Πονάνε τα πόδια μου όταν ξαπλώνω
Ο πόνος στα πόδια μπορεί να προέρχεται από μυϊκό τράβηγμα ή μικροτραυματισμούς, όπως μια κάκωση ή διάστρεμμα. Συνήθως, ο πόνος σε αυτές τις περιπτώσεις υποχωρεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε πιο σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Σε αυτό το άρθρο αφού εξερευνήσουμε τα πιθανότερα αίτια για πόνο στα πόδια, έπειτα θα επικεντρωθούμε στον πόνο που εμφανίζεται κατά την φάση της χαλάρωσης και του ύπνου. Θα εντρυφήσουμε στα συμπτώματα και στην διαδικασία διάγνωσης του πόνου καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης.
Το πόδι αποτελείται από αρθρώσεις, μύες, οστά, νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, και κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία μπορεί να προκαλέσει πόνο αν τραυματιστεί ή πάθει βλάβη.
Μερικές από τις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν επίμονο πόνο στα πόδια περιλαμβάνουν:
- Φλεβική θρόμβωση: Αυτή είναι ίσως η σοβαρότερη αιτία πόνου στο πόδι. Προκύπτει όταν το αίμα πήζει μέσα σε μια φλέβα, εμποδίζοντας έτσι τη ροή του. Συχνά συνοδεύεται από πρήξιμο σε όλο το πόδι ή τη γάμπα και μπορεί να προκληθεί από την ακινησία.
- Κιρσοί: Αυτές είναι διατεταγμένες φλέβες κάτω από το δέρμα όπου το αίμα λιμνάζει. Με τον καιρό μπορεί να μεγαλώσουν και να προκαλέσουν ακόμη και θρόμβωση.
- Αρθρίτιδα: Πρόκειται για φλεγμονή των αρθρώσεων (ισχίο, γόνατο, αστράγαλο ή δάκτυλα) που μπορεί να συνοδεύεται από οίδημα στην περιοχή.
- Αθηροσκλήρωση: Προκαλεί στένωση ή απόφραξη των αρτηριών που μεταφέρουν αίμα στα πόδια. Οι αρτηρίες μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα σε όλο το σώμα, και όταν η παροχή αίματος μειωθεί σημαντικά, τα πόδια πονάνε ιδίως κατά τη βάδιση.
- Οσφυαλγία: Τα νεύρα που πηγαίνουν προς τα πόδια περνούν από τη σπονδυλική στήλη, όπου μπορούν να συμπιεστούν από κάποιο μεσοσπονδύλιο δίσκο, προκαλώντας πόνο σε μέρος ή σε ολόκληρο το πόδι.
- Τραυματισμός ή βλάβη των νεύρων στα πόδια: Προκαλεί πόνο ή μούδιασμα στο πόδι. Συχνά οφείλεται στον διαβήτη (διαβητική νευροπάθεια).
Σε τι οφείλεται ο πόνος στα πόδια όταν ξαπλώνω;
Ο πόνος στα πόδια τη νύχτα μπορεί να οφείλεται σε μυϊκό πρόβλημα, νευρικό πρόβλημα, παθολογία ή τραυματισμό που σχετίζεται με τα οστά, δερματολογικές ή δερματικές παθήσεις, φλεγμονώδη διεργασία ή αγγειακό πρόβλημα.
Πόσο συχνός είναι ο πόνος στα πόδια τη νύχτα;
Οι αναφορές δείχνουν ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από πόνο στα πόδια είναι τόσο πολλοί όσο 1 στους 5. Υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης νυχτερινού πόνου στα πόδια καταδεικνύεται στις γυναίκες, σε άτομα άνω των 50 ετών και σε όσους είναι υπέρβαροι. Όταν εξετάζεται μόνο ο πληθυσμός των ατόμων κάτω των 45 ετών, οι αριθμοί είναι πιο κοντά στο 1 στους 10.
Άλλοι λόγοι που προκαλούν πόνο των ποδιών την νύχτα
- Περιφερειακή νευροπάθεια: Η περιφερική νευροπάθεια είναι μια διαταραχή του νευρικού συστήματος που επηρεάζει τα περιφερικά νεύρα τα οποία εκτείνονται έξω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα και να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή ζωή των ατόμων που την αντιμετωπίζουν.
- Ινομυαλγία: Η ινομυαλγία εμφανίζεται σε όλο το σώμα. Πρόκειται για μια φλεγμονώδη κατάσταση, που τα συμπτώματα μπορεί να είναι αυξημένα στα πέλματα, ιδιαίτερα στην γάμπα των ποδιών σας. Η ινομυαλγία σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της φλεγμονής και ως εκ τούτου οι άνθρωποι έχουν ως αποτέλεσμα πόνο στα πόδια.
- Ισχιαλγία: Η ισχιαλγία αναφέρεται στον πόνο στο κάτω άκρο και είναι συνήθως αποτέλεσμα τραυματισμού της νευρικής ρίζας. Ο πόνος ξεκινά από τον γοφό και ακτινοβολεί προς το πόδι, φτάνοντας μέχρι τα δάχτυλα.
Πότε πρέπει να αναζητήσετε επειγόντως ιατρική βοήθεια για πόνο στο πόδι;
Είναι απαραίτητο να αναζητήσετε άμεσα ιατρική εξέταση στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Ο πόνος ξεκίνησε μετά από τραυματισμό, όπως μια πτώση, και το πόδι πονάει έντονα, είναι πρησμένο ή φαίνεται παραμορφωμένο.
- Το πόδι άρχισε να πονάει ξαφνικά χωρίς τραυματισμό και συνοδεύεται από πρήξιμο ή έχει γίνει πολύ ζεστό, πολύ κρύο ή ωχρό (λευκό).
- Εμφανίστηκε ξαφνικός πόνος και στα δύο πόδια μαζί με προβλήματα στην ούρηση.
- Ο πόνος στο πόδι συνοδεύεται από αδυναμία ή παράλυση του ποδιού.
Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Η διατήρηση της υγείας των ποδιών είναι σημαντική για την αποφυγή πόνων. Για προληπτικά μέτρα, συνιστώνται τα εξής:
- Φορέστε άνετα παπούτσια που δεν ασκούν πίεση στα πόδια σας.
- Αποφύγετε την πολύωρη καθιστική ζωή και την παρατεταμένη ορθοστασία.
- Διατηρήστε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, καθώς το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει τα πόδια.
- Ασκηθείτε, συμπεριλαμβάνοντας κινησιοθεραπεία και ασκήσεις ενδυνάμωσης για τα πόδια, ώστε να αυξήσετε την αιμάτωση και να βελτιώσετε τους μυς.
Ένας ήπιος πόνος μπορεί να περάσει μόνος του ή με τη χρήση κάποιου αναλγητικού φαρμάκου. Ωστόσο, αν ο πόνος είναι έντονος, αιφνίδιος και παρατεταμένος, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε έναν ειδικό αγγειολόγο, ο οποίος θα διαγνώσει το πρόβλημα και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.
Comments are closed