Επιπλοκές Αρθροπλαστικής Γόνατος. Η αρθροπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στην αντικατάσταση ενός κατεστραμμένου γόνατος με ένα τεχνητό εμφύτευμα. Πρόκειται για μια ασφαλή επέμβαση που όταν πραγματοποιείται από εξειδικεύμενους χειρουργούς έχει πάρα πολύ μικρά ποσοστά επιπλοκών. Δεν υπάρχει όμως καμία χειρουργική επέμβαση που να μην έχει καθόλου κινδύνους και επιπλοκές.

Διεγχειρητικά, κατά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος μπορεί να συμβεί ένας τραυματισμός των αγγείων ή των νεύρων. Ο τραυματισμός των αγγείων προκαλεί αιμορραγία και αιμάτωμα ενώ ο τραυματισμός νεύρων μπορεί να προκαλέσει από μούδιασμα εως αδυναμία κίνησης.

Επίσης κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι δυνατό να συμβεί ενας τραυματισμός συνδέσμων ή τενόντων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη χρήση επιπλέον υλικών και να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της αποκατάστασης  μετεγχειρητικά.

Η σημασία της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων στην Αρθροπλαστική Γόνατος

Πρόβλημα αποτελούν και λάθη στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να διαθέτει ο χειρουργός μεγάλη εμπειρία στις συγκεκριμένες επεμβάσεις ώστε να μη γίνονται λάθη που αλλάζουν τον άξονα φόρτισης του ποδιού, δημιουργούν αστάθεια και οδηγούν στη γρήγορη φθορά του εμφυτεύματος. Πολύ σημαντικό είναι να γινει προεγχειρητικά ο σωστός σχεδιασμός  της επέμβασης . Για το λόγο αυτό υπάρχουν ειδικά προγράμματα με τα οποία γίνεται ο σχεδιασμός πάνω στην ακτινογραφία στον υπολογιστή. Με τη χρήση συστημάτων πλοήγησης και ρομποτικής ο χειρουργός μπορεί να ελέγξει σε πραγματικό χρόνο την ορθότητα των τομών και τη θέση του εμφυτεύματος.

Άμεσα μετεγχειρητικά μπορεί να γίνει κάποια θρόμβωση στις φλέβες του κάτω άκρου και αν ο θρόμβος μετακινηθεί υπάρχει ο κίνδυνος εμβολής. Με τη χρήση αντιθρομβωτικών φαρμάκων ο κίνδυνος αυτός έχει ελαχιστοποιηθεί.

Η λοίμωξη του εμφυτεύματος μπορεί να εμφανιστεί τις πρώτες μέρες ή και μετά από πολύ καιρό μετά την επέμβαση. Συμβαίνει όταν βακτήρια φτάνουν στις αρθρικές επιφάνειες και τις μολύνουν. Για την αποφυγή της είναι πολύ σημαντική η τήρηση των κανόνων υγειονομικής τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου όσο και μέχρι να κλείσει εντελώς η πληγή! Στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση της λοίμωξης καθώς κατά κανόνα δεν αρκεί η συντηρητική αντιμετώπιση της.

Η ελλιπής άσκηση και αποκατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό του εύρους της κίνησης της άρθρωσης  ακαμψία και πόνο. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής μετά το χειρουργείο να ακολουθήσει πειθαρχημένα το πρόγραμμα αποκατάστασης  να ενδυναμώσει το γόνατο και να ανακτήσει γρηγορα την κινητικότητα του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο ασθενής υποφέρει από πόνο γιατι αμέλησε την φυσιοθεραπεία.

Η σωματική άσκηση και η ανακτηση της ισορροπιας βοηθα στο να μην υπαρχουν στο μελλον πτωσεις. Μια πτωση οταν εχει γινει αρθροπλαστικη γονατος μπορει να οδηγηση σε καταγμα, που στην περιπτωση αυτη, επειδη υπαρχειτο εμφυτευμα λεγεται περιπροθετικο. Ενα περιπροθετικο καταγμα μπορει να αρκετα πολυπλοκο και αντιμετωπιση του να απαιτει ακομα και την αλλαγη της αρθροπλαστικής γόνατος.

Τέλος υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της χαλάρωσης και της φθοράς των υλικών. Χαλάρωση είναι η κατάσταση εκείνη όπου το εμφύτευμα δεν είναι σταθερό πάνω στο οστό κινείται και προκαλεί πόνο. Τη χαλάρωση της αρθροπλαστικής, ανάλογα με την αιτιολογία της τη διακρίνουμε σε σηπτική και άσηπτη χαλάρωση. Σηπτική είναι αυτή που συμβαίνει εξαίτιας μιας λοίμωξης. Βακτήρια φτάνουν στις αρθρικές επιφάνειες μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή από κάποια εκδορά του δέρματος. Τα βακτήρια δημιουργούν ένα υμένα πάνω στις επιφάνειες και καταστρέφουν τη σύνδεση τους με το οστό. Η άσηπτη είναι εκείνη που συμβαίνει χωρίς να υπάρχουν βακτήρια και συμβαίνει λόγω φυσιολογικής φθοράς. Σύμφωνα με τις στατιστικές εμφανίζεται το λιγότερο μετά από 17 χρόνια και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως  η χρήση, ο σχεδιασμός του εμφυτεύματος,  η ποιότητα του πολυαιθυλενίου, ο τρόπος που έχει τοποθετηθεί κλπ. Η βελτίωση των υλικών αλλά και των χειρουργικών τεχνικών, μας δίνει ελπίδες πως η άσηπτη χαλάρωση θα αργεί περισσότερο στο μέλλον.

Όπως σε καθε επέμβαση έτσι και στην αρθροπλαστική γόνατος είναι δυνατό να υπάρχουν επιπλοκές οι οποίες με τη βελτίωση των υλικών και των τεχνικών ελαχιστοποιούνται. Καθοριστικο ρολο στην αποφυγη τους αλλα και στην αντιμετωπιση τους σε περιπτωση που παρουσιαστουν παιζει η εκπαιδευση και η εμπειρια του χειρουργου, καθως και η πειθαρχια του ασθενη.

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός στο Μαρούσι, Αττικής · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική.

◼ Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική. Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και εξειδίκευση εξ’ ολοκλήρου στην Γερμανία. Πιστοποιημένος επιμελητής. Εξωτερικός συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Αμαρουσίου.

Ορθοπεδικό Ιατρείο στο Μαρούσι, Αττικής, Λεωφόρος Κηφισίας 127 και Δολιανής 74, Μαρούσι 15124. Τηλέφωνο επικοινωνίας: ☎ 210-8020207

◼ Απόλυτη εξειδίκευση στην αρθροσκοπική & αρθροπλαστική χειρουργική ισχίου / γόνατου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ◼ Σπουδές στην Γερμανία με υποτροφία Το 1997 ξεκίνησα τις σπουδές μου στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία. Το πανεπιστήμιο της Λειψίας ιδρύθηκε το 1409, ειναι το 6ο παλαιότερο στο γερμανόφωνο χώρο και διαθέτει μεγάλη παράδοση και ιστορία. Το 2000 πήρα υποτροφία επιδόσεων για αλλοδαπούς φοιτητές από το ίδρυμα Friedrich Ebert την οποία και διατήρησα ως την αποφοίτηση μου το 2003.

◼ Ειδικότητα Το 2003 ξεκίνησα τη χειρουργική μου εκπαίδευση στη χειρουργική κλινική του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Το 2004 ολοκλήρωσα τη διδακτορική διατριβή στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Εξειδίκευση στην ορθοπεδική και την τραυματιολογία Από το 2005 ως ειδικευόμενος ορθοπεδικός εκπαιδεύτηκα στην ορθοπεδική και την τραυματιολογία στο νοσοκομείο Bürgerhospital της Φρανκφούρτης και στο κέντρο ατυχημάτων του Klinikum Darmstadt καθώς και στην χειρουργική άκρας χείρας στην Klinik für Handchirurgie στο Bad Neustadt a.d. Saale.

◼ Μαθητής του Prof. Pfeil σε κέντρο αρθροπλαστικής Απo το 2008 εργάστηκα αρχικά ως ειδικευόμενος και απο το 2012 ως ειδικός ορθοπεδικός και τραυματιολόγος στο Josefs Hospital στο Wiesbaden με διευθυντή τον Prof Pfeil, γνωστό για τη σχεδίαση του μοσχεύματος αρθροπλαστικής ισχίου Optimys. Η ορθοπεδική κλινική του Josefs Hospital έχει μεγάλο κέντρο αρθροπλαστικής με περισσότερες από 2500 αρθροπλαστικές επεμβάσεις ισχίου και γόνατος το χρόνο και κέντρο εκπαίδευσης τεχνικών ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής – ALMIS.

◼ Πιστοποίηση ως κύριος Χειρουργός & Επιμελητής (Oberarzt) Surgeon team LorschΤο 2014 ολοκλήρωσα την εξειδίκευση μου στην ορθοπεδική χειρουργική –Zusatzbezeichnung spezielle orthopädische Chirurgie- και την αθλητιατρική – Zusatzbezeichnung Sportmedizin- και συνέχισα την ιατρική μου πορεία ως επιμελητής – Oberarzt – της κλινικής Ορθοπεδικής, τραυματολογίας και αθλητιατρικής στο νοσοκομείο Elisabethenstift στο Darmstadt. Εκει πιστοποιήθηκα από την Endocert ως κύριος χειρουργός του κέντρου αρθροπλαστικής της κλινικής. Το 2016 εγινα συντονιστής του κέντρου αρθροπλαστικής του Elisabethenstift Darmstadt.

◼ Σήμερα Από το 2019 χειρουργώ ως επιμελητής – Oberarzt – της ορθοπεδικής κλινικής και τραυματολογίας στη Schön Klinik Lorsch και διατηρώ την πιστοποίηση μου από την Endocert ως κύριος χειρουργός του κέντρου αρθροπλαστικής.

Απο το Δεκέμβριο 2020 προσφέρω τις ιατρικές μου υπηρεσίες στο ιατρείο μου στο Μαρούσι και συνεργάζομαι με ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας όπου χειρουργώ τους ασθενείς μου. Συνχρόνως εξακολουθώ να χειρουργώ στη Γερμανία διατηρώντας τη θέση επιμελητή στη Schön Klinik στο Lorsch της Γερμανίας. - - - - -

Dr. Anastasios Skardoutsos, Oberarzt an der Schön Klinik in Lorsch, Deutschland; Privatpraxis in Athen, Griechenland: ☎ 210–8020207

◼ Qualifikation: Facharzt für Orthopädie, Chirurgie und Unfallchirurgie, Sportmedizin ◼ Unterhält Privatpraxis in Marousi, Athen (Leof. Kifisias 127 & Dolianis 74 , Marousi 15124) ◼ Zertifizierter Chirurg (endocert) ◼ Ext. Kooperationspartner des Iatrikon Kentron Athinon / Amarousion ◼ Neben allgemeinen orthopädischen Leistungen, Expertise in Hüft- und Kniegelenkersatz

- - - - - - - - - - -

◼ Behandlungsschwerpunkt HÜFTE: # Hüftarthroskopie: Diagnose und Therapie von Hüftschmerzen durch Gelenkspiegelung # Endoprothetik und Arthrodesen (Gelenkversteifungen) # Minimalinvasive Operation der Hüftprothese: gewebeschonend und muskelerhaltend, Künstliches Hüftgelenk, Hüft-TEP, Prothesenwechsel # Hüftnekrose operieren # Hüftimpingement # Hüftprothese bei Osteoporose

◼ Behandlungsschwerpunkt KNIE: # Kniearthroskopie # Knieprothese (Knie-TEP) # Meniskusschaden # Knorpeltransplantation bei Knorpelschaden im Knie # Kreuzbandoperation, Kreuzbandplastik im Knie # Achskorrektur des Kniegelenks bei O- oder X-Beinen