Αθλητική δραστηριότητα μετά από εγχείρηση αρθροπλαστικής

Oστεοαρθρίτιδα σε νέους ανθρώπους

Η αρθροπλαστική δεν αφορά μόνο ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται οστεοαρθρίτιδα και σε νέους ανθρώπους. Οι νέοι είναι κατά κανόνα αθλητικά πιο δραστήριοι. Όταν η συντηρητική θεραπεία με φυσιοθεραπεία και αναλγητικά δε βοηθάει άλλο, τότε έρχεται η ώρα για την αρθροπλαστική. Κατα πόσο όμως ο ασθενής θα μπορέσει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή; Θα πρέπει να εγκαταλύψει το αγαπημένο του άθλημα;

Διάρκεια της άρθροπλαστικής

Η μέγιστη διάρκεια της άρθροπλαστικής δεν εξαρτάται μόνο από τον τρόπο που θα τοποθετηθεί, αλλά και από την καταπόνηση της. Καθώς τα εμφυτεύματα διαρκούν 15 με 20 χρόνια, η ανάγκη αντικατάστασης ενός εμφυτεύματος γίνεται πιθανότερη, όσο πιο νέος είναι ο ασθενής.

Οι απαιτήσεις λοιπόν προς το εμφύτευμα αλλάζουν. Δεν πρέπει μόνο να εξασφαλίζει ότι ο ασθενής δε θα πονάει, το εμφύτευμα θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση για όσον το δυνατόν περισσότερα χρόνια.

Ποιές καταπονήσεις μπορεί να αντέξει  το εμφύτευμα, εξαρτάται και από την άρθρωση, παραδείγματος χάρη ισχίο, γόνατο ή αγκώνας. Για παράδειγμα σε μία αρθροπλαστική ισχίου τους πρώτους τρεις μήνες μετά το χειρουργείο πρέπει να περιορίζονται οι περιστροφικές κινήσεις, οι κινήσεις απαγωγής και το σταύρωμα των ποδιών, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα εξάρθρωσης. Μετά από αρθροπλαστική αγκώνα μπορεί κανείς να σηκώσει μόνο βάρος περίπου μέχρι 5 kg. Οι κινήσεις που επαναλαμβάνονται σε αθλήματα όπως στο τένις ή στο γκολφ ή γενικά εργασίες πάνω από το κεφάλι δεν είναι καλές για το εμφύτευμα! Επιτρέπεται λοιπόν να αθλείται κανείς μετά από εγχείρηση αρθροπλαστικής;

Αθλητική δραστηριότητα μετά από εγχείρηση αρθροπλαστικής

Η αθλητική δραστηριότητα είναι δυνατή μετά από εγχείρηση αρθροπλαστικής. Αυτό όμως που αλλάζει είναι η ένταση! Γενικά δεν υπάρχει αντικειμενικός ορισμός που ξεχωρίζει τα αθλήματα σε αυτά για τους υγιείς και σε αυτά για τους χειρουργημένους. Η βιομηχανία στις δοκιμές που κάνει στην εξέλιξη των εμφυτευμάτων ελέγχει την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν την επιβάρυνση της καθημερινότητας αλλά όχι τις απαιτήσεις των αθλητικών δραστηριοτήτων. Για το λόγο αυτό απαιτείται πριν και μετά το χειρουργείο μία εξατομικευμένη αντιμετώπιση του ασθενή από το γιατρό του. Ο γιατρός πρέπει να συζητήσει με τον ασθενή σε ποια αθλήματα μπορεί να ασκείται ο ασθενής εξαιτίας της αρθροπλαστικής. Η επιβάρυνση του εμφυτεύματος στη διάρκεια του χρόνου παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο για την επιβίωση του. Έμπειροι αθλητές που έχουν μάθει να κάνουν τις κινήσεις του αθλήματος που ασχολουνται με μεγάλη σταθερότητα, έχουν καλές προοπτικές να συνεχίσουν το άθλημα τους αλλά με λιγότερο έντονους ρυθμούς, ή παραλείποντας ορισμένες κινήσεις  Για παράδειγμα οι αθλητές του καράτε μπορούν μετά από αρθροπλαστική ισχίου να ρίχνουν κλωτσιές προς τα εμπρός ή πίσω, αλλά πρέπει να είναι περιορισμένη ή κλωτσιά στο πλάι!

Οι περισσότεροι αθλητές μετά από αρθροπλαστική εγκαταλείπουν τα αθλήματα γνωστά ως λεγόμενα high impact, που περιλαμβάνουν κινήσεις περιστροφής, άλματα και προσγειώσεις όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και ασχολούνται με είδη αθλημάτων γνωστά ως low impact. Αθληματα που έχουν λιγότερο εντονες, ελεγχόμενες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Γενικά θα πρέπει να αποφευχθούν οι ξαφνικές έντονες κινήσεις όπως και τα ξαφνικά φρεναρίσματα, όπως επίσης και τα αθλήματα επαφής, που μπορεί να εκβιάσουν μεγαλύτερο εύρος κίνησης, από αυτό που επιτρέπει η αρθροπλαστική. Οι ασκήσεις που μαθαίνουν οι ασθενείς στην φυσιοθεραπεία, μετά την εγχείρηση αρθροπλαστικής, είναι προσαρμοσμένες στην κινητικότητα της νέας αρθρώσης και θα πρέπει να γίνονται.

Σίγουρα θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα θαλάσσια αθλήματα όπως τα watersports, καθώς και εκεί θα υπάρχουν έντονοι κραδασμοί.

Τα υπέρ της άθλησης

  • Η αθλητική ενασχόληση δυναμώνει το μυϊκό σύστημα και τα οστά. Και δεν επιβαρύνει την αρθροπλαστική
  • Ένα καλά αθλημένο σώμα στέκεται σταθερότερα και μειώνεται ο κίνδυνος της πτώσης
  • Η αθλητική ενασχόληση μειώνει την παχυσαρκία, που θα επιβαρύνει επιπλέον την άρθρωση
  • Η μηχανική επιβάρυνση αυξάνει την οστική πυκνότητα, γεγονός που οδηγεί στην καλύτερη ένταξη του εμφυτεύματος
  • Ο αθλητισμός προστατεύει από τις ασθένειες, που εμφανίζονται λόγω έλλειψης κινητικότητας
  • Ο αθλητισμός απομακρύνει τους φόβους τραυματισμού της νέας άρθρωσης και τονώνει την εμπιστοσύνη στο σώμα του αθλούμενου

Τα κατά της άθλησης

  • Η έντονη μηχανική επιβάρυνση του εμφυτεύματος μπορεί να οδηγήσει στην πρόωρη χαλάρωση του
  • Υπάρχει έντονος κίνδυνος πτώσης, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε περίπλοκα κατάγματα
  • Η μεγάλη επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς