fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

Blog Details

Τραυματισμός στον ώμο

Τραυματισμός στον ώμο

Η αρθρώση του ώμου ανήκει στις πιο πολύπλοκες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Εξαιτίας της πολυπλοκότητάς της και της μεγάλης κινητικότητάς της, ο ώμος είναι επιρρεπής σε εύκολους τραυματισμούς που μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή του ατόμου λόγω των συμπτωμάτων που εμφανίζονται.

Ο τραυματισμός του ώμου συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από διάφορους άλλους παράγοντες.

Ανατομία του ώμου: Όπως προαναφέρθηκε, η άρθρωση του ώμου αποτελείται από τρία κύρια οστά: την ωμοπλάτη, την κλείδα και τον βραχίονα, καθώς και την αρθρική επιφάνεια της ωμοπλάτης που ονομάζεται ωμογλήνη. Εκτός από τα οστά, η σταθερότητα και η κινητικότητα του ώμου εξαρτώνται από μια σειρά συνδέσμων, τενόντων και μυών.

Κατηγορίες τραυματισμού του ώμου: Ο τραυματισμός του ώμου χωρίζεται συνήθως σε δύο κατηγορίες: από τη μία, υπάρχει ο οξύς τραυματισμός που προκαλείται από έντονες κακώσεις ή από αθλητικές δραστηριότητες που εμπεριέχουν έντονες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Από την άλλη, ο χρόνιος τραυματισμός εμφανίζεται κατά τη διάρκεια καθημερινών επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων, χωρίς να υπάρχει έντονη φυσική καταπόνηση.

Συμπτώματα τραυματισμού του ώμου:

Συνήθως, ο τραυματισμός του ώμου συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα, όπως:

Πόνος στην άρθρωση του ώμου. Περιορισμένη κίνηση και δυσκαμψία.

Αίσθημα αστάθειας.

Συνηθισμένοι τραυματισμοί του ώμου:

Συνήθως, οι τραυματισμοί του ώμου εμφανίζονται σε τένοντες, μύες και συνδέσμους, παρά σε οστά. Οι συνηθέστεροι τραυματισμοί περιλαμβάνουν:

Αστάθεια του ώμου: Όταν ο ώμος χάνει τη σταθερότητά του και μετακινείται εκτός της φυσιολογικής του θέσης.

Η αστάθεια συμβαίνει όταν η αρθρώση του ώμου μετακινείται παθολογικά ή εξαναγκάζεται να βγει από τη φυσιολογική της θέση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε εξάρθρωση και προκαλεί πόνο και αίσθημα αστάθειας.

Σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου: Προκαλείται από τριβή των τενόντων στο πάνω μέρος της ωμοπλάτης. Σε δραστηριότητες που απαιτούν κίνηση πάνω από το οριζόντιο επίπεδο προκαλείται πόνος.

Εξάρθρημα του ώμου: Ο βραχίονας μετακινείται εκτός του κοίλου τμήματος της άρθρωσης.

 Ρήξη στροφικού πετάλου: Το στροφικό πέταλο αποτελείται από τένοντες που στηρίζουν τον ώμο και επιτρέπουν την κίνηση του χεριού. Ρήξεις των τενόντων, ολικές ή μερικές, προκαλούν πόνο και απώλεια λειτουργίας του ώμου.

Προειδοποιητικά σημάδια τραυματισμού στον ώμο: Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στον ώμο σας, πρέπει να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

Είναι δύσκολο να κινήσετε το χέρι σας σε όλες τις κατευθύνσεις; Έχετε αίσθημα ότι ο ώμος σας μπορεί να εξαρθρωθεί ή να βγει από τη θέση του;

Έχετε χάσει δύναμη στον ώμο σας κατά την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων; Εάν απαντήσετε θετικά σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν ορθοπεδικό χειρουργό για να αξιολογήσετε τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Συχνοί τραυματισμοί στον ώμο: Οι περισσότεροι τραυματισμοί του ώμου αφορούν σε μύες, συνδέσμους και τένοντες, παρά στα οστά. Οι αθλητές είναι επίσης ευάλωτοι σε τραυματισμούς του ώμου, καθώς αυτοί συχνά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων και έντονων προπονήσεων.

Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αγνοούν τον πόνο τους στον ώμο και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, χειροτερεύοντας την κατάσταση. Άλλοι μπορεί να υποτιμούν τον τραυματισμό τους, καθώς ο πόνος και η αδυναμία στον ώμο έχουν γίνει μέρος της καθημερινής τους ζωής.

Η αντιμετώπιση ενός τραυματισμού στον ώμο εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα του τραυματισμού.

Διαβάστε μερικές δυνατές προσεγγίσεις για τη θεραπεία τραυματισμών στον ώμο:

Ανατάξη (Εξάρθρημα ή Κάταγμα): Στην περίπτωση εξάρθρησης του ώμου ή κάταγματος, ο ορθοπεδικός ή ο χειρουργός μπορεί να προσπαθήσει να ανατάξει τον ώμο στη φυσιολογική του θέση. Αυτό μπορεί να απαιτήσει τη χρήση αναισθησίας ή όχι, ανάλογα με την κατάσταση.

Χειρουργική Επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σοβαρά κατάγματα ή εξάρθρωση που δεν μπορεί να αναταχθεί, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

Φυσιοθεραπεία: Μετά από τη χειρουργική επέμβαση ή σε ορισμένες μη-χειρουργικές περιπτώσεις, η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δύναμης, της κινητικότητας και της λειτουργίας του ώμου.

Φαρμακευτική Θεραπεία: Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου και την αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Ακινητοποίηση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστεί να κρατήσετε τον ώμο ακίνητο για μια περίοδο, χρησιμοποιώντας ειδικό γύψο ή νάρθηκα.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ιατρό για τη διάγνωση και τον σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπείας για τον συγκεκριμένο τραυματισμό σας. Η πρόωρη αντιμετώπιση και η σωστή φροντίδα μπορούν να συμβάλουν στην ταχεία και αποτελεσματική ανάρρωση του ώμου.

Comments are closed

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader