Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει το κατεστραμμένο ή αρθρικά ασθενές ισχίο με προσθετική τεχνητή άρθρωση.  Μετά την επέμβαση, είναι συνηθισμένο να υπάρχει μια περίοδος αποκατάστασης και ανάρρωσης, κατά την οποία μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο στον περίγυρο της περιοχής της ισχίου. Το πρήξιμο μπορεί να προκληθεί κυρίως  από το συσσωρευμένο αίμα στην περιοχή της επέμβασης. Εάν το Πρήξιμο μετά από Αρθροπλαστική ισχίου είναι ελαφρύ, τότε μπορεί να είναι φυσιολογικό και μπορεί να επιλυθεί με την εφαρμογή παγοκύστης και την ανάπαυση της περιοχής.

Πρήξιμο μετά από Αρθροπλαστική ισχίου ανά περίπτωση

Ωστόσο, εάν το Πρήξιμο μετά από Αρθροπλαστική ισχίου είναι σοβαρό ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως αδυναμία ή πόνο στο πόδι, αίσθημα καρφωμένου νεύρου ή αυξημένη θερμοκρασία, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας για να εξετάσει το πρόβλημα και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τη χρήση φαρμάκων για την ανακούφιση από τον πόνο και τη μείωση του πρηξίματος, ή μπορεί να προτείνει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας για την ενδυνάμωση της ισχίου και των γύρω μυών και ιστών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Επιπλέον, μπορεί να σας συνιστά να ακολουθείτε κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες για τη φροντίδα του τόπου της επέμβασης, όπως την αλλαγή των επιδεσμών και την εφαρμογή παγοκύστης. Επίσης, μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφύγετε ορισμένες δραστηριότητες ή κινήσεις που ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση, όπως η ανύψωση βαριών αντικειμένων ή η παρατεταμένη στάση ή κάθισμα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί η συμβουλή του ορθοπεδικού σας, για να διαχειριστείτε το πρήξιμο και τον πόνο πιο αποτελεσματικά. Μην διστάσετε να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες σας με τον γιατρό σας και να τον ενημερώνετε για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες ή παρενέργειες από τη θεραπεία.

Επιπλέον, η αποκατάσταση της πλήρους κινητικότητας και λειτουργικότητας του ισχίου μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε το πρόγραμμα αποκατάστασης που σας έχει συνταχθεί από τον γιατρό σας και να επικοινωνείτε μαζί του για οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ερωτήσεις έχετε.

Μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου, είναι σημαντικό να προσέξετε τα ακόλουθα:

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Ο γιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε και να αποφύγετε μετά την αρθροπλαστική ισχίου. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες για να εξασφαλίσετε ότι η ανάρρωσή σας θα πάει καλά.

Προσέξτε την τροφή σας: Μετά την αρθροπλαστική, θα χρειαστεί να έχετε μια υγιεινή διατροφή που θα περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Αποφύγετε το κάπνισμα.

Εκτελέστε τις ασκήσεις που σας δίνονται: Ο γιατρός σας θα σας δώσει ασκήσεις για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση του ισχίου σας. Είναι σημαντικό να τις εκτελειτε καθημερινά για να ενισχύσετε τους μύες και να βελτιώσετε την κινητικότητά σας.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια σημαντική επέμβαση και ότι η επιτυχία της  απαιτεί συνεργασία και αφοσίωση από την πλευρά του ασθενούς.