Η αρθροσκόπηση γονάτου είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων στο γόνατο. Κατά την επέμβαση αυτή ο χειρουργός βάζει μέσα στο γόνατο μέσω μιας μικρής τρύπας  μια κάμερα και μπορεί να δει την άρθρωση από μέσα. Έτσι αναγνωρίζει τις βλάβες και μέσω μια δεύτερης τρύπας βάζει τα εργαλεία για την αποκατάσταση τους.

Χρόνος Αποκατάστασης Αρθροσκόπησης

Η παθολογία,  η ηλικία και η φυσική κατάσταση του ασθενή καθώς και η μέθοδος εκτέλεσης της επέμβασης καθορίζουν και το χρόνο αποκατάστασης.

Οι ασθενείς ύστερα από διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις  ή αρθροσκοπήσεις με μικρή παρέμβαση στην άρθρωση μπορούν σχετικά γρήγορα να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες καθώς σπάνια απαιτούνται πάνω από δυο εβδομάδες. Επεμβάσεις μεγαλύτερης έκτασης απαιτούν περισσότερο χρόνο και η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να χρειαστεί 6 εως 12 εβδομάδες.

Η φυσικοθεραπεία εινα απαραίτητη στην αποκατάσταση και στην επιστροφή στην κανονική δραστηριότητα. Ο φυσιοθεραπευτής θα δώσει ασκήσεις για να βελτιώσετε τη δύναμη και την ευλυγισία του γονάτου, καθώς και άλλες συμβουλές για την αποκατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού και του φυσιοθεραπευτή σας. Μπορεί να σας ζητηθεί να φορέσετε μια στήριξη για το γόνατο και να αποφύγετε ορισμένες δραστηριότητες για μια συγκεκριμένη περίοδο χρόνου. Επίσης, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν αισθάνεστε οποιουσδήποτε πόνους ή αντιλαμβάνεστε οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση του γονάτου σας κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.

Συμπερασματικά

Συνολικά, η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στην αποκατάσταση της κατάστασης του γονάτου σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε υπομονή και να ακολουθείτε τις οδηγίες του Ορθπεδικού σας. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια της αποκατάστασης ειναι η  ηλικία, η υγεία και το επίπεδο φυσικής κατάστασης του ασθενούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μετά από μερικές εβδομάδες ή μετά από λίγους μήνες σε πιο περίπλοκες περιπτώσεις. Ο γιατρός σας θα μπορέσει να σας προσφέρει μια εκτίμηση αναλογιζόμενος φυσικά τις απαιτήσεις της καθημερινότητας σας για το πότε μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες