Θεραπεία με PRP

Η αξιοποίηση του πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος (Platelet Rich Plasma/PRP) στις ορθοπεδικές επεμβάσεις έχει εμφανίσει θεαματικά αποτελέσματα σε περιστατικά εκφυλιστικών αλλοιώσεων ή τραυματολογίας/αθλητικών κακώσεων.

Η θεραπεία με PRP ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς του οργανισμού, οι οποίοι ενισχύουν τον πολλαπλασιασμό των κατάλληλων κυττάρων και συντελούν στη σταδιακή επούλωση του τραυματισμένου ιστού.

Η συλλογή των αιμοπεταλίων επιτυγχάνεται μέσω λήψης μικρής ποσότητας αίματος από τον ασθενή. Η έγχυση του PRP στην πάσχουσα περιοχή λειτουργεί αναγεννητικά σε κάθε μυοσκελετική βλάβη ή τραύμα. Χαρακτηριστική παράμετρος της δράσης του PRP είναι η επιτάχυνση του μηχανισμού αναδόμησης ιστών του ίδιου του οργανισμού.

Η διαδικασία της έγχυσης είναι ανώδυνη και ασφαλής, δεδομένου ότι το πλάσμα προέρχεται από τον ίδιο οργανισμό και δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης. Διενεργείται παράλληλα  υπερηχογραφικός έλεγχος για τη διασφάλιση της έγχυσης στο ακριβές σημείο του σώματος. Συνιστάται η αποφυγή λήψης αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Οι κυριότερες ορθοπεδικές παθήσεις, για τις οποίες επιλέγεται η θεραπεία με PRP , κατά την προσέγγιση μίας συντηρητικής αγωγής, είναι οι χονδροπάθειες, η οστεοαρθρίτιδα, οι μυοσκελετικοί τραυματισμοί, οι χρόνιες τενοντίτιδες, οι επικονδυλίτιδες.

Τα οφέλη από τη θεραπεία με PRP αφορούν στην κατά περίπτωση αποφυγή χειρουργικής επέμβασης, στην ταχεία αποκατάσταση του προβλήματος, αλλά και στην αναλγητική δράση του πλάσματος.