Τι είναι η αρθρίτιδα που σχετίζεται με τη ψωρίαση;  Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι ένα είδος αρθρίτιδας που συνήθως συνδέεται με την ψωρίαση, ένα αυτοάνοσο νόσημα που με την τυπική δερματοπάθεια . Παρουσιάζει πόνο και φλεγμονή στις αρθρώσεις, και μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην κίνηση του σώματος.

Ποιος επηρεάζεται από τη ψωριασική αρθρίτιδα;

Κύρια επηρεάζονται άτομα με ψωρίαση, χωρίς να είναι απαραίτητο να υπάρχει δερματοπάθεια. Ο γενετικός παράγοντας επίσης παίζει ρόλο, καθώς υπάρχει κληρονομική αντιστοιχία. Η αρθρίτιδα αυτή επηρεάζει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, κυρίως σε ηλικίες 35-55 ετών, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό το εύρος ηλικιών.

 Είναι μεταδοτική;

Όχι, δεν είναι μεταδοτική. Πρόκειται για μία ασθένεια που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη και αν έρθετε σε επαφή με κάποιον που πάσχει από ψωριασική αρθρίτιδα, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.

Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε αρθρώσεις στο σώμα. Συνήθως, ξεκινά από τις μικρές αρθρώσεις, όπως αυτές στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών. Λόγω της συνεχούς φλεγμονής, οδηγεί σε σταδιακή παραμόρφωση των αρθρώσεων που πλήττει.

Η ζημία στις αρθρώσεις μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών εργασιών και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που παλιότερα ο ασθενής απολάμβανε. Η περιορισμένη κινητικότητα με τον χρόνο καθιστά τις αρθρώσεις όλο και πιο ακαμψίας και τους μύες πιο αδύναμους.

Η ζωή με ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με προσοχή και ενημέρωση, παρά τις δυσκολίες που ενδέχεται να προκαλεί. Οι ασθενείς μπορούν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη φροντίδα τους, να ενημερώνονται για τις πιο πρόσφατες θεραπείες και να αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης των σωματικών και συναισθηματικών επιπτώσεων της ασθένειας. Με την κατάλληλη υποστήριξη και θεραπεία, μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα και να ζήσουν μια υγιή και ενεργή ζωή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας;

Πόνος, πρήξιμο και αυξημένη δυσκαμψία στις αρθρώσεις.

Συχνά σε συνδυασμό με δερματοπάθεια σε γόνατα και αγκώνες.

Δυσκαμψία στη μέση και σε άλλες περιοχές του σώματος.

Πως γίνεται η διάγνωση της ψωριασικής αρθρίτιδας;

Για τη διάγνωση της ψωριασικής αρθρίτιδας απαιτούνται εκτός από την κλινική εξέταση και την ακτινογραφία αιματολογικές εξετάσεις καθως πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα.

Υπάρχει αντιμετώπιση για την ψωριασική αρθρίτιδα; 

Ναι, υπάρχουν προσεγγίσεις αντιμετώπισης για την ψωριασική αρθρίτιδα, με στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη διατήρηση της λειτουργικότητας των αρθρώσεων.

Η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:

Φαρμακευτική αγωγή: Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την ανακούφιση από πόνο και φλεγμονή.

Γλυκοκορτικοειδή φάρμακα (κορτιζόνη) για σοβαρές περιπτώσεις φλεγμονής.

Βιολογικά τροποποιητικά αντιρευματικά φάρμακα ή βιολογικοί παράγοντες, που επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Φυσικοθεραπεία: Ασκήσεις για τη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων. Εκγύμναση των μυών για την ενίσχυση της στήριξης των αρθρώσεων.

Αντιρευματική Άσκηση:  Κατάλληλη φυσική δραστηριότητα για τη βελτίωση της κινητικότητας και της φυσικής κατάστασης.

Σταθερή παρακολούθηση από τον ιατρό για να προσαρμόζεται η θεραπεία ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου.

Όταν η συντηρητική θεραπεία  δεν είναι άλλο απτελεσματική είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Ένας έμπειρος Ορθοπεδικός χειρουργός όπως ο Αναστάσιος Σκαρδούτσος, θα σας παράσχει εξατομικευμένη προσέγγιση στο πρόβλημα σας.