Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώθετε κομμάρες στα πόδια ή να τα αισθάνεστε κομένα. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:

Μειωμένη κυκλοφορία του αίματος: Η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στα πόδια μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καψίματος, μούδιασμα ή πόνο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

Αθηροσκλήρωση: Η αθηροσκλήρωση είναι μια πάθηση κατά την οποία τα αιμοφόρα αγγεία σκληραίνουν και στενεύουν. Αυτό μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στα πόδια.

Συμπίεση νεύρων: Η συμπίεση νεύρων μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, εκφυλιστική νόσο ή όγκος. Μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, πόνο ή καψίματα στα πόδια.

Υπερβολικό βάρος: Το υπερβολικό βάρος μπορεί να ασκήσει πίεση στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα στα πόδια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη κυκλοφορία και μούδιασμα.

Διαβήτης: Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα των ποδιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα, πόνο ή καψίματα στα πόδια.

Φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις: Οι φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, μπορούν να προκαλέσουν πόνο και φλεγμονή στα πόδια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα, πόνο ή καψίματα στα πόδια.

Παράγοντες τρόπου ζωής: Ορισμένοι παράγοντες τρόπου ζωής, όπως η καθιστική ζωή, η κακή στάση και το σφιχτό παπούτσι, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κομμάρας στα πόδια.

Εάν νιώθετε κομμάρες στα πόδια ή τα αισθάνεστε κομμένα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να προσδιορίσετε την αιτία. Ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει φυσική εξέταση και να ζητήσει εξετάσεις αίματος ή εικόνων για να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες.

Συχνά συνίσταται

Να χάσετε βάρος, εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Να κάνετε τακτικά αερόβια άσκηση, όπως περπάτημα, τρέξιμο ή κολύμπι.

Να μην κάθεστε για πολύ ώρα συνεχόμενα.

Να υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή

Κάντε τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να σηκωθείτε και να περπατήσετε. Εάν κάθεστε για πολύ ώρα συνεχόμενα, τα πόδια σας μπορεί να αρχίσουν να πονάνε και να μουδιάζουν. Για να αποφύγετε αυτό, σηκωθείτε και περπατήστε για λίγα λεπτά κάθε 20-30 λεπτά.

Να φοράτε άνετα παπούτσια που παρέχουν καλή υποστήριξη. Τα σφιχτά ή άβολα παπούτσια μπορούν να ασκήσουν πίεση στα νεύρα των ποδιών και να προκαλέσουν μούδιασμα ή πόνο.

Μάθετε να κάθεστε σωστά. Όταν κάθεστε, κρατήστε τη πλάτη σας ίσια και τα πόδια σας σε γωνία 90 μοιρών. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της πίεσης στα νεύρα των ποδιών.

Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώσει τη ροή του αίματος στα πόδια.

Ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας τακτικά. Εάν έχετε διαβήτη, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα νεύρα των ποδιών.

Εάν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης κομμάρων στα πόδια και να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας.

Επιπλέον συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν:

Μασάζ στα πόδια σας. Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και να ανακουφίσει το μούδιασμα και τον πόνο.

Ασκήσεις για τα πόδια σας. Οι ασκήσεις για τα πόδια μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευελιξίας και της δύναμης των ποδιών σας.

Εφαρμογή θερμότητας ή κρύου. Η εφαρμογή θερμότητας ή κρύου στα πόδια σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και του μούδιασμα.