Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει το κατεστραμμένο ή αρθρικά ασθενές ισχίο με προσθετική τεχνητή άρθρωση.  Μετά την επέμβαση, είναι συνηθισμένο να υπάρχει μια περίοδος αποκατάστασης και ανάρρωσης, κατά την οποία μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο στον περίγυρο της περιοχής της ισχίου. Το πρήξιμο μπορεί να προκληθεί κυρίως  από το συσσωρευμένο αίμα στην περιοχή της επέμβασης. Εάν το Πρήξιμο μετά από Αρθροπλαστική ισχίου είναι ελαφρύ, τότε μπορεί να είναι φυσιολογικό και μπορεί να επιλυθεί με την εφαρμογή παγοκύστης και την ανάπαυση της περιοχής.

Πρήξιμο μετά από Αρθροπλαστική ισχίου ανά περίπτωση

Ωστόσο, εάν το Πρήξιμο μετά από Αρθροπλαστική ισχίου είναι σοβαρό ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως αδυναμία ή πόνο στο πόδι, αίσθημα καρφωμένου νεύρου ή αυξημένη θερμοκρασία, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας για να εξετάσει το πρόβλημα και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τη χρήση φαρμάκων για την ανακούφιση από τον πόνο και τη μείωση του πρηξίματος, ή μπορεί να προτείνει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας για την ενδυνάμωση της ισχίου και των γύρω μυών και ιστών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Επιπλέον, μπορεί να σας συνιστά να ακολουθείτε κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες για τη φροντίδα του τόπου της επέμβασης, όπως την αλλαγή των επιδεσμών και την εφαρμογή παγοκύστης. Επίσης, μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφύγετε ορισμένες δραστηριότητες ή κινήσεις που ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση, όπως η ανύψωση βαριών αντικειμένων ή η παρατεταμένη στάση ή κάθισμα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί η συμβουλή του ορθοπεδικού σας, για να διαχειριστείτε το πρήξιμο και τον πόνο πιο αποτελεσματικά. Μην διστάσετε να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες σας με τον γιατρό σας και να τον ενημερώνετε για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες ή παρενέργειες από τη θεραπεία.

Επιπλέον, η αποκατάσταση της πλήρους κινητικότητας και λειτουργικότητας του ισχίου μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε το πρόγραμμα αποκατάστασης που σας έχει συνταχθεί από τον γιατρό σας και να επικοινωνείτε μαζί του για οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ερωτήσεις έχετε.

Μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου, είναι σημαντικό να προσέξετε τα ακόλουθα:

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Ο γιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε και να αποφύγετε μετά την αρθροπλαστική ισχίου. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες για να εξασφαλίσετε ότι η ανάρρωσή σας θα πάει καλά.

Προσέξτε την τροφή σας: Μετά την αρθροπλαστική, θα χρειαστεί να έχετε μια υγιεινή διατροφή που θα περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Αποφύγετε το κάπνισμα.

Εκτελέστε τις ασκήσεις που σας δίνονται: Ο γιατρός σας θα σας δώσει ασκήσεις για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση του ισχίου σας. Είναι σημαντικό να τις εκτελειτε καθημερινά για να ενισχύσετε τους μύες και να βελτιώσετε την κινητικότητά σας.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια σημαντική επέμβαση και ότι η επιτυχία της  απαιτεί συνεργασία και αφοσίωση από την πλευρά του ασθενούς.

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός στο Μαρούσι, Αττικής · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική.

◼ Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική. Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και εξειδίκευση εξ’ ολοκλήρου στην Γερμανία. Πιστοποιημένος επιμελητής. Εξωτερικός συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Αμαρουσίου.

Ορθοπεδικό Ιατρείο στο Μαρούσι, Αττικής, Λεωφόρος Κηφισίας 127 και Δολιανής 74, Μαρούσι 15124. Τηλέφωνο επικοινωνίας: ☎ 210-8020207

◼ Απόλυτη εξειδίκευση στην αρθροσκοπική & αρθροπλαστική χειρουργική ισχίου / γόνατου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ◼ Σπουδές στην Γερμανία με υποτροφία Το 1997 ξεκίνησα τις σπουδές μου στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία. Το πανεπιστήμιο της Λειψίας ιδρύθηκε το 1409, ειναι το 6ο παλαιότερο στο γερμανόφωνο χώρο και διαθέτει μεγάλη παράδοση και ιστορία. Το 2000 πήρα υποτροφία επιδόσεων για αλλοδαπούς φοιτητές από το ίδρυμα Friedrich Ebert την οποία και διατήρησα ως την αποφοίτηση μου το 2003.

◼ Ειδικότητα Το 2003 ξεκίνησα τη χειρουργική μου εκπαίδευση στη χειρουργική κλινική του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Το 2004 ολοκλήρωσα τη διδακτορική διατριβή στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Εξειδίκευση στην ορθοπεδική και την τραυματιολογία Από το 2005 ως ειδικευόμενος ορθοπεδικός εκπαιδεύτηκα στην ορθοπεδική και την τραυματιολογία στο νοσοκομείο Bürgerhospital της Φρανκφούρτης και στο κέντρο ατυχημάτων του Klinikum Darmstadt καθώς και στην χειρουργική άκρας χείρας στην Klinik für Handchirurgie στο Bad Neustadt a.d. Saale.

◼ Μαθητής του Prof. Pfeil σε κέντρο αρθροπλαστικής Απo το 2008 εργάστηκα αρχικά ως ειδικευόμενος και απο το 2012 ως ειδικός ορθοπεδικός και τραυματιολόγος στο Josefs Hospital στο Wiesbaden με διευθυντή τον Prof Pfeil, γνωστό για τη σχεδίαση του μοσχεύματος αρθροπλαστικής ισχίου Optimys. Η ορθοπεδική κλινική του Josefs Hospital έχει μεγάλο κέντρο αρθροπλαστικής με περισσότερες από 2500 αρθροπλαστικές επεμβάσεις ισχίου και γόνατος το χρόνο και κέντρο εκπαίδευσης τεχνικών ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής – ALMIS.

◼ Πιστοποίηση ως κύριος Χειρουργός & Επιμελητής (Oberarzt) Surgeon team LorschΤο 2014 ολοκλήρωσα την εξειδίκευση μου στην ορθοπεδική χειρουργική –Zusatzbezeichnung spezielle orthopädische Chirurgie- και την αθλητιατρική – Zusatzbezeichnung Sportmedizin- και συνέχισα την ιατρική μου πορεία ως επιμελητής – Oberarzt – της κλινικής Ορθοπεδικής, τραυματολογίας και αθλητιατρικής στο νοσοκομείο Elisabethenstift στο Darmstadt. Εκει πιστοποιήθηκα από την Endocert ως κύριος χειρουργός του κέντρου αρθροπλαστικής της κλινικής. Το 2016 εγινα συντονιστής του κέντρου αρθροπλαστικής του Elisabethenstift Darmstadt.

◼ Σήμερα Από το 2019 χειρουργώ ως επιμελητής – Oberarzt – της ορθοπεδικής κλινικής και τραυματολογίας στη Schön Klinik Lorsch και διατηρώ την πιστοποίηση μου από την Endocert ως κύριος χειρουργός του κέντρου αρθροπλαστικής.

Απο το Δεκέμβριο 2020 προσφέρω τις ιατρικές μου υπηρεσίες στο ιατρείο μου στο Μαρούσι και συνεργάζομαι με ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας όπου χειρουργώ τους ασθενείς μου. Συνχρόνως εξακολουθώ να χειρουργώ στη Γερμανία διατηρώντας τη θέση επιμελητή στη Schön Klinik στο Lorsch της Γερμανίας. - - - - -

Dr. Anastasios Skardoutsos, Oberarzt an der Schön Klinik in Lorsch, Deutschland; Privatpraxis in Athen, Griechenland: ☎ 210–8020207

◼ Qualifikation: Facharzt für Orthopädie, Chirurgie und Unfallchirurgie, Sportmedizin ◼ Unterhält Privatpraxis in Marousi, Athen (Leof. Kifisias 127 & Dolianis 74 , Marousi 15124) ◼ Zertifizierter Chirurg (endocert) ◼ Ext. Kooperationspartner des Iatrikon Kentron Athinon / Amarousion ◼ Neben allgemeinen orthopädischen Leistungen, Expertise in Hüft- und Kniegelenkersatz

- - - - - - - - - - -

◼ Behandlungsschwerpunkt HÜFTE: # Hüftarthroskopie: Diagnose und Therapie von Hüftschmerzen durch Gelenkspiegelung # Endoprothetik und Arthrodesen (Gelenkversteifungen) # Minimalinvasive Operation der Hüftprothese: gewebeschonend und muskelerhaltend, Künstliches Hüftgelenk, Hüft-TEP, Prothesenwechsel # Hüftnekrose operieren # Hüftimpingement # Hüftprothese bei Osteoporose

◼ Behandlungsschwerpunkt KNIE: # Kniearthroskopie # Knieprothese (Knie-TEP) # Meniskusschaden # Knorpeltransplantation bei Knorpelschaden im Knie # Kreuzbandoperation, Kreuzbandplastik im Knie # Achskorrektur des Kniegelenks bei O- oder X-Beinen