Η φλεγμονή στο ισχίο μπορεί να προκαλείται από διάφορους παράγοντες και συχνά εμφανίζεται ως αποτέλεσμα κακώσεων, υπερφόρτωσης ή άλλων παθήσεων.

Ορισμένες κοινές αιτίες φλεγμονής στο ισχίο περιλαμβάνουν τις εξής:

Hip impingement: Αποτελεί μια κατάσταση όπου οι ακροφύσιοι του ισχίου (femoral head) και η κοτύλη  (acetabulum) δεν αλληλεπιδρούν ομαλά, έχοντας μια πρόσκρουση, οδηγώντας σε φλεγμονή των μαλακών ιστών γύρω από το ισχίο.

Τενοντίτιδα ισχιοκνημιαίων (Hip flexor tendonitis): Η φλεγμονή των τενόντων του ισχιο-κνημιαίου μυός μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία στην περιοχή του ισχίου.

Οστεοαρθρίτιδα (Osteoarthritis): Η φλεγμονή που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει το ισχίο και να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία.

Τραυματισμοί: Κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων ή ατυχημάτων, μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί στο ισχίο

Διάστρεμμα ισχίου: Μια ξαφνική τραυματική δύναμη στο ισχίο μπορεί να προκαλέσει διάστρεμμα των μαλακών ιστών γύρω από την περιοχή.

Κατάγματα: Τα κατάγματα του ισχίου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή φλεγμονή και πόνο.

Θυλακίτιτδα: Η θυλακίτιδα ισχίου (hip bursitis στα αγγλικά) είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει τη θυλάκιο ισχίου, μια μικρή σακούλα γεμάτη υγρό που βρίσκεται κοντά στον αρθρώσιμο χώρο του ισχίου. Η θυλάκιος ισχίου λειτουργεί ως αποστραγγιστική τσάντα, προστατεύοντας τους μύες και τους τένοντες από τριβή ή πίεση κατά τη διάρκεια κινήσεων του ισχίου.

Οι κύριες αιτίες της θυλακίτιδας ισχίου περιλαμβάνουν υπερχρήση, τραυματισμό, μηχανική υποστήριξη ανεπαρκούς αρθρώσεως, φλεγμονή ή άλλες παθήσεις (όπως οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα), ή μυϊκές ανισορροπίες. Οι συμπτώματα της θυλακίτιδας ισχίου μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, ευαισθησία και φουσκάλες στην περιοχή του ισχίου, καθώς και δυσκολία κινήσεων.

Η θεραπεία για τη φλεγμονή στο ισχίο μπορεί να περιλαμβάνει:

Ξεκούραση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αναπαύσταση του ισχίου για μερικές ημέρες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.

Φαρμακευτική αγωγή: Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα (όπως το ιβουπροφαίνη) μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στη μείωση της φλεγμονής. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κατάλληλα φάρμακα, ανάλογα με την κατάστασή σας.

Φυσικοθεραπεία: Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας παράσχει ασκήσεις και τεχνικές αποκατάστασης για το ισχίο, προκειμένου να βελτιωθεί η κινητικότητα, να ενισχυθούν οι μύες και να μειωθεί ο πόνος.

Κρυοθεραπεία: Η εφαρμογή παγοκύστεων στην περιοχή του ισχίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν υποψιάζεστε ότι έχετε φλεγμονή στο ισχίο. Ένας ορθοπαιδικός χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροπλαστική ισχίου, μπορεί να διενεργήσει μια εξέταση και να προτείνει την κατάλληλη αξιολόγηση και θεραπεία.

Ενδυνάμωση μυών και ευελιξία: Η στοχευμένη άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τους μύες γύρω από το ισχίο και να βελτιώσετε την ευελιξία της περιοχής. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση του πόνου και στην αποκατάσταση της φλεγμονής.

Εφαρμογή τοπικών θεραπειών: Ορισμένες φορές, η εφαρμογή τοπικών θεραπειών, όπως θερμικά γέλια, κρέμες ή αλοιφές μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου στο ισχίο.

Χειρουργική επέμβαση: Σε περιπτώσεις σοβαρής φλεγμονής ή ανεπάρκειας από τις άλλες θεραπευτικές επιλογές, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα προβλήματα του ισχίου είναι ένα συχνό φαινόμενο που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή του ατόμου, περιορίζοντας την κινητικότητα και καθιστώντας ακόμη και τις βασικές εργασίες πρόκληση.

Ο Αναστάσιος Σκαρδούτσος, ένας έμπειρος Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Ειδικός Χειρουργός Ισχίου, διαθέτει εκτεταμένη γνώση της παθολογίας του ισχίου και ειδικεύεται σε χειρουργικές θεραπείες αιχμής για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Εάν χρειάζεστε εξατομικευμένη διάγνωση και σχέδιο θεραπείας για την πάθηση του ισχίου σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού.

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός στο Μαρούσι, Αττικής · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική.

◼ Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική. Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και εξειδίκευση εξ’ ολοκλήρου στην Γερμανία. Πιστοποιημένος επιμελητής. Εξωτερικός συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Αμαρουσίου.

Ορθοπεδικό Ιατρείο στο Μαρούσι, Αττικής, Λεωφόρος Κηφισίας 127 και Δολιανής 74, Μαρούσι 15124. Τηλέφωνο επικοινωνίας: ☎ 210-8020207

◼ Απόλυτη εξειδίκευση στην αρθροσκοπική & αρθροπλαστική χειρουργική ισχίου / γόνατου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ◼ Σπουδές στην Γερμανία με υποτροφία Το 1997 ξεκίνησα τις σπουδές μου στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία. Το πανεπιστήμιο της Λειψίας ιδρύθηκε το 1409, ειναι το 6ο παλαιότερο στο γερμανόφωνο χώρο και διαθέτει μεγάλη παράδοση και ιστορία. Το 2000 πήρα υποτροφία επιδόσεων για αλλοδαπούς φοιτητές από το ίδρυμα Friedrich Ebert την οποία και διατήρησα ως την αποφοίτηση μου το 2003.

◼ Ειδικότητα Το 2003 ξεκίνησα τη χειρουργική μου εκπαίδευση στη χειρουργική κλινική του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Το 2004 ολοκλήρωσα τη διδακτορική διατριβή στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Εξειδίκευση στην ορθοπεδική και την τραυματιολογία Από το 2005 ως ειδικευόμενος ορθοπεδικός εκπαιδεύτηκα στην ορθοπεδική και την τραυματιολογία στο νοσοκομείο Bürgerhospital της Φρανκφούρτης και στο κέντρο ατυχημάτων του Klinikum Darmstadt καθώς και στην χειρουργική άκρας χείρας στην Klinik für Handchirurgie στο Bad Neustadt a.d. Saale.

◼ Μαθητής του Prof. Pfeil σε κέντρο αρθροπλαστικής Απo το 2008 εργάστηκα αρχικά ως ειδικευόμενος και απο το 2012 ως ειδικός ορθοπεδικός και τραυματιολόγος στο Josefs Hospital στο Wiesbaden με διευθυντή τον Prof Pfeil, γνωστό για τη σχεδίαση του μοσχεύματος αρθροπλαστικής ισχίου Optimys. Η ορθοπεδική κλινική του Josefs Hospital έχει μεγάλο κέντρο αρθροπλαστικής με περισσότερες από 2500 αρθροπλαστικές επεμβάσεις ισχίου και γόνατος το χρόνο και κέντρο εκπαίδευσης τεχνικών ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής – ALMIS.

◼ Πιστοποίηση ως κύριος Χειρουργός & Επιμελητής (Oberarzt) Surgeon team LorschΤο 2014 ολοκλήρωσα την εξειδίκευση μου στην ορθοπεδική χειρουργική –Zusatzbezeichnung spezielle orthopädische Chirurgie- και την αθλητιατρική – Zusatzbezeichnung Sportmedizin- και συνέχισα την ιατρική μου πορεία ως επιμελητής – Oberarzt – της κλινικής Ορθοπεδικής, τραυματολογίας και αθλητιατρικής στο νοσοκομείο Elisabethenstift στο Darmstadt. Εκει πιστοποιήθηκα από την Endocert ως κύριος χειρουργός του κέντρου αρθροπλαστικής της κλινικής. Το 2016 εγινα συντονιστής του κέντρου αρθροπλαστικής του Elisabethenstift Darmstadt.

◼ Σήμερα Από το 2019 χειρουργώ ως επιμελητής – Oberarzt – της ορθοπεδικής κλινικής και τραυματολογίας στη Schön Klinik Lorsch και διατηρώ την πιστοποίηση μου από την Endocert ως κύριος χειρουργός του κέντρου αρθροπλαστικής.

Απο το Δεκέμβριο 2020 προσφέρω τις ιατρικές μου υπηρεσίες στο ιατρείο μου στο Μαρούσι και συνεργάζομαι με ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας όπου χειρουργώ τους ασθενείς μου. Συνχρόνως εξακολουθώ να χειρουργώ στη Γερμανία διατηρώντας τη θέση επιμελητή στη Schön Klinik στο Lorsch της Γερμανίας. - - - - -

Dr. Anastasios Skardoutsos, Oberarzt an der Schön Klinik in Lorsch, Deutschland; Privatpraxis in Athen, Griechenland: ☎ 210–8020207

◼ Qualifikation: Facharzt für Orthopädie, Chirurgie und Unfallchirurgie, Sportmedizin ◼ Unterhält Privatpraxis in Marousi, Athen (Leof. Kifisias 127 & Dolianis 74 , Marousi 15124) ◼ Zertifizierter Chirurg (endocert) ◼ Ext. Kooperationspartner des Iatrikon Kentron Athinon / Amarousion ◼ Neben allgemeinen orthopädischen Leistungen, Expertise in Hüft- und Kniegelenkersatz

- - - - - - - - - - -

◼ Behandlungsschwerpunkt HÜFTE: # Hüftarthroskopie: Diagnose und Therapie von Hüftschmerzen durch Gelenkspiegelung # Endoprothetik und Arthrodesen (Gelenkversteifungen) # Minimalinvasive Operation der Hüftprothese: gewebeschonend und muskelerhaltend, Künstliches Hüftgelenk, Hüft-TEP, Prothesenwechsel # Hüftnekrose operieren # Hüftimpingement # Hüftprothese bei Osteoporose

◼ Behandlungsschwerpunkt KNIE: # Kniearthroskopie # Knieprothese (Knie-TEP) # Meniskusschaden # Knorpeltransplantation bei Knorpelschaden im Knie # Kreuzbandoperation, Kreuzbandplastik im Knie # Achskorrektur des Kniegelenks bei O- oder X-Beinen