Η μερική μηνισκεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ένα τμήμα του μηνίσκου του γόνατος. Οι μηνίσκοι είναι δύο χόνδρινοι δίσκοι που βρίσκονται μεταξύ των οστών του γόνατος και βοηθούν στην απορρόφηση των κραδασμών, στη σταθεροποίηση του γόνατος και στη λίπανση της άρθρωσης.

Η μερική μηνισκεκτομή γίνεται σε ρήξη μηνίσκου όταν η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει και πραγματοποιείται αρθροσκοπικά, μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που απαιτεί μικρές τομές στο γόνατο. Ο χειρουργός εισάγει μια κάμερα και χειρουργικά εργαλεία μέσω των τομών και αφαιρεί το κομμένο τμήμα του μηνίσκου.

Η μερική μηνισκεκτομή είναι γενικά μια ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία. Οι περισσότεροι ασθενείς βιώνουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους μετά από την επέμβαση.

 Πριν από τη χειρουργική επέμβαση

Ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε φυσική εξέταση και εξετάσεις απεικόνισης, όπως μαγνητική τομογραφία, για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Ο ασθενής θα πρέπει επίσης να συζητήσει με τον χειρουργό του τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη της επέμβασης.

 Μετά τη χειρουργική επέμβαση

Ο ασθενής θα πρέπει επίσης να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για να ενισχύσει τους μυς γύρω από το γόνατο και να βελτιώσει την εύρος κίνησης.

Η πλειοψηφία των ασθενών μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητές τους εντός 4-6 εβδομάδων μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Συμπερασματικά

Η μερική μηνισκεκτομή είναι μια αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία των ρήξεων μηνίσκου. Η επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της λειτουργίας του γόνατος.