Πόνος στη γάμπα όταν περπατάω
Ο πόνος στη γάμπα συχνά οφείλεται σε κράμπες, ήπιους τραυματισμούς ή υπερβολική καταπόνηση των μυών. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος πόνος μπορεί επίσης να υποδεικνύει και πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η μειωμένη αιμάτωση των ποδιών εξαιτίας καρδιαγγειακών παθήσεων. Επομένως, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας αν ο πόνος στη γάμπα επιμένει και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως το πρήξιμο.
Καθημερινά εκτελούμε πολλές δραστηριότητες που απαιτούν την κίνηση του κάτω μέρους του σώματος, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και το ανέβασμα σκαλοπατιών. Όλες αυτές οι ενέργειες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια των μυών των ποδιών μας, ειδικότερα των μυών της γάμπας.
Οι γάμπες σας περιλαμβάνουν δύο βασικούς μυς: 1) τον γαστροκνήμιο και 2) τον υποκνημίδιο.
Και οι δύο μυς βρίσκονται στην πίσω πλευρά του κάτω μέρους του ποδιού, ακριβώς κάτω από το γόνατο και πάνω από τον αστράγαλο. Αυτοί οι μυς επιτρέπουν την κίνηση προς τα εμπρός, σηκώνοντας τη φτέρνα, δίνοντάς μας με αυτό τον τρόπο την δυνατότητα να περπατάμε, να τρέχουμε και να κάνουμε τζόκινγκ.
Ωστόσο, η εκτέλεση αυτών των δραστηριοτήτων μπορεί να γίνει δυσάρεστη όταν πονάτε στον γαστροκνήμιο μυ. Η ένταση του πόνου μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως παρουσιάζεται ως ένας αμβλύς, οδυνηρός ή διαπεραστικός πόνος που μερικές φορές συνοδεύεται από δυσκαμψία. Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε κυρίως στον πόνο που εμφανίζεται στην περιοχή της γάμπας κατά την διάρκεια του περπατήματος.
Αιτίες πόνου στη γάμπα κατά το περπάτημα
Ο πόνος στη γάμπα όταν περπατάμε μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, και είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες εμφάνισης του πόνου, καθώς και οι συνοδευτικοί παράγοντες ή τα συμπτώματα. Ορισμένες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:
Μυϊκές καταπονήσεις: Η υπερβολική άσκηση ή ένταση μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς πόνους ή κράμπες στη γάμπα.
Φλεβική Θρόμβωση: Μια σοβαρή περίπτωση είναι η βαθιά φλεβική θρόμβωση (DVT), όπου σχηματίζεται θρόμβος σε μία ή περισσότερες από τις βαθιές φλέβες του σώματος, συνήθως στα πόδια. Αυτό είναι ένα σοβαρό ιατρικό ζήτημα που απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη.
Αγγειακά προβλήματα: Καταστάσεις όπως η περιφερική αρτηριακή νόσος μπορούν να προκαλέσουν πόνο κατά το περπάτημα, γνωστό ως διαλείπουσα χωλότητα.
Ορθοπεδικά ζητήματα: Καταστάσεις όπως η φλεγμονή του Αχίλλειου τένοντα μπορούν να προκαλέσουν πόνο στην περιοχή της γάμπας.
Άλλοι λόγοι πόνοι της γάμπας ανεξάρτητοι του περπατήματος είναι οι ακόλουθοι:
Μυϊκές Κράμπες
Οι μυϊκές κράμπες εμφανίζονται όταν οι μύες μας δουλεύουν υπερβολικά γρήγορα, κάτι που είναι συχνό στους αθλητές. Σε αυτή την περίπτωση, οι μύες γίνονται σκληροί και κάνουν σπασμούς, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν όπως θέλουμε.
Συχνά, οι μυϊκές κράμπες οφείλονται σε αφυδάτωση. Συνεπώς, είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά πριν και μετά τη γυμναστική. Οι κράμπες συνήθως διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά και συχνά υποχωρούν από μόνες τους.
Ισχιαλγία
Ο πόνος στη γάμπα μπορεί να προκύψει και από προβλήματα στη μέση, όπως η στένωση της σπονδυλικής στήλης, που προκαλεί πίεση στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης. Αυτός ο πόνος, γνωστός ως ισχιαλγία, μπορεί να επηρεάσει και τις δύο γάμπες. Οι γιατροί συνήθως ζητούν ιστορικό προβλημάτων στη μέση όταν ασθενείς αναφέρουν πόνο στη γάμπα.
Η πίεση στα νεύρα τείνει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Η παρατεταμένη ορθοστασία ή η καθιστική ζωή μπορεί να μειώσει τον χώρο ανάμεσα στους σπονδύλους, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στα νεύρα της μέσης. Για να μειώσετε αυτό τον πόνο πριν η στένωση γίνει σοβαρό πρόβλημα, είναι καλό να κινείστε περισσότερο. Η κολύμβηση θεωρείται μία από τις καλύτερες λύσεις.
Κιρσοί
Οι κιρσοί είναι διογκωμένες φλέβες με μπλε ή μωβ χρώμα, διακριτές κάτω από την επιδερμίδα. Εμφανίζονται συνήθως στα πόδια και μπορεί να προκαλέσουν πόνο στη γάμπα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μυϊκές κράμπες και πρήξιμο. Η ζέστη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, όπως και η παρατεταμένη καθιστική ζωή. Για ανακούφιση από τον πόνο, σηκώστε τα πόδια σας και κάντε ελαφριές διατάσεις. Επίσης, υπάρχουν ειδικές κάλτσες που βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος.
Πρόληψη του πόνου στον γαστροκνήμιο μυ
Ο πόνος στον γαστροκνήμιο μυ μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις καθημερινές σας δραστηριότητες, συνεπώς η πρόληψη είναι ουσιώδης. Ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχετε αυτό είναι να ενδυναμώσετε τους μύες του κάτω μέρους των ποδιών σας μέσω κατάλληλων ασκήσεων.
Πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην σωστή εκτέλεση των ασκήσεων για να αποφύγετε τον πόνο στον γαστροκνήμιο μυ. Πριν και μετά τις προπονήσεις, είναι σημαντικό να τεντώνετε τους μύες που θα γυμνάσετε, καθώς αυτό βοηθά στην προετοιμασία και στην ενδυνάμωσή τους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πόνων και τραυματισμών στο μέλλον. Επιπλέον, μην υπερβάλλετε με τις προπονήσεις όταν ξεκινάτε. Αντίθετα, αυξήστε σταδιακά την ένταση των ασκήσεων καθώς εξοικειώνεστε με τις κινήσεις.
Επίσης, είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι. Η επαρκής κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των μυών, καθώς η ενυδάτωση βοηθά στην αποφυγή μυϊκών κραμπών και πόνων. Πιείτε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά πριν και μετά την άσκηση.
Τέλος, φροντίστε να φοράτε κατάλληλα υποδήματα που παρέχουν την απαραίτητη στήριξη και απορρόφηση κραδασμών, ώστε να μειώσετε την καταπόνηση των μυών της γάμπας.
Comments are closed