Μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου, η άσκηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αποκατάστασης της κινητικότητας και της λειτουργίας του ισχίου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον φυσιοθεραπευτή σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε άσκηση μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου, καθώς οι συγκεκριμένες ασκήσεις πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες και τις δυνατότητες σας.

Ορισμένες κοινές Ασκήσεις μετά από Αρθροπλαστική Ισχίου που μπορεί να σας υποδειξει  ο φυσιοθεραπευτής σας περιλαμβάνουν

Ασκήσεις κατά τη διάρκεια του καθίσματος: Αυτές οι ασκήσεις βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών του ισχίου και στη βελτίωση της ευλυγισίας των γοφών. Μερικά παραδείγματα είναι η ανύψωση και η αναστολή της κίνησης του ποδιού.

Ασκήσεις κατά τη διάρκεια της νοσηλείας: Οι ασκήσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν απλές κινήσεις, όπως το σφίξιμο του γλουτού και της γάμπας. Στη συνέχεια, ο φυσιοθεραπευτής σας θα προσθέσει ασκήσεις που βοηθούν στην ανάκτηση της δύναμης και της ευελιξίας του ισχίου σας.

Ασκήσεις αντοχής: Οι ασκήσεις αυτές στοχεύουν στη βελτίωση της αντοχής του ισχίου σας. Μπορεί να περιλαμβάνουν βάδισμα, ποδήλατο και κολύμβηση.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης: Οι ασκήσεις αυτές στοχεύουν στην αύξηση της δύναμης του ισχίου σας και περιλαμβάνουν ως επι το πλειστον βαρη.

Ασκήσεις ισορροπίας και σταθερότητας: Οι ασκήσεις αυτές στοχεύουν στη βελτίωση της ισορροπίας και της σταθερότητας του ισχίου σας και μπορεί να περιλαμβάνουν ασκήσεις με μπάλες, πλάκες ισορροπίας ή στο πάτωμα. Απαραιτητη ειναι η προσαρμογη τους στις αναγκες του ασθενη ωστε να γινονται με ασφαλεια.

Πολυ πιθανά ο ασθενής έχει μια ανασφάλεια στην αρχή. Ο φυσιοθεραπευτής θα δώσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση ωστε οι ασκησεις να γινονται σωστα και με ασφαλεια. Ο ρυθμος ειναι αρχικα σταθερος στην πορεια ομως εντεινεται και ο βαθμός  δυσκολίας μεγαλώνει.

Μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου, είναι σημαντικό να προσέχετε τα παρακάτω ωστε η αποκατασταση να ειναι γρηγορη και να αποφευγονται οι επιπλοκές.

 Φυσιοθεραπεία: Η φυσιοθεραπεία μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της κίνησης και της δύναμης του ισχίου σας. Ακολουθήστε το πρόγραμμα  που σας δίνει ο γιατρός σας και ο φυσιοθεραπευτήσ σας.

Περπάτημα και κίνηση: Η κίνηση είναι σημαντική για την ανάρρωση αλλά και για την πρόληψη προβλημάτων μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου. Ωστόσο, αποφύγετε το πολύωρο περπάτημα και τις κατηφόρες για τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Άθληση: το τρέξιμο και η ποδηλασία ειναι εφικτά αφού συμπληρωθεί η 6η εβδομάδα μετά το χειρουργείο.

Φροντίδα της πληγής: Ακολουθήστε τις οδηγίες του ιατρού σας για τη φροντίδα της πληγής και την αλλαγή του επίθεματος. Επιπλέον, αποφύγετε να βρέχετε την πληγή κατά το μπάνιο ή το ντους και αποφύγετε τη χρήση προϊόντων για το σώμα στην πληγή.

 Διατροφή: Μια υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για την ανάρρωση και την αποκατάσταση μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου.

Οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα θα βοηθήσουν στην ανάκτηση της δύναμης και της ενέργειας.

Ακολουθία των οδηγιών του γιατρού

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για τη λήψη φαρμάκων, το πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και τις δραστηριότητες που επιτρέπονται ή όχι για τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Μην σηκώνετε βάρη, ακόμα και αν προκύψουν εργασίες από μετακομίσεις ή άλλη εργασία, αποφύγετε την πίεση στο σημείο.

Είναι σημαντικό να έχετε υπομονή και να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για την αποκατάσταση μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου. Η ανάρρωση μπορεί να διαρκεί κατά κανόνα 6-12 εβδομάδες. Να θυμάστε ότι οι Ασκήσεις μετά από Αρθροπλαστική Ισχίου είναι πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας.

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός στο Μαρούσι, Αττικής · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική.

◼ Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική. Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και εξειδίκευση εξ’ ολοκλήρου στην Γερμανία. Πιστοποιημένος επιμελητής. Εξωτερικός συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Αμαρουσίου.

Ορθοπεδικό Ιατρείο στο Μαρούσι, Αττικής, Λεωφόρος Κηφισίας 127 και Δολιανής 74, Μαρούσι 15124. Τηλέφωνο επικοινωνίας: ☎ 210-8020207

◼ Απόλυτη εξειδίκευση στην αρθροσκοπική & αρθροπλαστική χειρουργική ισχίου / γόνατου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ◼ Σπουδές στην Γερμανία με υποτροφία Το 1997 ξεκίνησα τις σπουδές μου στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία. Το πανεπιστήμιο της Λειψίας ιδρύθηκε το 1409, ειναι το 6ο παλαιότερο στο γερμανόφωνο χώρο και διαθέτει μεγάλη παράδοση και ιστορία. Το 2000 πήρα υποτροφία επιδόσεων για αλλοδαπούς φοιτητές από το ίδρυμα Friedrich Ebert την οποία και διατήρησα ως την αποφοίτηση μου το 2003.

◼ Ειδικότητα Το 2003 ξεκίνησα τη χειρουργική μου εκπαίδευση στη χειρουργική κλινική του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Το 2004 ολοκλήρωσα τη διδακτορική διατριβή στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Εξειδίκευση στην ορθοπεδική και την τραυματιολογία Από το 2005 ως ειδικευόμενος ορθοπεδικός εκπαιδεύτηκα στην ορθοπεδική και την τραυματιολογία στο νοσοκομείο Bürgerhospital της Φρανκφούρτης και στο κέντρο ατυχημάτων του Klinikum Darmstadt καθώς και στην χειρουργική άκρας χείρας στην Klinik für Handchirurgie στο Bad Neustadt a.d. Saale.

◼ Μαθητής του Prof. Pfeil σε κέντρο αρθροπλαστικής Απo το 2008 εργάστηκα αρχικά ως ειδικευόμενος και απο το 2012 ως ειδικός ορθοπεδικός και τραυματιολόγος στο Josefs Hospital στο Wiesbaden με διευθυντή τον Prof Pfeil, γνωστό για τη σχεδίαση του μοσχεύματος αρθροπλαστικής ισχίου Optimys. Η ορθοπεδική κλινική του Josefs Hospital έχει μεγάλο κέντρο αρθροπλαστικής με περισσότερες από 2500 αρθροπλαστικές επεμβάσεις ισχίου και γόνατος το χρόνο και κέντρο εκπαίδευσης τεχνικών ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής – ALMIS.

◼ Πιστοποίηση ως κύριος Χειρουργός & Επιμελητής (Oberarzt) Surgeon team LorschΤο 2014 ολοκλήρωσα την εξειδίκευση μου στην ορθοπεδική χειρουργική –Zusatzbezeichnung spezielle orthopädische Chirurgie- και την αθλητιατρική – Zusatzbezeichnung Sportmedizin- και συνέχισα την ιατρική μου πορεία ως επιμελητής – Oberarzt – της κλινικής Ορθοπεδικής, τραυματολογίας και αθλητιατρικής στο νοσοκομείο Elisabethenstift στο Darmstadt. Εκει πιστοποιήθηκα από την Endocert ως κύριος χειρουργός του κέντρου αρθροπλαστικής της κλινικής. Το 2016 εγινα συντονιστής του κέντρου αρθροπλαστικής του Elisabethenstift Darmstadt.

◼ Σήμερα Από το 2019 χειρουργώ ως επιμελητής – Oberarzt – της ορθοπεδικής κλινικής και τραυματολογίας στη Schön Klinik Lorsch και διατηρώ την πιστοποίηση μου από την Endocert ως κύριος χειρουργός του κέντρου αρθροπλαστικής.

Απο το Δεκέμβριο 2020 προσφέρω τις ιατρικές μου υπηρεσίες στο ιατρείο μου στο Μαρούσι και συνεργάζομαι με ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας όπου χειρουργώ τους ασθενείς μου. Συνχρόνως εξακολουθώ να χειρουργώ στη Γερμανία διατηρώντας τη θέση επιμελητή στη Schön Klinik στο Lorsch της Γερμανίας. - - - - -

Dr. Anastasios Skardoutsos, Oberarzt an der Schön Klinik in Lorsch, Deutschland; Privatpraxis in Athen, Griechenland: ☎ 210–8020207

◼ Qualifikation: Facharzt für Orthopädie, Chirurgie und Unfallchirurgie, Sportmedizin ◼ Unterhält Privatpraxis in Marousi, Athen (Leof. Kifisias 127 & Dolianis 74 , Marousi 15124) ◼ Zertifizierter Chirurg (endocert) ◼ Ext. Kooperationspartner des Iatrikon Kentron Athinon / Amarousion ◼ Neben allgemeinen orthopädischen Leistungen, Expertise in Hüft- und Kniegelenkersatz

- - - - - - - - - - -

◼ Behandlungsschwerpunkt HÜFTE: # Hüftarthroskopie: Diagnose und Therapie von Hüftschmerzen durch Gelenkspiegelung # Endoprothetik und Arthrodesen (Gelenkversteifungen) # Minimalinvasive Operation der Hüftprothese: gewebeschonend und muskelerhaltend, Künstliches Hüftgelenk, Hüft-TEP, Prothesenwechsel # Hüftnekrose operieren # Hüftimpingement # Hüftprothese bei Osteoporose

◼ Behandlungsschwerpunkt KNIE: # Kniearthroskopie # Knieprothese (Knie-TEP) # Meniskusschaden # Knorpeltransplantation bei Knorpelschaden im Knie # Kreuzbandoperation, Kreuzbandplastik im Knie # Achskorrektur des Kniegelenks bei O- oder X-Beinen