Το πρήξιμο στο γόνατο δεν είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση και υποδηλώνει πρόβλημα ή δυσλειτουργία της άρθρωσης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί είτε από τραυματισμούς είτε από άλλες παθήσεις, είτε αυτές είναι τοπικές είτε σχετίζονται με συστηματικές παθήσεις. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το πρήξιμο αποτελεί το αποτέλεσμα του προβλήματος και όχι το πρόβλημα καθαυτό. Συνεπώς, απαιτείται εξέταση από έμπειρο Ορθοπεδικό για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία και να επιλεγεί η κατάλληλη αγωγή.

Το πρήξιμο στο γόνατο μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Μπορούμε να τα κατηγοριοποιήσουμε σε τραυματικούς και μη τραυματικούς.

Οι τραυματικοί λόγοι περιλαμβάνουν τραυματισμούς στα οστά, τους μηνίσκους, τους συνδέσμους, τον αρθρικό χόνδρο και τους περιβάλλοντες μύες της άρθρωσης. Συνήθως, υπάρχει ένα σαφές ιστορικό τραυματισμού, και το πρήξιμο εμφανίζεται σύντομα μετά τον τραυματισμό, προκαλώντας ενοχλήσεις κατά την κίνηση.  Από την άλλη πλευρά, οι μη τραυματικοί λόγοι μπορεί να σχετίζονται είτε με το γόνατο καθαυτό είτε με συστηματικές παθήσεις.

Οι τοπικές παθήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν χρόνιες βλάβες του αρθρικού χόνδρου, παλαιότερες εκφυλιστικές ρήξεις του μηνίσκου, προηγούμενες συνδεσμικές βλάβες, θυλακίτιδα, αρθρίτιδα ή βλάβες στο χόνδρο.  Είναι σημαντικό να αντιληφθείτε ότι το πρήξιμο στο γόνατο είναι ένα σύμπτωμα που απαιτεί ιατρική αξιολόγηση για την ακριβή διάγνωση και την κατάλληλη αγωγή.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον ορθοπεδικό μου;

Το πρήξιμο στο γόνατο, αν και συχνά ερμηνεύεται ως απλή ένδειξη κόπωσης, μπορεί να υποδεικνύει μια σοβαρότερη υποκείμενη πάθηση. Συνεπώς, αν δεν εξαφανιστεί με ανάπαυση ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, προτείνεται στον ασθενή να επικοινωνήσει με τον ορθοπεδικό του. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τον ορθοπεδικό σας αμέσως μετά από τραυματισμό που συνοδεύεται από άμεσο πρήξιμο.

Μετά από λεπτομερή αξιολόγηση του ιστορικού του ασθενούς, ο ορθοπεδικός θα δημιουργήσει μια προσαρμοσμένη θεραπεία για την ανακούφιση του πρήξιμου στο γόνατο.

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη και πιθανώς η πιο πολύπλοκη αρθρώση του ανθρώπινου σώματος και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην κινητικότητά μας. Επομένως, η σωστή, εξατομικευμένη πρόληψη και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την άνεση των κινήσεων και τη δυνατότητά μας να εκτελούμε δραστηριότητες. Ένας έμπειρος ορθοπεδικός μπορεί να προσφέρει τις καλύτερες και ανώδυνες λύσεις για το πρόβλημα του πρηξίματος στο γόνατο.

Σε ποιες κατηγορίες εν τέλει χωρίζονται οι αιτίες για το πρήξιμο στο γόνατο;

Οι αιτίες του πρηξίματος στο γόνατο μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την προέλευση και τη φύση του προβλήματος. Ορισμένες από τις κύριες κατηγορίες αιτιών περιλαμβάνουν: 

Τραυματισμοί:  Κάταγματα του γόνατος, Τραυματισμοί των χιαστών συνδέσμων (ACL, PCL, MCL, LCL)

Αθλητικοί τραυματισμοί (π.χ., διάστρεμμα, ρήξη χιαστών συνδέσμων)

Φλεγμονή και αρθρίτιδα: 

Πώς γίνεται η διάγνωση για την αιτία που προκαλεί το οίδημα στο γόνατο;

Η διάγνωση της αιτίας που προκαλεί το πρήξιμο στο γόνατο απαιτεί μια σειρά από διαδικασίες και εξετάσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

Ιστορικό: Ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας την ιστορία του προβλήματός σας, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, της διάρκειας του πρηξίματος, των πιθανών τραυματισμών, και των παραγόντων που μπορεί να επηρεάζουν την κατάστασή σας.

Φυσική εξέταση: Ο γιατρός θα εξετάσει το γόνατό σας για να αξιολογήσει το πρήξιμο, την κίνηση του, τυχόν ευαισθησίες, και άλλα συμπτώματα.

Ακτινογραφία: Η ακτινογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αξιολογήσει την κατάσταση των οστών και να ανιχνεύσει τυχόν κάταγματα ή αρθρίτιδα.

Υπερηχογραφία: Η υπερηχογραφία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό υγρού ή κύστεων στο γόνατο.

Μαγνητική τομογραφία (MRI): Η MRI παρέχει λεπτομερείς εικόνες των μαλακών ιστών, συμπεριλαμβανομένων των μυών, των τένοντων, και των χόνδρων.

Αίμα και εργαστηριακές εξετάσεις: Σε ορισμένες περιπτώσεις, εργαστηριακές εξετάσεις του αίματος μπορεί να προσδιορίσουν αιτίες όπως η φλεγμονή ή οι αυτοάνοσες ασθένειες.

Παρακέντηση της άρθρωσης: Αυτή η διαδικασία αφορά την εξαγωγή δειγμάτων από το γόνατο με βελόνα για εργαστηριακή ανάλυση, προκειμένου να επιβεβαιώσετε την αιτία του πρήξιμου.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτών των διαγνωστικών εξετάσεων, ο γιατρός θα μπορέσει να καθορίσει την αιτία του πρηξίματος στο γόνατο και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο;

Η αντιμετώπισης της κρίνεται με βάση τα αποτελέσματα της διάγνωσης.