Η ισχιαλγία είναι ένας πόνος που ξεκινά από την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και εκτείνεται κατά μήκος του ισχιακού νεύρου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο νεύρο στο σώμα.

Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και να επιδεινώνεται με το περπάτημα ή το κάθισμα. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από μούδιασμα, υπαισθησία και αδυναμία στους μυς των κάτω άκρων.

Το ισχιακό νεύρο είναι το μεγαλύτερο νεύρο στο σώμα  Οι πιο κοινές αιτίες ισχιαλγίας είναι:

Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου: Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου συμβαίνει όταν ένα κομμάτι του δίσκου που βρίσκεται μεταξύ των σπονδύλων προεξέχει και πιέζει ένα νεύρο.

Στένωση του νωτιαίου σωλήνα: Η στένωση του νωτιαίου σωλήνα συμβαίνει όταν το κανάλι που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό στενεύει, συμπιέζοντας τα νεύρα.

Δισκοπάθεια: Η δισκοπάθεια είναι η εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Οστεοαρθρίτιδα: Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων. Η ισχιαλγία μπορεί να είναι πολύ επώδυνη και να περιορίσει τη δραστηριότητα.

Η θεραπεία για την ισχιαλγία περιλαμβάνει συνήθως:

Ανάπαυση: Η ανάπαυση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.

Φάρμακα: Τα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου περιλαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), παυσίπονα και κορτικοστεροειδή.

Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευελιξίας και της δύναμης των μυών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για την ανακούφιση του πόνου και την αποκατάσταση της λειτουργίας.  Η ισχιαλγία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να περπατά.

Ο πόνος και η αδυναμία μπορεί να κάνουν το περπάτημα δύσκολο ή αδύνατο.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της επίδρασης της ισχιαλγίας στο περπάτημα:

Χρησιμοποιήστε μαλακά παπούτσια. Τα μαλακά παπούτσια μειώνουν τυς κραδασμούς στις αρθρώσεις και τους μυς της σπονδυλικής στήλης και των κάτω άκρων.

Αποφύγετε να φοράτε τακούνια. Τα τακούνια μπορούν να αυξήσουν την πίεση στις αρθρώσεις και τους μυς της σπονδυλικής στήλης και των κάτω άκρων.

Μην περπατάτε μεγάλες αποστάσεις. Ξεκινήστε με μικρά διαστήματα περπατήματος και αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια και την ένταση καθώς ο πόνος σας υποχωρεί.

Κάντε συχνές στάσεις για ξεκούραση. Κάντε μια στάση για να ξεκουραστείτε κάθε 10-15 λεπτά κατά τη διάρκεια του περπατήματος.

Εάν η ισχιαλγία επηρεάζει σημαντικά την ικανότητά σας να περπατάτε, συμβουλευτείτε έναν Ορθοπεδικό.