Επιπλοκές Αρθροπλαστικής Γόνατος. Η αρθροπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στην αντικατάσταση ενός κατεστραμμένου γόνατος με ένα τεχνητό εμφύτευμα. Πρόκειται για μια ασφαλή επέμβαση που όταν πραγματοποιείται από εξειδικεύμενους χειρουργούς έχει πάρα πολύ μικρά ποσοστά επιπλοκών. Δεν υπάρχει όμως καμία χειρουργική επέμβαση που να μην έχει καθόλου κινδύνους και επιπλοκές.

Διεγχειρητικά, κατά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος μπορεί να συμβεί ένας τραυματισμός των αγγείων ή των νεύρων. Ο τραυματισμός των αγγείων προκαλεί αιμορραγία και αιμάτωμα ενώ ο τραυματισμός νεύρων μπορεί να προκαλέσει από μούδιασμα εως αδυναμία κίνησης.

Επίσης κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι δυνατό να συμβεί ενας τραυματισμός συνδέσμων ή τενόντων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη χρήση επιπλέον υλικών και να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της αποκατάστασης  μετεγχειρητικά.

Η σημασία της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων στην Αρθροπλαστική Γόνατος

Πρόβλημα αποτελούν και λάθη στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να διαθέτει ο χειρουργός μεγάλη εμπειρία στις συγκεκριμένες επεμβάσεις ώστε να μη γίνονται λάθη που αλλάζουν τον άξονα φόρτισης του ποδιού, δημιουργούν αστάθεια και οδηγούν στη γρήγορη φθορά του εμφυτεύματος. Πολύ σημαντικό είναι να γινει προεγχειρητικά ο σωστός σχεδιασμός  της επέμβασης . Για το λόγο αυτό υπάρχουν ειδικά προγράμματα με τα οποία γίνεται ο σχεδιασμός πάνω στην ακτινογραφία στον υπολογιστή. Με τη χρήση συστημάτων πλοήγησης και ρομποτικής ο χειρουργός μπορεί να ελέγξει σε πραγματικό χρόνο την ορθότητα των τομών και τη θέση του εμφυτεύματος.

Άμεσα μετεγχειρητικά μπορεί να γίνει κάποια θρόμβωση στις φλέβες του κάτω άκρου και αν ο θρόμβος μετακινηθεί υπάρχει ο κίνδυνος εμβολής. Με τη χρήση αντιθρομβωτικών φαρμάκων ο κίνδυνος αυτός έχει ελαχιστοποιηθεί.

Η λοίμωξη του εμφυτεύματος μπορεί να εμφανιστεί τις πρώτες μέρες ή και μετά από πολύ καιρό μετά την επέμβαση. Συμβαίνει όταν βακτήρια φτάνουν στις αρθρικές επιφάνειες και τις μολύνουν. Για την αποφυγή της είναι πολύ σημαντική η τήρηση των κανόνων υγειονομικής τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου όσο και μέχρι να κλείσει εντελώς η πληγή! Στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση της λοίμωξης καθώς κατά κανόνα δεν αρκεί η συντηρητική αντιμετώπιση της.

Η ελλιπής άσκηση και αποκατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό του εύρους της κίνησης της άρθρωσης  ακαμψία και πόνο. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής μετά το χειρουργείο να ακολουθήσει πειθαρχημένα το πρόγραμμα αποκατάστασης  να ενδυναμώσει το γόνατο και να ανακτήσει γρηγορα την κινητικότητα του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο ασθενής υποφέρει από πόνο γιατι αμέλησε την φυσιοθεραπεία.

Η σωματική άσκηση και η ανακτηση της ισορροπιας βοηθα στο να μην υπαρχουν στο μελλον πτωσεις. Μια πτωση οταν εχει γινει αρθροπλαστικη γονατος μπορει να οδηγηση σε καταγμα, που στην περιπτωση αυτη, επειδη υπαρχειτο εμφυτευμα λεγεται περιπροθετικο. Ενα περιπροθετικο καταγμα μπορει να αρκετα πολυπλοκο και αντιμετωπιση του να απαιτει ακομα και την αλλαγη της αρθροπλαστικής γόνατος.

Τέλος υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της χαλάρωσης και της φθοράς των υλικών. Χαλάρωση είναι η κατάσταση εκείνη όπου το εμφύτευμα δεν είναι σταθερό πάνω στο οστό κινείται και προκαλεί πόνο. Τη χαλάρωση της αρθροπλαστικής, ανάλογα με την αιτιολογία της τη διακρίνουμε σε σηπτική και άσηπτη χαλάρωση. Σηπτική είναι αυτή που συμβαίνει εξαίτιας μιας λοίμωξης. Βακτήρια φτάνουν στις αρθρικές επιφάνειες μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή από κάποια εκδορά του δέρματος. Τα βακτήρια δημιουργούν ένα υμένα πάνω στις επιφάνειες και καταστρέφουν τη σύνδεση τους με το οστό. Η άσηπτη είναι εκείνη που συμβαίνει χωρίς να υπάρχουν βακτήρια και συμβαίνει λόγω φυσιολογικής φθοράς. Σύμφωνα με τις στατιστικές εμφανίζεται το λιγότερο μετά από 17 χρόνια και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως  η χρήση, ο σχεδιασμός του εμφυτεύματος,  η ποιότητα του πολυαιθυλενίου, ο τρόπος που έχει τοποθετηθεί κλπ. Η βελτίωση των υλικών αλλά και των χειρουργικών τεχνικών, μας δίνει ελπίδες πως η άσηπτη χαλάρωση θα αργεί περισσότερο στο μέλλον.

Όπως σε καθε επέμβαση έτσι και στην αρθροπλαστική γόνατος είναι δυνατό να υπάρχουν επιπλοκές οι οποίες με τη βελτίωση των υλικών και των τεχνικών ελαχιστοποιούνται. Καθοριστικο ρολο στην αποφυγη τους αλλα και στην αντιμετωπιση τους σε περιπτωση που παρουσιαστουν παιζει η εκπαιδευση και η εμπειρια του χειρουργου, καθως και η πειθαρχια του ασθενη.