Μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου, η άσκηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αποκατάστασης της κινητικότητας και της λειτουργίας του ισχίου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον φυσιοθεραπευτή σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε άσκηση μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου, καθώς οι συγκεκριμένες ασκήσεις πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες και τις δυνατότητες σας.

Ορισμένες κοινές Ασκήσεις μετά από Αρθροπλαστική Ισχίου που μπορεί να σας υποδειξει  ο φυσιοθεραπευτής σας περιλαμβάνουν

Ασκήσεις κατά τη διάρκεια του καθίσματος: Αυτές οι ασκήσεις βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών του ισχίου και στη βελτίωση της ευλυγισίας των γοφών. Μερικά παραδείγματα είναι η ανύψωση και η αναστολή της κίνησης του ποδιού.

Ασκήσεις κατά τη διάρκεια της νοσηλείας: Οι ασκήσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν απλές κινήσεις, όπως το σφίξιμο του γλουτού και της γάμπας. Στη συνέχεια, ο φυσιοθεραπευτής σας θα προσθέσει ασκήσεις που βοηθούν στην ανάκτηση της δύναμης και της ευελιξίας του ισχίου σας.

Ασκήσεις αντοχής: Οι ασκήσεις αυτές στοχεύουν στη βελτίωση της αντοχής του ισχίου σας. Μπορεί να περιλαμβάνουν βάδισμα, ποδήλατο και κολύμβηση.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης: Οι ασκήσεις αυτές στοχεύουν στην αύξηση της δύναμης του ισχίου σας και περιλαμβάνουν ως επι το πλειστον βαρη.

Ασκήσεις ισορροπίας και σταθερότητας: Οι ασκήσεις αυτές στοχεύουν στη βελτίωση της ισορροπίας και της σταθερότητας του ισχίου σας και μπορεί να περιλαμβάνουν ασκήσεις με μπάλες, πλάκες ισορροπίας ή στο πάτωμα. Απαραιτητη ειναι η προσαρμογη τους στις αναγκες του ασθενη ωστε να γινονται με ασφαλεια.

Πολυ πιθανά ο ασθενής έχει μια ανασφάλεια στην αρχή. Ο φυσιοθεραπευτής θα δώσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση ωστε οι ασκησεις να γινονται σωστα και με ασφαλεια. Ο ρυθμος ειναι αρχικα σταθερος στην πορεια ομως εντεινεται και ο βαθμός  δυσκολίας μεγαλώνει.

Μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου, είναι σημαντικό να προσέχετε τα παρακάτω ωστε η αποκατασταση να ειναι γρηγορη και να αποφευγονται οι επιπλοκές.

 Φυσιοθεραπεία: Η φυσιοθεραπεία μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της κίνησης και της δύναμης του ισχίου σας. Ακολουθήστε το πρόγραμμα  που σας δίνει ο γιατρός σας και ο φυσιοθεραπευτήσ σας.

Περπάτημα και κίνηση: Η κίνηση είναι σημαντική για την ανάρρωση αλλά και για την πρόληψη προβλημάτων μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου. Ωστόσο, αποφύγετε το πολύωρο περπάτημα και τις κατηφόρες για τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Άθληση: το τρέξιμο και η ποδηλασία ειναι εφικτά αφού συμπληρωθεί η 6η εβδομάδα μετά το χειρουργείο.

Φροντίδα της πληγής: Ακολουθήστε τις οδηγίες του ιατρού σας για τη φροντίδα της πληγής και την αλλαγή του επίθεματος. Επιπλέον, αποφύγετε να βρέχετε την πληγή κατά το μπάνιο ή το ντους και αποφύγετε τη χρήση προϊόντων για το σώμα στην πληγή.

 Διατροφή: Μια υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για την ανάρρωση και την αποκατάσταση μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου.

Οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα θα βοηθήσουν στην ανάκτηση της δύναμης και της ενέργειας.

Ακολουθία των οδηγιών του γιατρού

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για τη λήψη φαρμάκων, το πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και τις δραστηριότητες που επιτρέπονται ή όχι για τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Μην σηκώνετε βάρη, ακόμα και αν προκύψουν εργασίες από μετακομίσεις ή άλλη εργασία, αποφύγετε την πίεση στο σημείο.

Είναι σημαντικό να έχετε υπομονή και να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για την αποκατάσταση μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου. Η ανάρρωση μπορεί να διαρκεί κατά κανόνα 6-12 εβδομάδες. Να θυμάστε ότι οι Ασκήσεις μετά από Αρθροπλαστική Ισχίου είναι πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας.