Το οστικό οίδημα είναι ένα οίδημα  του μυελού των οστών και μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα οστά του ανθρώπινου σώματος.

Τα αίτια της εμφάνισης οστικού οιδήματος είναι τραυματικά ή ατραυματικά

Στα πλαίσια ενός  τραυματισμού το οστικό οίδημα προκαλείται από άμεση μεταφορά ενέργειας στο οστό. Έτσι συχνά διαπιστώνουμε οίδημα μετά από κάταγμα , θλάση ή διάστρεμμα. Υπερβολική και επαναλαμβανόμενη φόρτιση μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εμφάνιση του.

Σε χρόνιες παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η οστεονέκρωση  υπάρχει ο οστικό οίδημα

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του οστικού οιδήματος περιλαμβάνουν:  Πόνο: Ο πόνος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα του οστικού οιδήματος. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος και μπορεί να επιδεινώνεται με την κίνηση ή την πίεση.

Διάγνωση

Η διάγνωση του οστικού οιδήματος γίνεται συνήθως με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας (MRI). Η MRI μπορεί να ανιχνεύσει το οίδημα του μυελού των οστών και να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων.

 Θεραπεία

Η θεραπεία του οστικού οιδήματος εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα της κατάστασης.  Σε ήπιες περιπτώσεις, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

Ανάπαυση: Η ανάπαυση από την δραστηριότητα που προκαλεί τον πόνο ή το οίδημα είναι σημαντική για την επούλωση.

Πάγο: Η εφαρμογή πάγου στην πάσχουσα περιοχή για 20 λεπτά κάθε φορά, αρκετές φορές την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του οιδήματος.

Φάρμακα: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

 Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

Χειρουργική επέμβαση: Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθεί η βλάβη στο οστό.

Πρόληψη

Για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης οστικού οιδήματος, είναι σημαντικό να:

Άσκηση με ασφάλεια: Ακολουθείτε τις οδηγίες του γυμναστή σας και μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητές σας.

Προθερμαίνεστε σωστά πριν από την άσκηση: Η προθέρμανση βοηθά στην προετοιμασία των μυών και των οστών για την άσκηση.

Κάντε διατάσεις μετά την άσκηση: Οι διατάσεις βοηθούν στη μείωση του πόνου και του οιδήματος.

Πρόγνωση

Η πρόγνωση του οστικού οιδήματος είναι συνήθως καλή. Η πλειονότητα των ασθενών αναρρώνει πλήρως μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το οστικό οίδημα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη του οστού. Ο χειρουργός Ορθοπεδικός Αναστάσιος Σκαρδούτσος θα εξετάσει το πρόβλημα σας αναλυτικά.