Η ολική αφαίρεση μηνίσκου είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρος ο μηνίσκος από το γόνατο.

Οι μηνίσκοι είναι δύο ινοχόνδρινες δομές που βρίσκονται μεταξύ του μηρού και της κνήμης και βοηθούν στην απορρόφηση των κραδασμών και στη σταθεροποίηση της άρθρωσης.  Η ολική αφαίρεση μηνίσκου είναι μια πολυ σπάνια επέμβαση, η οποία συνήθως γίνεται μόνο όταν η ρήξη του μηνίσκου είναι πολύ εκτεταμένη, δεν μπορεί να γίνει συρραφή και η μερική μηνισκεκτομή δεν αρκεί.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αφαίρεση του μηνίσκου είναι απαραίτητη για να ανακουφιστεί ο πόνος και η φλεγμονή και να επιτραπεί στην άρθρωση να λειτουργήσει σωστά.

Η ολική αφαίρεση μηνίσκου πραγματοποιείται πλέον με αρθροσκόπηση, μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική κατά την οποία γίνονται μικρές τομές  και ο χειρουργός  εισερχεται στην άρθρωση.

Με ενα λεπτό όργανο με κάμερα, το αρθροσκόπιο και ένα λεπτό εργαλείο με το οπίο πραγματοποιεί την αφαίρεση. Η ολική αφαίρεση μηνίσκου συνήθως είναι μια ασφαλής διαδικασία με πάρα πολύ σπάνιες  επιπλοκές όπως αιμορραγία και λοίμωξη.

Η αποκατάσταση μετά από ολική αφαίρεση μηνίσκου μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό. Ο ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιεί πατερίτσες για αρκετές εβδομάδες και να αποφεύγει δραστηριότητες που ασκούν πίεση στο γόνατο. Η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δύναμης και της κινητικότητας του γόνατος.

Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ολική αφαίρεση μηνίσκου έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση που προκαλεί φθορά του αρθρικού χόνδρου.  Τα αποτελέσματα της ολικής αφαίρεσης μηνίσκου είναι αρχικάκαλά. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες χωρίς προβλήματα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακολουθήσουν τις οδηγίες του γιατρού τους κατά την αποκατάσταση και να κάνουν τακτικά φυσικοθεραπεία.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την ολική αφαίρεση μηνίσκου:  Είναι μια σπάνια διαδικασία, η οποία συνήθως γίνεται μόνο όταν η ρήξη του μηνίσκου είναι πολύ σοβαρή. Πραγματοποιείται συνήθως με αρθροσκόπηση, μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι η αιμορραγία ή  η λοίμωξη.

Η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Οι ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο. Εάν έχετε υποβληθεί σε ολική αφαίρεση μηνίσκου, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας κατά την αποκατάσταση. Η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δύναμης και της κινητικότητας του γόνατος.