Προσπέλαση ALMIS στην αρθροπλαστική ισχίου

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική ασθένεια της άρθρωσης του  ισχίου που προσβάλλει την αρθρική επιφάνεια και τα μαλακά μόρια της. Εξελίσσεται σε στάδια και τα κύρια συμπτώματα της  είναι ο πόνος κατά τη φόρτιση και η μείωση του εύρους της κινητικότητας της άρθρωσης.

Εμφανίζεται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και σε νεότερες μετατραυματικά ή σε συνδυασμό με άλλες παθήσεις

Θεραπείες στα πρώτα στάδια της οστεοαρθρίτιδας

Στα πρώτα στάδια της οστεοαρθρίτιδας ακολουθείται συντηρητική θεραπεία. Χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα και συστήνεται φυσιοθεραπεία ώστε να διατηρείται το εύρος της κίνησης, αλλά και να ενδυναμώνεται το μυϊκό σύστημα.  Από ένα σημείο και μετα η συντηρητική θεραπεία δεν αρκεί στο να φέρει ανακούφιση στον ασθενή. Ο πόνος είναι διαρκής και έντονος και η ποιότητα ζωής γίνεται πολύ κακή. Σε αυτήν την περίπτωση η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικης ισχίου.

Αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου με εμφυτεύματα: Η αρθροπλαστική ισχίου με την τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας ALMIS

Για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων πρέπει ο χειρουργός να φτάσει στην άρθρωση του ισχίου. Ο „δρόμος“ που θα ακολουθήσει ο χειρουργός είναι η λεγομένη προσπέλαση. Διεθνώς υπάρχουν πολλές προσπελάσεις, η πρόσθια, προσθιοπλαγια, πλάγια και οπίσθια. Η προσπέλαση ALMIS είναι συντομογραφία του AnteroLateral Minimal Invasive Surgery, είναι δηλαδή μια προσθιοπλαγια προσπέλαση ελάχιστης επεμβατικοτητας. Ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση. Ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή, περίπου 7 εκατοστά, στο πλάι του ισχίου και χωρίς να τραυματίζει μύες και φτάνει στην πρόσθια επιφάνεια της άρθρωσης μέσω ενός παραθύρου κάτω από το μέσο γλουτιαίο μυ. Ο μυς δεν τραυματίζεται όπως για παράδειγμα στην πλάγια προσπέλαση. Το τεράστιο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου αυτής είναι η γρήγορη αποκατάσταση του αρρώστου. Ο μυς είναι αμέσως λειτουργικός και ο ασθενής περπατάει ήδη από την ίδια ημέρα. Επιπλέον καθώς δεν τραυματίζεται μυς, ο ασθενής δεν αιμορραγεί και δεν χρειάζεται μετάγγιση. Το μικρό χειρουργικό τραύμα ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μόλυνσης.

Η αποκατάσταση είναι πολύ πιο γρήγορη και ο μετεγχειρητικός πόνος ελάχιστος. Οι συγκριτικές μελέτες της ALMIS με τις προηγούμενες προσπελάσεις δείχνουν γρηγορότερη αποκατάσταση με τεράστια μείωση των επιπλοκών.