτευμα. Έτσι πριν μπει στο χειρουργείο μπορεί να επιλέξει το σωστό εμφύτευμα, που ταιριάζει στην ανατομία, αποκαθιστά την εμβιομηχανική ισορροπία και εξασφαλίζει το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα.  Δοκιμάζοντας στο πρόγραμμα διαφορετικά υλικά μπορεί να επιλεγεί αυτό που ταιριάζει απόλυτα στον ασθενή.

      4. Χρήση σωστών τεχνικών , εξειδίκευση και εμπειρία του χειρουργού

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια σχετικά ασφαλής επέμβαση με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται από καλά εκπαιδευμένους και έμπειρους χειρουργούς. Ο προεγχειρητικός σχεδιασμός είναι ο χάρτης για τη σωστή τοποθέτηση των υλικών.  Η χρήση τεχνικών ελάχιστης επεμβτικότητας, όπως η τεχνική ALMIS,  που προκαλούν πολύ μικρό χειρουργικό τραύμα, δεν τραυματίζουν μύες, ελαχιστοποιούν τις επιπλοκές . Η τομή είναι πολύ μικρή. Η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη και δεν απαιτείται μετάγγιση. Δεν τοποθετούνται παροχετεύσεις. Οι ασθενείς κινητοποιούνται μετά το χειρουργείο και η νοσηλεία στο νοσκομείο συντομεύει.

Ο έμπειρος και εξειδικευμένος χειρουργός έχει μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών κα γνωρίζοντας τις καταλληλες τεχνικές επιτυγχάνει καλό αποτέλεσμα.

 1. Σωστή αποκατάσταση

Επίσης σημαντική για την επιτυχία της αρθροπλαστικής είναι αποκατάσταση με την εφαρμογή φυσικοθεραπείας. Ακολουθώντας πρωτόκολλα ταχεία αποκατάστασης fast track, o ασθενής γίνεται γρήγορα λειτουργικός, κινητοποιείται με ασφάλεια και επανέρχεται γρήγορα στην καθημερινότητά του.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας για όλες τις προϋποθέσεις και τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία της αρθροπλαστικής ισχίου στη περίπτωσή σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε μια πλήρη κατανόηση της διαδικασίας και των προσδοκιών για την αποκατάσταση του ισχίου σας.

Comments are closed

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader