fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

Blog Details

Κότσι στο Πόδι

Κότσι στο Πόδι – Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία

Τι εννοούμμε όταν λέμε το Κότσι Ποδιού. Το Κότσι Ποδιού, επίσης γνωστό ως Βλαισός Μέγας Δάκτυλος ή hallux valgus, είναι μια ανωμαλία στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, όπου το μεγάλο δάκτυλο στρέφεται προς τα έξω. Συγκεκριμένα, το μεγάλο δάκτυλο δεν είναι συμμετρικά ευθυγραμμισμένο με τον πρώτο μετατάρσιο δάκτυλο του ποδιού και αντίθετα δείχνει προς την εξωτερική πλευρά του ποδιού.

Ο ασθενής πειγράφει πόνο στη βάση του μεγάλου δακτύλου που επιδεινώνεται όταν φοράει κλειστό παπούτσι. Συχνά προκαλείται φλεγμονή με έντονο πρήξιμο και κοκκινίλα

Η θέση του μεγάλου δακτύλου συχνά επηρεάζει όλο το πόδι και προκαλεί άλλες παραμορφώσεις στα υπόλοιπα δάκτυλα του ποδιού.

Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα, το Κότσι Ποδιού είναι η πιο συχνή παραμόρφωση στο κάτω άκρο του σώματος. Περίπου το 23% των ενηλίκων ηλικίας 18-65 ετών πάσχουν από αυτήν την πάθηση, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 35% για άτομα άνω των 65 ετών. Επιπλέον, παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες, με ποσοστό 10 προς 1 σε σχέση με τους άνδρες.

Ποια είναι η αιτία του Κότσι;

Ο κύριος παράγοντας για την εμφάνιση του βλαισσού μεγάλου δακτύλου είναι η γενετική προδιάθεση, ιδίως όταν το κότσι εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία. Ωστόσο και άλλες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η βλαισοπλατυποδία έχουν συνδεθεί με αυτή την ανατομική ιδιαιτερότητα. Η χρήση στενών και ψηλοτάκουνων παπουτσιών με πίεση στα δάχτυλα συχνά και σε ανορθόδοξες θέσεις επιτείνουν το πρόβλημα.

Πώς εμφανίζεται το Κότσι στο Πόδι;

Το Κότσι στο Πόδι έχει χαρακτηριστική εμφάνιση. Αρχικά, το μεγάλο δάκτυλο αρχίζει να στρέφεται προς τα έξω, πιέζοντας το δεύτερο δάκτυλο.

Στη συνέχεια, καθώς η στροφή του μεγάλου δακτύλου προς τα έξω εξελίσσεται, το δεύτερο δάκτυλο αρχίζει να επικάμπτεται προς το μεγάλο δάκτυλο, προσπαθώντας να βρει χώρο μέσα στο στενό υπόδημα. Αυτή η παράλληλη αλλοίωση μαζί με το Κότσι λέγεται σφυροδακτυλία του δεύτερου δακτύλου.

Η ανάπτυξη κάλων καθιστά το πρόβλημα ακόμη πιο επώδυνο. Χωρίς θεραπεία, η μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση του μεγάλου δακτύλου μπορεί να υποστεί σοβαρή ζημιά.

Θεραπεία για το κότσι ποδιού: 

Στα αρχικά στάδια, όταν το κότσι ποδιού εμφανίζει μικρή παραμόρφωση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικοί νάρθηκες. Αυτοί συνήθως φοριούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Επίσης, φαρδιά και απαλά παπούτσια μπορούν να παρέχουν προστασία. Στη συντηρητική θεραπεία, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα επικάλια, καθώς και τα μαξιλαράκια σιλικόνης που τοποθετούνται ανάμεσα στα δάκτυλα.  Σημειώνεται ότι η συντηρητική αντιμετώπιση δεν εξαφανίζει το κότσι ποδιού, αλλά μπορεί να καθυστερήσει την πρόοδό του και να ανακουφίσει προσωρινά από τα συμπτώματα.  Ο νάρθηκας είναι μια από τις συνήθεις μεθόδους συντηρητικής θεραπείας για το κότσι ποδιού.

Ωστόσο, όταν η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα και ο ασθενής αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες και πόνο κατά τη βάδιση, τότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η χειρουργική επέμβαση δεν γίνεται για αισθητικούς λόγους, αλλά καθαρά για λόγους λειτουργικούς.

Κότσι Ποδιού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πάθηση:

Η συντηρητική θεραπεία για το κότσι αποσκοπεί στην ανακούφιση του πόνου του ασθενή και, ενδεχομένως, στην αποτροπή της περαιτέρω προόδου της παραμόρφωσης. Οι προτεινόμενες μέθοδοι περιλαμβάνουν:

Χρήση ευρύχωρων παπουτσιών με χαμηλό τακούνι στο πρόσθιο τμήμα. Αυτό βοηθά στη μείωση των δυνάμεων που προκαλούν παραμόρφωση στον μεγάλο δάκτυλο.

Ειδικά διαμορφωμένα πέλματα που κατασκευάζονται μετά από  πελματογράφημα, επικεντρώνοντας στην ενίσχυση του εσωτερικού τμήματος του πέλματος και των κεφαλών των μεταταρσίων.  Νυκτερινοί νάρθηκες που βοηθούν στην ευθυγράμμιση του δακτύλου κατά τη νύχτα.

Αποστάτες σιλικόνης: αυτά τα διαχωριστικά ενθέματα σιλικόνης τοποθετούνται μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου δακτύλου για να αποφευχθεί ο τοπικός ερεθισμός.

Ειδικά ενθέματα που τοποθετούνται στο κότσι για την αποφυγή τραυματισμού.

Διατάσεις και κινητοποίηση-χειρισμοί των δακτύλων για τη διατήρηση της κινητικότητας της άρθρωσης.

Παγοθεραπεία μετά από δραστηριότητα για τη μείωση της φλεγμονής.  Χρήση αναλγητικών, όπως το ακεταμινοφαίνη (Depon) ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Τα διορθωτικά πέλματα προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου, βελτιώνουν την εμβιομηχανική του ποδιού και αποτρέπουν την ανώμαλη φόρτιση στον πρώτο δάκτυλο. Στόχος τους είναι να αναστείλουν την παραμόρφωση, να ανακουφίσουν τον πόνο και να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα της άρθρωσης. Πρέπει να εφαρμόζονται σωστά και σταθερά σε κατάλληλα παπούτσια με χαμηλό τακούνι.

Ποια χειρουργική επέμβαση πρέπει να επιλέξω για το κότσι στο πόδι;

Στην βιβλιογραφία αναφέρονται περίπου 150 διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις, με κοινό στόχο τη διόρθωση της παραμόρφωσης του μεγάλου δακτύλου, την αφαίρεση του κότσιου και την ανακούφιση από τον πόνο.  Η κατάλληλη χειρουργική επέμβαση καθορίζεται μετά από ακτινολογικό έλεγχο, λαμβάνοντας υπόψη την παραμόρφωση και το βαθμό της.

Comments are closed

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader