ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ • ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Βιολογικές θεραπείες
Θεραπεία με PRP (Platelet-Rich Plasma) • Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια)
Η αξιοποίηση του πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος (Platelet Rich Plasma/PRP) στις ορθοπεδικές επεμβάσεις έχει εμφανίσει θεαματικά αποτελέσματα σε περιστατικά εκφυλιστικών αλλοιώσεων ή τραυματολογίας/αθλητικών κακώσεων.
Η θεραπεία με PRP ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς του οργανισμού, οι οποίοι ενισχύουν τον πολλαπλασιασμό των κατάλληλων κυττάρων και συντελούν στη σταδιακή επούλωση του τραυματισμένου ιστού.
Η συλλογή των αιμοπεταλίων επιτυγχάνεται μέσω λήψης μικρής ποσότητας αίματος από τον ασθενή. Η έγχυση του PRP στην πάσχουσα περιοχή λειτουργεί αναγεννητικά σε κάθε μυοσκελετική βλάβη ή τραύμα. Χαρακτηριστική παράμετρος της δράσης του PRP είναι η επιτάχυνση του μηχανισμού αναδόμησης ιστών του ίδιου του οργανισμού.
Η διαδικασία της έγχυσης είναι ανώδυνη και ασφαλής, δεδομένου ότι το πλάσμα προέρχεται από τον ίδιο οργανισμό και δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης. Διενεργείται παράλληλα υπερηχογραφικός έλεγχος για τη διασφάλιση της έγχυσης στο ακριβές σημείο του σώματος. Συνιστάται η αποφυγή λήψης αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Οι κυριότερες ορθοπεδικές παθήσεις, για τις οποίες επιλέγεται η θεραπεία με PRP , κατά την προσέγγιση μίας συντηρητικής αγωγής, είναι οι χονδροπάθειες, η οστεοαρθρίτιδα, οι μυοσκελετικοί τραυματισμοί, οι χρόνιες τενοντίτιδες, οι επικονδυλίτιδες.
Τα οφέλη από τη θεραπεία με PRP αφορούν στην κατά περίπτωση αποφυγή χειρουργικής επέμβασης, στην ταχεία αποκατάσταση του προβλήματος, αλλά και στην αναλγητική δράση του πλάσματος.
Υαλουρονικό οξύ • αρθρώσεις
Η εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας στον ασθενή, η οποία μπορεί να οφείλεται σε παθολογικούς ή εκφυλιστικούς λόγους συνοδεύεται με από πόνο, λειτουργικά προβλήματα και παραμορφώσεις.
Στο πλαίσιο της συντηρητικής προσπάθειας αναστολής της σταδιακής επιδείνωσης της οστεοαρθρίτιδας, η τεχνική έγχυσης υαλουρονικού οξέος στις πάσχουσες αρθρώσεις αποτελεί για τον ορθοπεδικό μία βασική επιλογή.
Στις υγιείς αρθρώσεις το υαλουρονικό οξύ υπάρχει στο αρθρικό υγρό. Με την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας ελαττώνεται η ποσότητα του.
Ως εκ τούτου χορηγούνται στον ασθενή παράγωγα υαλουρονικού οξέος και επιτυγχάνεται μερική ανασύσταση του αρθρικού υγρού και περαιτέρω προστασία του χόνδρου. Επίσης διευκολύνονται οι ολισθήσεις κατά την κίνηση, απομονώνονται οι παράγοντες δημιουργίας φλεγμονών και καθυστερεί η επιδείνωση της άρθρωσης. Επικουρικά διευκολύνεται η απορρόφηση των διαφόρων φορτίσεων της άρθρωσης.
Προηγείται απεικονιστικός έλεγχος για τον ακριβή εντοπισμό του προβλήματος. Κατά περίπτωση γίνεται έλεγχος της περιοχής και αφαιρείται τυχόν ποσότητα υγρού στην περιοχή της άρθρωσης. Η διαδικασία της έγχυσης γίνεται σε άσηπτες συνθήκες με τη βοήθεια υπερήχου για την επίτευξη της επιθυμητής ακρίβειας και του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Ενδείκνυται να χορηγείται μία δόση αυξημένης πυκνότητας, προς αποφυγή επανειλημμένων παρακεντήσεων του ασθενή. Η έγχυση υαλουρονικού οξέος προκρίνεται σε περιστατικά οστεοαρθρίτιδας σε αρχικό στάδιο. Συχνά συνδυάζεται με την έγχυση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων (PRP)
Βλαστοκύτταρα
Τα βλαστοκύτταρα είναι μία πρόδρομη μορφή κυττάρων, τα οποία έχουν τη δυναμική ιδιότητα της δομικής διαφοροποίησης, όταν βρεθούν σε κατάλληλο περιβάλλον του ανθρώπινου σώματος. Προσφέρουν έτσι ασφαλή αναγεννητικά και αναπλαστικά αποτελέσματα σε πάσχοντες ιστούς.
Μέσω της διαδικασίας έγχυσης των βλαστοκυττάρων σε περιοχές με ορθοπεδικές παθήσεις, ουσιαστικά αξιοποιείται ο εγγενής μηχανισμός του οργανισμού για την επούλωση εκφυλιστικών ή τραυματικών καταστάσεων. Τα βλαστοκύτταρα διαφοροποιούνται (μετατρέπονται) σε κύτταρα του νέου ιστού στο πάσχον περιβάλλον, πολλαπλασιάζονται και αναπληρώνουν το κατεστραμμένο τμήμα κατά περίπτωση.
Τα βλαστοκύτταρα διακρίνονται σε εμβρυικά (λαμβάνονται από τον ομφάλιο λώρο κατά τη γέννηση) και σε ενήλικα (βρίσκονται στον μυελό των οστών ή στο λιπώδη ιστό του οργανισμού). Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα συμβάλλουν στην αναγεννητική προσπάθεια των οστών, των χόνδρων και των μυών.
Μέσω επιλεκτικής διάγνωσης για κάθε περίπτωση ασθενούς επιλέγεται το κατάλληλο πρωτόκολλο θεραπείας, λήψης και έγχυσης βλαστοκυττάρων, η οποία προσφέρει αναγέννηση και αποκατάσταση ιστών σε περιπτώσεις χόνδρινων βλαβών, τενοντοπάθειας, μερικής ρήξης μηνίσκου, χιαστών, μυικής θλάσης και σε όλες τις μορφές οστεοαρθρίτιδας.
Είναι μία ασφαλής θεραπευτική διαδικασία, γιατί χρησιμοποιείται βιολογικό υλικό από τον ίδιο τον ασθενή. Τα αποτελέσματα προόδου και αποκατάστασης είναι συγκριτικά ταχύτερα. Συχνά συνδυάζεται με επεμβατική προσέγγιση (πχ. αρθροσκόπηση) και εξατομικευμένα προγράμματα φυσικοθεραπείας.