fbpx
 • [email protected]
 • Λεωφόρος Κηφισίας 127 & Δολιανής 74, Μαρούσι, 15124
Καλέστε μας

210 80 20 207

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

Ωράριο Ιατρείου

Φωτογραφίες

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Θεραπεία με PRP (Platelet-Rich Plasma) • Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια)


Η αξιοποίηση του πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος (Platelet Rich Plasma/PRP) στις ορθοπεδικές επεμβάσεις έχει εμφανίσει θεαματικά αποτελέσματα σε περιστατικά εκφυλιστικών αλλοιώσεων ή τραυματολογίας/αθλητικών κακώσεων.

Η θεραπεία με PRP ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς του οργανισμού, οι οποίοι ενισχύουν τον πολλαπλασιασμό των κατάλληλων κυττάρων και συντελούν στη σταδιακή επούλωση του τραυματισμένου ιστού.

Η συλλογή των αιμοπεταλίων επιτυγχάνεται μέσω λήψης μικρής ποσότητας αίματος από τον ασθενή. Η έγχυση του PRP στην πάσχουσα περιοχή λειτουργεί αναγεννητικά σε κάθε μυοσκελετική βλάβη ή τραύμα. Χαρακτηριστική παράμετρος της δράσης του PRP είναι η επιτάχυνση του μηχανισμού αναδόμησης ιστών του ίδιου του οργανισμού.

Η διαδικασία της έγχυσης είναι ανώδυνη και ασφαλής, δεδομένου ότι το πλάσμα προέρχεται από τον ίδιο οργανισμό και δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης. Διενεργείται παράλληλα υπερηχογραφικός έλεγχος για τη διασφάλιση της έγχυσης στο ακριβές σημείο του σώματος. Συνιστάται η αποφυγή λήψης αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Οι κυριότερες ορθοπεδικές παθήσεις, για τις οποίες επιλέγεται η θεραπεία με PRP , κατά την προσέγγιση μίας συντηρητικής αγωγής, είναι οι χονδροπάθειες, η οστεοαρθρίτιδα, οι μυοσκελετικοί τραυματισμοί, οι χρόνιες τενοντίτιδες, οι επικονδυλίτιδες.

Οφέλη από τη θεραπεία με PRP

Τα οφέλη από τη θεραπεία με PRP αφορούν στην κατά περίπτωση αποφυγή χειρουργικής επέμβασης, στην ταχεία αποκατάσταση του προβλήματος, αλλά και στην αναλγητική δράση του πλάσματος.

Η αξιοποίηση του πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος (Platelet Rich Plasma/PRP) στις ορθοπεδικές επεμβάσεις έχει εμφανίσει θεαματικά αποτελέσματα σε περιστατικά εκφυλιστικών αλλοιώσεων ή τραυματολογίας/αθλητικών κακώσεων.

Η θεραπεία με PRP ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς του οργανισμού, οι οποίοι ενισχύουν τον πολλαπλασιασμό των κατάλληλων κυττάρων και συντελούν στη σταδιακή επούλωση του τραυματισμένου ιστού.

Η συλλογή των αιμοπεταλίων επιτυγχάνεται μέσω λήψης μικρής ποσότητας αίματος από τον ασθενή. Η έγχυση του PRP στην πάσχουσα περιοχή λειτουργεί αναγεννητικά σε κάθε μυοσκελετική βλάβη ή τραύμα. Χαρακτηριστική παράμετρος της δράσης του PRP είναι η επιτάχυνση του μηχανισμού αναδόμησης ιστών του ίδιου του οργανισμού.

Η διαδικασία της έγχυσης είναι ανώδυνη και ασφαλής, δεδομένου ότι το πλάσμα προέρχεται από τον ίδιο οργανισμό και δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης. Επιλέγεται παράλληλος  υπερηχογραφικός έλεγχος για τη διασφάλιση της έγχυσης στο ακριβές σημείο του σώματος. Συνιστάται η αποφυγή λήψης αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Οι κυριότερες ορθοπεδικές παθήσεις, για τις οποίες επιλέγεται η θεραπεία με PRP , κατά την προσέγγιση μίας συντηρητικής αγωγής, είναι οι χονδροπάθειες, η οστεοαρθρίτιδα, οι μυοσκελετικοί τραυματισμοί, οι χρόνιες τενοντιτιδες, οι επικονδυλιτιδες.

Υαλουρονικό οξύ ενέσιμο  Αρθρώσεις


Η εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας στον ασθενή, η οποία μπορεί να οφείλεται σε παθολογικούς ή εκφυλιστικούς λόγους συνοδεύεται με από πόνο, λειτουργικά προβλήματα και παραμορφώσεις.

Στο πλαίσιο της συντηρητικής προσπάθειας αναστολής της σταδιακής επιδείνωσης της οστεοαρθρίτιδας, η τεχνική έγχυσης υαλουρονικού οξέος στις πάσχουσες αρθρώσεις αποτελεί για τον ορθοπεδικό μία βασική επιλογή.

Στις υγιείς αρθρώσεις το υαλουρονικό οξύ υπάρχει στο αρθρικό υγρό. Με την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας ελαττώνεται η ποσότητα του.

Ως εκ τούτου χορηγούνται στον ασθενή για την Θεραπεία με Υαλουρονικό Οξύ στις Αρθρώσεις παράγωγα αυτού και επιτυγχάνεται μερική ανασύσταση του αρθρικού υγρού και περαιτέρω προστασία του χόνδρου. Επίσης διευκολύνονται οι ολισθήσεις κατά την κίνηση, απομονώνονται οι παράγοντες δημιουργίας φλεγμονών και καθυστερεί η επιδείνωση της άρθρωσης. Επικουρικά διευκολύνεται η απορρόφηση των διαφόρων φορτίσεων της άρθρωσης.

Προηγείται απεικονιστικός έλεγχος για τον ακριβή εντοπισμό του προβλήματος. Κατά περίπτωση γίνεται έλεγχος της περιοχής και αφαιρείται τυχόν ποσότητα υγρού στην περιοχή της άρθρωσης. Η διαδικασία της έγχυσης γίνεται σε άσηπτες συνθήκες με τη βοήθεια υπερήχου για την επίτευξη της επιθυμητής ακρίβειας και του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Ενδείκνυται να χορηγείται μία δόση αυξημένης πυκνότητας, προς αποφυγή επανειλημμένων παρακεντήσεων του ασθενή. Η έγχυση υαλουρονικού οξέος προκρίνεται σε περιστατικά οστεοαρθρίτιδας σε αρχικό στάδιο. Συχνά συνδυάζεται με την έγχυση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων (PRP).

Ανάλυση για το πως λειτουργεί το Υαλουρουνικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία που βρίσκεται φυσικά στις αρθρώσεις και έχει σημαντικό ρόλο στη λίπανση και την αντιμετώπιση της φθοράς τους. Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ στις αρθρώσεις αποτελεί μια εναλλακτική λύση στον χειρουργικό επεμβατικό τρόπο για την αντιμετώπιση του πόνου και της δυσλειτουργίας των αρθρώσεων.  Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός υαλουρονικού οξέος στην αρθρική κοιλότητα με σκοπό την ενίσχυση του λιπαντικού φυσικού ρόλου του υαλουρονικού οξέος. Η θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα της αρθρώσεως, να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Θεραπεία με Υαλουρονικό Οξύ – Ποιες είναι οι Επιλογές

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι συνήθως ευέλικτη και μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο του γιατρού. Η διαδικασία περιλαμβάνει συνήθως μια σειρά από ενέσεις στην αρθρική κοιλότητα, ανάλογα με το βαθμό της δυσλειτουργίας της αρθρώσεως και το είδος της θεραπείας που έχει επιλεγεί.

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι συνήθως αποτελεσματική σε ασθενείς με αρθρίτιδα γονάτου ή ισχίου, καθώς και σε ασθενείς με άλλες μη φλεγμονώδεις καταστάσεις των αρθρώσεων.  Ωστόσο, η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς και είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους της θεραπείας πριν τη λήψη απόφασης.

Κάποιες από τις πιθανές επιπλοκές της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ περιλαμβάνουν ερεθισμούς, πόνο και ερυθρότητα στον τόπο της ενέσεως, καθώς και πιθανότητα μόλυνσης της αρθρικής κοιλότητας. Επιπλέον, η θεραπεία μπορεί να μην είναι αποτελεσματική σε όλους τους ασθενείς και ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική και ευέλικτη λύση για τη διαχείριση των συμπτωμάτων αρθρίτιδας και άλλων καταστάσεων των αρθρώσεων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και προδιαθέσεις και να συζητήσετε με τον γιατρό σας τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους της θεραπείας.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας ότι η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι μια προσωρινή λύση και ενδέχεται να απαιτηθεί επανάληψη της θεραπείας στο μέλλον. Επίσης, η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ μπορεί να συνδυαστεί με άλλες μεθόδους θεραπείας, όπως η φυσικοθεραπεία ή η χρήση φαρμάκων για τη διαχείριση του πόνου.

Η σημασία του συνδυασμού της Θεραπείας με την φροντίδα

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ δεν πρέπει να αντικαταστήσει την κατάλληλη φροντίδα και περίθαλψη των αρθρώσεων, όπως η άσκηση και η διατροφή. Επιπλέον, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν λάβετε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη θεραπεία των αρθρώσεων συνήθως, η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ πραγματοποιείται με ενέσιμη χορήγηση του υλικού στην περιοχή της αρθρώσεως. Η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μια μικρή αίσθηση πόνου, αλλά συνήθως δεν απαιτεί τοπική αναισθησία. Ο αριθμός των ενέσεων που απαιτούνται για την επίτευξη επιθυμητών αποτελεσμάτων διαφέρει ανάλογα με την κατάσταση της αρθρίτιδας και το είδος του υαλουρονικού οξέος που χρησιμοποιείται.

Οι πιθανοί κίνδυνοι της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ είναι συνήθως ελαφρά και περατωμένης διάρκειας. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν αίσθημα ερεθισμού ή πόνου στην περιοχή της ενέσιμης χορήγησης, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να εμφανιστούν λοιμώξεις ή αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς αντέχουν καλά τη θεραπεία και επιτυγχάνουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Επιπλέον, η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ δεν πρέπει να θεωρείται ως μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Υπάρχουν πολλές άλλες θεραπευτικές επιλογές, όπως οι ασκήσεις, η φυσιοθεραπεία, οι φάρμακα, η διατροφή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.  Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ μπορεί να είναι μια χρήσιμη εναλλακτική επιλογή για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, ειδικά σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές θεραπείες.

Συμπερασματικά

Συνολικά, η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας και της ποιότητας ζωής των ασθενών με αρθρίτιδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς με αρθρίτιδα και ότι οι πιθανοί κίνδυνοι πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά πριν από τη λήψη απόφασης για τη θεραπεία.

Βλαστοκύτταρα


Τα βλαστοκύτταρα είναι μία πρόδρομη μορφή κυττάρων, τα οποία έχουν τη δυναμική ιδιότητα της δομικής διαφοροποίησης, όταν βρεθούν σε κατάλληλο περιβάλλον του ανθρώπινου σώματος. Προσφέρουν έτσι ασφαλή αναγεννητικά και αναπλαστικά αποτελέσματα σε πάσχοντες ιστούς.

Μέσω της διαδικασίας έγχυσης των βλαστοκυττάρων σε περιοχές με ορθοπεδικές παθήσεις, ουσιαστικά αξιοποιείται ο εγγενής μηχανισμός του οργανισμού για την επούλωση εκφυλιστικών ή τραυματικών καταστάσεωνΤα βλαστοκύτταρα διαφοροποιούνται (μετατρέπονται) σε κύτταρα του νέου ιστού στο πάσχον περιβάλλον, πολλαπλασιάζονται και αναπληρώνουν το κατεστραμμένο τμήμα κατά περίπτωση.

Τα βλαστοκύτταρα διακρίνονται σε εμβρυικά (λαμβάνονται από τον ομφάλιο λώρο κατά τη γέννηση) και σε ενήλικα (βρίσκονται στον μυελό των οστών ή στο λιπώδη ιστό του οργανισμού). Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα συμβάλλουν στην αναγεννητική προσπάθεια των οστών, των χόνδρων και των μυών.

Μέσω επιλεκτικής διάγνωσης για κάθε περίπτωση ασθενούς επιλέγεται το κατάλληλο πρωτόκολλο θεραπείας, λήψης και έγχυσης βλαστοκυττάρων, η οποία προσφέρει αναγέννηση και αποκατάσταση ιστών σε περιπτώσεις χόνδρινων βλαβών, τενοντοπάθειας, μερικής ρήξης μηνίσκου, χιαστών, μυικής θλάσης και σε όλες τις μορφές οστεοαρθρίτιδας.

Είναι μία ασφαλής θεραπευτική διαδικασία, γιατί χρησιμοποιείται βιολογικό υλικό από τον ίδιο τον ασθενή. Τα αποτελέσματα προόδου και αποκατάστασης είναι συγκριτικά ταχύτερα. Συχνά συνδυάζεται με επεμβατική προσέγγιση (πχ. αρθροσκόπηση) και εξατομικευμένα προγράμματα φυσικοθεραπείας.

Ορθοπεδικός Χειρουργός

στην Αθήνα με πολυετή Πείρα

Πονάτε σε κάποιο σημείο του σώματός σας; Θέλετε μια δεύτερη γνώμη για το πρόβλημά σας; Καλέστε μας τηλεφωνικώς ή κλείστε το ραντεβού σας online.

Καλέστε μας

210 80 20 207

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλώ καλέστε για επιβεβαίωση

   
  Konstantina MichaKonstantina Micha
  08:15 22 Nov 23
  Εξαιρετικός γιατρός πολύ αναλυτικός κ ευγενικός! Τον ευχαριστώ για όλα!
  basilis allosbasilis allos
  19:50 14 Nov 23
  Άριστος….σε όλα!!!!
  Basilis SaimonBasilis Saimon
  18:49 14 Nov 23
  Joseph ibakJoseph ibak
  11:04 22 Sep 23
  Εξαιρετικός γιατρός με προσοχή στην λεπτομέρεια και διαθέσιμος να λύσει κάθε πιθανή και απίθανη απορία….!!!!!
  Ko KavlisKo Kavlis
  09:30 19 Sep 23
  Synithos Lene after sales exypiretysi.stou Lou Skardoutsu tha prostheta Kai before.diladi.vriskomenos exoteriko til.ellada me skopo na episkefto Dr tis eidikotitos.eixa ți tyxi na peso ston KO Skardutso.itan eutyxia Dipti apo to proto lepto me epistimonikotita Kai anthropic Mou edosan lusi.xoris malista na dextun pliromi.g auto Leo Ute can after sales.edo isxyei prosales..vevea k tha Tous episkeuto amesos me epistrofi patrida.tous euxaristo
  John SbJohn Sb
  09:16 21 Mar 23
  Πάρα πολύ καλό γιατρός με γνώση στο αντικείμενό του και καταρτισμένος. Προσωπικά είχα πάει για ένα πρόβλημα στο πόδι μου και έκτοτε δεν τον αλλάζω.
  Maroussa AntoniouMaroussa Antoniou
  07:29 10 Jul 21
  Γιατρός με γνώσεις και ήθος. Εξετάζει εις βάθος το κάθε περιστατικό και σου παραθέτει τις πιθανές λύσεις του. Πολύ προσιτός άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
  js_loader