Τενοντίτιδα ισχίου
Τι είναι η τενοντίτιδα του ισχίου;
Η τενοντίτιδα του ισχίου είναι μια επώδυνη φλεγμονή ή ερεθισμός ενός τένοντα στο ισχίο.
Ο τένοντας είναι μια παχιά χορδή που αποτελείται από μικροσκοπικές ίνες κολλαγόνου που συνδέουν τους μύες με τα οστά. Όταν οι άνθρωποι έχουν φλεγμονή ή ερεθισμό των τενόντων, ενδέχεται να εμφανίσουν πόνο, ευαισθησία και ήπιο πρήξιμο κοντά στην προσβεβλημένη άρθρωση. Ένας μυς που ονομάζεται λαγονοψοΐτης μυς κάμπτει το ισχίο σας και συνδέεται με το άνω μέρος του μηρού σας με έναν τένοντα. Για όσους είναι φιλομαθείς, ο λαγονοψοΐτης μυς (Iliopsoas) δημιουργείται από τη συναίνεση 2 μυών του μεγάλου ψοΐτη ή του λαγονίου μυός. Και τώρα ίσως πιο απλοϊκά… Συλλογικά, ο λαγονοψοΐτης λειτουργεί για να φέρνει το ισχίο σε κάμψη – πρόκειται για την κίνηση της άρθρωσης του ισχίου που φέρνει το πόδι σας πιο κοντά στο μπροστινό μέρος του σώματός σας, όπως όταν σηκώνετε το πόδι σας για να ανεβείτε μια σκάλα ή να πηδήξετε ένα εμπόδιο. Βοηθά επίσης να διατηρείτε τον κορμό σας σταθερό όταν στέκεστε με το ένα ή και τα δύο πόδια στο έδαφος και σας βοηθά να σηκώνεστε από την ξαπλωμένη θέση.
Όταν ο συγκεκριμένος μυς καταπονηθεί από υπερβολική δραστηριότητα, αυτός ο τένοντας μπορεί να φλεγμαίνει προκαλώντας τενοντίτιδα του ισχίου.
Οι πιο συνηθισμένες τενοντίτιδες είναι αυτές του λαγονοψοΐτη, του απιοειδούς και των απαγωγών ισχίου (η περιοχή των γλουτιαίων).
Ποιοί μπορεί να εμφανίσουν πιο έντονα τενοντίτιδα;
Η τενοντίτιδα του λαγονοψοΐτη προκύπτει συχνότερα από σωματικές δραστηριότητες που απαιτούν επανειλημμένη ανύψωση του ποδιού κατά το βηματισμό, το τρέξιμο, την κλοτσιά και το άλμα. Σε αυτές μπορεί να περιλαμβάνονται το τρέξιμο, ο χορός, η γυμναστική, οι πολεμικές τέχνες, η ποδηλασία και το ποδόσφαιρο.
Συμπτώματα τενοντίτιδας του ισχίου
Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της τενοντίτιδας του ισχίου είναι ο πόνος στο ισχίο που εκδηλώνεται σταδιακά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ευαισθησία στο σημείο του ισχίου όπου βρίσκεται ο τένοντας. Τα άτομα με τενοντίτιδα του λαγονοψοΐτη συχνά αισθάνονται πόνο τοπικά στο μπροστινό μέρος του ισχίου τους. Εάν η τενοντίτιδα του ισχίου δεν αντιμετωπιστεί, ο πόνος ενδέχεται να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Η τενοντίτιδα του ισχίου προκαλεί προβλήματα κινητικότητας, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε περιορισμένη ικανότητα κίνησης του ισχίου σας.
Τα κύρια συμπτώματα της τενοντίτιδας του ισχίου περιλαμβάνουν έναν ήπιο πόνο ή έναν βαθύ πόνο στο μπροστινό μέρος του ισχίου που επιδεινώνεται μετά από σωματική δραστηριότητα και περιορισμένο εύρος κίνησης λόγω του πόνου. Άλλα συμπτώματα της τενοντίτιδας του ισχίου περιλαμβάνουν:
- Ευαισθησία κατά την αφή στο μπροστινό μέρος του ισχίου.
- Σφίξιμο του καμπτήρα του ισχίου, με αποτέλεσμα το πρήξιμο της περιοχής
- Πόνος στη μέση
- Δυσφορία μετά από παρατεταμένη καθιστή θέση
- Τροποποιημένο μοτίβο βάδισης (περπάτημα) που χαρακτηρίζεται από μειωμένα βήματα
- Αλλοιωμένη στάση του σώματος, με τη λεκάνη στραμμένη προς τα εμπρός και υπερβολική καμπύλη στο κάτω μέρος της πλάτης
Διάγνωση της τενοντίτιδας του ισχίου
Εάν επισκεφθείτε έναν γιατρό για πόνο στο ισχίο, πιθανότατα θα σας εξετάσει και θα αναζητήσει σημάδια ευαισθησίας ή πόνου κοντά στο σημείο του ισχίου. Ο ορθοπαιδικός, μέσω της κλινικής εξέτασης και του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς, μπορεί να καταλήξει με ασφάλεια στη διάγνωση, χωρίς συνήθως την ανάγκη για περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις.
Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες παθήσεις ή τραυματισμούς που μπορεί να προκαλούν τον πόνο στο ισχίο σας. Ορισμένες εξετάσεις για τη διάγνωση του πόνου στο ισχίο περιλαμβάνουν ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία.
Θεραπεία
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η τενοντίτιδα του ισχίου αντιμετωπίζεται με συντηρητικές μεθόδους. Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική, συνιστάται η χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση θεωρείται σπάνια απαραίτητη, καθώς συνήθως η συντηρητική θεραπεία αποκαθιστά πλήρως τη λειτουργικότητα της άρθρωσης.
Αρχή φόρμας
Η αρχική θεραπεία λοιπόν, για την τενοντίτιδα του λαγονοψοΐτη περιλαμβάνει ξεκούραση από τις επιβαρυντικές δραστηριότητες, μαζί με πάγο και ήπιες διατάσεις. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν χρειάζεται για να ανακουφίσουν τον πόνο και το πρήξιμο, να μειώσουν τη φλεγμονή και να περιορίσουν τους μυϊκούς σπασμούς.
Εάν ο χρόνιος πόνος επιμένει, μπορεί να σας χορηγηθεί ένεση κορτιζόνης στον τένοντα του λαγονοψοΐτη.
Ένα δομημένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που επικεντρώνεται στη διάταση και ενδυνάμωση των καμπτηρών του ισχίου, των γλουτών και του κορμού θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε πληρέστερα.
Comments are closed