Αρθροπλαστική με κοντό στυλεό

Η αρθροπλαστική του ισχίου είναι στις μέρες μας μια από τις πιο διαδεδομένες ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες περίπου 200 με 250 αρθροπλαστικές ισχίου ανά 100.000 κάτοικους. Η βελτίωση των συστημάτων υγείας σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής κάνουν την τάση έντονα αυξητική και αναμένουμε τα επόμενα χρόνια σημαντική αύξηση αυτών των επεμβάσεων.

Τα πρώιμα χρόνια χρησιμοποιήθηκαν εμφυτεύματα από υλικά όπως το γυαλί και το ελεφαντόδοντο με μικρή επιτυχία. Από το 1959 που ο σερ Τζον Τσάρνλει πραγματοποίησε την πρώτη αρθροπλαστική ισχίου με εμφυτεύματα από μέταλλο και πολυαιθυλένιο, υλικά που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα, έχει γίνει μια μεγάλη επανάσταση στην τεχνολογία.

Τα εμφυτεύματα έχουν βελτιωθεί τόσο ως προς τα υλικά, όσο και ως προς τον σχεδιασμό τους. Στόχος της βιομηχανίας είναι η παραγωγή αξιόπιστων μοσχευμάτων, που θα έχουν

  • μεγάλη διάρκεια ζωής,
  • θα τοποθετούνται εύκολα,
  • θα αποκαθιστούν την ανατομική ισορροπία,
  • θα είναι αποτελεσματικά από μηχανική άποψη και
  • θα εξοικονομούν οστικές δομές, ώστε αν χρειαστεί αναθεώρηση, να μην είναι πολύ δύσκολη.

Με σκοπό την εξοικονόμηση οστικού ιστού αναπτύχθηκαν τα εμφυτεύματα με κοντό στυλεό. Ο στυλεός είναι το τμήμα που τοποθετείται στο μηριαίο οστό και στον αυχένα του προσαρμόζεται η νέα κεφαλή του ισχίου. Σε σύγκριση με τον στυλεό των “συμβατικών” εμφυτευμάτων είναι αρκετά πιο κοντά και μικρά. Κατά την τοποθέτηση τους ο χειρουργός κάνει την οστεοτομία πιο ψηλά και παραμένει ένα μεγάλο τμήμα του αυχένα του μηριαίου οστού. Το εμφύτευμα σταθεροποιείται στον αυχένα και στην μέσα επιφάνεια του αυλού.

Το γεγονός ότι δεν αφαιρείται ένα τμήμα οστού, μπορεί να φανεί πολύτιμο σε ένα επόμενο χειρουργείο, καθώς οι οστικές βλάβες δεν θα είναι μεγάλες. Το πλεονέκτημα του κοντού στυλεού είναι πολύ μεγάλο και κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ο χειρουργός ανάλογα με τη γωνιά που κάνει την οστεοτομία, μπορεί να τον τοποθετεί με την απαιτούμενη ραιβότητα ή βλαισσότητα, εξασφαλίζοντας την αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας, που σημαίνει για τον ασθενή λειτουργική αποκατάσταση.

Επιπλέον το γεγονός ότι οι διαστάσεις του είναι μικρότερες απαιτείται μικρότερη χειρουργική τομή, πράγμα που σημαίνει μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών. Το μέγεθος του μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε με άνεση αρθροπλαστικές ισχίου με τη μέθοδο της ελάχιστης επεμβατικότητας (ΑMIS) και στην τεχνική ALMIS προστατεύει τον μέσο γλουτιαίο από τραυματισμό. Σε όλους πλέον είναι γνωστό ότι οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας εξασφαλίζουν ταχύτατη κινητοποίηση, ελαχιστοποίηση πόνου και φυσικά μικρό χειρουργικό τραύμα.

Στην αγγλική βιβλιογραφία συναντώνται με τον όρο μικροπλαστική ”microplasty”. Όπως δείχνουν τα μεγάλα μητρώα αρθροπλαστικής, όπως το σουηδικό και το γερμανικό, οι μικροπλαστικές έχουν στατιστικά την ίδια αντοχή στο χρόνο όπως οι συμβατικές αρθροπλαστικές και προτιμώνται κατά κύριο λόγο σε νεότερους ασθενείς. Η φυσιολογική επιβάρυνση καθώς και η ήπια αθλητική δραστηριότητα δεν συνιστούν πρόβλημα.

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός στο Μαρούσι, Αττικής · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική.

◼ Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική. Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και εξειδίκευση εξ’ ολοκλήρου στην Γερμανία. Πιστοποιημένος επιμελητής. Εξωτερικός συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Αμαρουσίου.

Ορθοπεδικό Ιατρείο στο Μαρούσι, Αττικής, Λεωφόρος Κηφισίας 127 και Δολιανής 74, Μαρούσι 15124. Τηλέφωνο επικοινωνίας: ☎ 210-8020207

◼ Απόλυτη εξειδίκευση στην αρθροσκοπική & αρθροπλαστική χειρουργική ισχίου / γόνατου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ◼ Σπουδές στην Γερμανία με υποτροφία Το 1997 ξεκίνησα τις σπουδές μου στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία. Το πανεπιστήμιο της Λειψίας ιδρύθηκε το 1409, ειναι το 6ο παλαιότερο στο γερμανόφωνο χώρο και διαθέτει μεγάλη παράδοση και ιστορία. Το 2000 πήρα υποτροφία επιδόσεων για αλλοδαπούς φοιτητές από το ίδρυμα Friedrich Ebert την οποία και διατήρησα ως την αποφοίτηση μου το 2003.

◼ Ειδικότητα Το 2003 ξεκίνησα τη χειρουργική μου εκπαίδευση στη χειρουργική κλινική του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Το 2004 ολοκλήρωσα τη διδακτορική διατριβή στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Εξειδίκευση στην ορθοπεδική και την τραυματιολογία Από το 2005 ως ειδικευόμενος ορθοπεδικός εκπαιδεύτηκα στην ορθοπεδική και την τραυματιολογία στο νοσοκομείο Bürgerhospital της Φρανκφούρτης και στο κέντρο ατυχημάτων του Klinikum Darmstadt καθώς και στην χειρουργική άκρας χείρας στην Klinik für Handchirurgie στο Bad Neustadt a.d. Saale.

◼ Μαθητής του Prof. Pfeil σε κέντρο αρθροπλαστικής Απo το 2008 εργάστηκα αρχικά ως ειδικευόμενος και απο το 2012 ως ειδικός ορθοπεδικός και τραυματιολόγος στο Josefs Hospital στο Wiesbaden με διευθυντή τον Prof Pfeil, γνωστό για τη σχεδίαση του μοσχεύματος αρθροπλαστικής ισχίου Optimys. Η ορθοπεδική κλινική του Josefs Hospital έχει μεγάλο κέντρο αρθροπλαστικής με περισσότερες από 2500 αρθροπλαστικές επεμβάσεις ισχίου και γόνατος το χρόνο και κέντρο εκπαίδευσης τεχνικών ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής – ALMIS.

◼ Πιστοποίηση ως κύριος Χειρουργός & Επιμελητής (Oberarzt) Surgeon team LorschΤο 2014 ολοκλήρωσα την εξειδίκευση μου στην ορθοπεδική χειρουργική –Zusatzbezeichnung spezielle orthopädische Chirurgie- και την αθλητιατρική – Zusatzbezeichnung Sportmedizin- και συνέχισα την ιατρική μου πορεία ως επιμελητής – Oberarzt – της κλινικής Ορθοπεδικής, τραυματολογίας και αθλητιατρικής στο νοσοκομείο Elisabethenstift στο Darmstadt. Εκει πιστοποιήθηκα από την Endocert ως κύριος χειρουργός του κέντρου αρθροπλαστικής της κλινικής. Το 2016 εγινα συντονιστής του κέντρου αρθροπλαστικής του Elisabethenstift Darmstadt.

◼ Σήμερα Από το 2019 χειρουργώ ως επιμελητής – Oberarzt – της ορθοπεδικής κλινικής και τραυματολογίας στη Schön Klinik Lorsch και διατηρώ την πιστοποίηση μου από την Endocert ως κύριος χειρουργός του κέντρου αρθροπλαστικής.

Απο το Δεκέμβριο 2020 προσφέρω τις ιατρικές μου υπηρεσίες στο ιατρείο μου στο Μαρούσι και συνεργάζομαι με ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας όπου χειρουργώ τους ασθενείς μου. Συνχρόνως εξακολουθώ να χειρουργώ στη Γερμανία διατηρώντας τη θέση επιμελητή στη Schön Klinik στο Lorsch της Γερμανίας. - - - - -

Dr. Anastasios Skardoutsos, Oberarzt an der Schön Klinik in Lorsch, Deutschland; Privatpraxis in Athen, Griechenland: ☎ 210–8020207

◼ Qualifikation: Facharzt für Orthopädie, Chirurgie und Unfallchirurgie, Sportmedizin ◼ Unterhält Privatpraxis in Marousi, Athen (Leof. Kifisias 127 & Dolianis 74 , Marousi 15124) ◼ Zertifizierter Chirurg (endocert) ◼ Ext. Kooperationspartner des Iatrikon Kentron Athinon / Amarousion ◼ Neben allgemeinen orthopädischen Leistungen, Expertise in Hüft- und Kniegelenkersatz

- - - - - - - - - - -

◼ Behandlungsschwerpunkt HÜFTE: # Hüftarthroskopie: Diagnose und Therapie von Hüftschmerzen durch Gelenkspiegelung # Endoprothetik und Arthrodesen (Gelenkversteifungen) # Minimalinvasive Operation der Hüftprothese: gewebeschonend und muskelerhaltend, Künstliches Hüftgelenk, Hüft-TEP, Prothesenwechsel # Hüftnekrose operieren # Hüftimpingement # Hüftprothese bei Osteoporose

◼ Behandlungsschwerpunkt KNIE: # Kniearthroskopie # Knieprothese (Knie-TEP) # Meniskusschaden # Knorpeltransplantation bei Knorpelschaden im Knie # Kreuzbandoperation, Kreuzbandplastik im Knie # Achskorrektur des Kniegelenks bei O- oder X-Beinen