fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

Blog Details

Αρθροπλαστική και Κάπνισμα

Αρθροπλαστική και Κάπνισμα

Η αρθροπλαστική αναφέρεται στη χειρουργική επέμβαση που γίνεται για την αντικατάσταση ή επιδιόρθωση άρθρωσης που έχει υποστεί βλάβη ή φθορά. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση του φθαρμένου ιστού και την αντικατάστασή του με ένα τεχνητό εμφύτευμα.  Όσον αφορά το κάπνισμα, αυτός αποτελεί μια επιβλαβή συνήθεια που επηρεάζει αρνητικά την υγεία του ανθρώπου. Ο καπνός που παράγεται από τσιγάρα, πίπες ή πούρα περιέχει πολλές επιβλαβείς ουσίες, όπως νικοτίνη,  μονοξείδιο του άνθρακα και πολλές ακόμα τοξικές ουσίες.

Αρθροπλαστική και Κάπνισμα – Ποιες οι επιπτώσεις

Το κάπνισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σύστημα μυοσκελετικής υγείας και ειδικότερα στις αρθρώσεις. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας, επιβραδύνει την ανάρρωση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις  και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές μετά από αρθροπλαστική.  Η καλύτερη επιλογή για την υγεία των αρθρώσεων και την επιτυχία μιας αρθροπλαστικής επέμβασης είναι η αποφυγή του καπνίσματος.

Οι ορθοπεδικοί χειρουργοί συνιστούν στους ασθενείς τους να σταματήσουν το κάπνισμα πριν από την επέμβαση και να μην ξαναρχίσουν μετά από αυτή.  Γενικά, η επιδίωξη ενός υγιούς τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει την αποφυγή του καπνίσματος, την υγιεινή διατροφή, τη σωματική άσκηση και τη διατήρηση κανονικού βάρους, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου περιεγχειρητικά και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των χειρουργικών επεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αρθροπλαστικής.

Άμεσα μετεγχειρητικά, η αγγειοσυστολή που προκαλείται από τη λήψη της νικοτίνης οδηγεί σε κακή αιμάτωση της πληγής και δυσκολεύει τη επούλωση της. Επίσης η μείωση της αιμάτωσης αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης.  Οι καπνιστές παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά αναθεωρήσεων, δηλαδή επανεπεμβάσεων, μετά από ολική αρθροπλαστική, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Bone & Joint Surgery παρείχε επιβεβαίωση αυτών των παρατηρήσεων. Η μελέτη περιλάμβανε δεδομένα από 15.264 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε συνολικά 17.394 ολικές αρθροπλαστικές μεταξύ των ετών 2000 και 2014 – 8.917 για το ισχίο και 8.477 για το γόνατο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που καπνίζουν και υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος έχουν αυξημένο κίνδυνο μολυσματικών επιπλοκών που απαιτούν επανεπέμβαση.

Επιπλέον, κάθε πακέτο-έτος καπνίσματος αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα και συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα αναθεώρησης της επέμβασης.  Το πακέτο-έτος υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των πακέτων τσιγάρων που καπνίζονται την ημέρα με τον αριθμό των ετών καπνίσματος. Για παράδειγμα, ένα πακέτο-έτος αντιστοιχεί στο κάπνισμα 20 τσιγάρων (1 πακέτο) ημερησίως για ένα έτος ή 40 τσιγάρα ημερησίως για 6 μήνες. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το κάπνισμα ενός πρόσθετου πακέτου την ημέρα για δέκα χρόνια συσχετίζεται με αύξηση 12% στον σχετικό κίνδυνο, προκαλώντας μεγαλύτερο κίνδυνο για τους πιο εντατικούς καπνιστές. Ακόμα και οι ασθενείς που έχουν σταματήσει να καπνίζουν έχουν αυξημένες πιθανότητες για λοιμώξεις.

Comments are closed

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader