Η αρθροπλαστική αναφέρεται στη χειρουργική επέμβαση που γίνεται για την αντικατάσταση ή επιδιόρθωση άρθρωσης που έχει υποστεί βλάβη ή φθορά. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση του φθαρμένου ιστού και την αντικατάστασή του με ένα τεχνητό εμφύτευμα.  Όσον αφορά το κάπνισμα, αυτός αποτελεί μια επιβλαβή συνήθεια που επηρεάζει αρνητικά την υγεία του ανθρώπου. Ο καπνός που παράγεται από τσιγάρα, πίπες ή πούρα περιέχει πολλές επιβλαβείς ουσίες, όπως νικοτίνη,  μονοξείδιο του άνθρακα και πολλές ακόμα τοξικές ουσίες.

Αρθροπλαστική και Κάπνισμα – Ποιες οι επιπτώσεις

Το κάπνισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σύστημα μυοσκελετικής υγείας και ειδικότερα στις αρθρώσεις. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας, επιβραδύνει την ανάρρωση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις  και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές μετά από αρθροπλαστική.  Η καλύτερη επιλογή για την υγεία των αρθρώσεων και την επιτυχία μιας αρθροπλαστικής επέμβασης είναι η αποφυγή του καπνίσματος.

Οι ορθοπεδικοί χειρουργοί συνιστούν στους ασθενείς τους να σταματήσουν το κάπνισμα πριν από την επέμβαση και να μην ξαναρχίσουν μετά από αυτή.  Γενικά, η επιδίωξη ενός υγιούς τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει την αποφυγή του καπνίσματος, την υγιεινή διατροφή, τη σωματική άσκηση και τη διατήρηση κανονικού βάρους, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου περιεγχειρητικά και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των χειρουργικών επεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αρθροπλαστικής.

Άμεσα μετεγχειρητικά, η αγγειοσυστολή που προκαλείται από τη λήψη της νικοτίνης οδηγεί σε κακή αιμάτωση της πληγής και δυσκολεύει τη επούλωση της. Επίσης η μείωση της αιμάτωσης αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης.  Οι καπνιστές παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά αναθεωρήσεων, δηλαδή επανεπεμβάσεων, μετά από ολική αρθροπλαστική, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Bone & Joint Surgery παρείχε επιβεβαίωση αυτών των παρατηρήσεων. Η μελέτη περιλάμβανε δεδομένα από 15.264 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε συνολικά 17.394 ολικές αρθροπλαστικές μεταξύ των ετών 2000 και 2014 – 8.917 για το ισχίο και 8.477 για το γόνατο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που καπνίζουν και υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος έχουν αυξημένο κίνδυνο μολυσματικών επιπλοκών που απαιτούν επανεπέμβαση.

Επιπλέον, κάθε πακέτο-έτος καπνίσματος αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα και συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα αναθεώρησης της επέμβασης.  Το πακέτο-έτος υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των πακέτων τσιγάρων που καπνίζονται την ημέρα με τον αριθμό των ετών καπνίσματος. Για παράδειγμα, ένα πακέτο-έτος αντιστοιχεί στο κάπνισμα 20 τσιγάρων (1 πακέτο) ημερησίως για ένα έτος ή 40 τσιγάρα ημερησίως για 6 μήνες. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το κάπνισμα ενός πρόσθετου πακέτου την ημέρα για δέκα χρόνια συσχετίζεται με αύξηση 12% στον σχετικό κίνδυνο, προκαλώντας μεγαλύτερο κίνδυνο για τους πιο εντατικούς καπνιστές. Ακόμα και οι ασθενείς που έχουν σταματήσει να καπνίζουν έχουν αυξημένες πιθανότητες για λοιμώξεις.